"כל בניין גבוה שאני רואה אז אני סופרת כמה קומות ואני מדמיינת כאילו איך היה לה האומץ הזה", מספרת רונית (שם בדוי) אמה של ס' שברחה מהמרכז לבריאות הנפש גהה והתאבדה. "איך אפשר לעשות את זה? אני כל הזמן חושבת אם כאב לה. סמכתי על הצוות. נתתי את אמון שלי בהם שהם שומרים עליה".
בית החולים גהה שבפתח תקווה הוא תקוותם של מאות פגועי נפש בישראל. הסיפור שלנו מתרחש במחלקה ד' המחלקה הסגורה שבה מאושפזים נערים ונערות שסובלים מהפרעות שונות. ס' הייתה בעלת נטייה אובדנית. בשלב מסוים כשהרגישה שהיא עלולה להזיק לעצמה הביאו אותה הוריה למרכז בריאות הנפש גהה שם היא אושפזה במחלקה סגורה. במחלקה היו אמורים לפקח עליה באופן צמוד.
מתחקיר אולפן שישי עולה שבמשך שלוש שנות האשפוז שלה היא הצליחה לברוח בקלות שבע פעמים. כשאחראי המשמרת ידע על הכוונה הוא ענה רק: "אז מה את רוצה שנעשה" ולדברי אמה של ס' הם לא עשו כלום.
"האחים עסוקים בדברים אחרים"
ביום רביעי 10 בספטמבר 2008, קצת אחרי השעה עשר וחצי בלילה, ס' ברחה לאחר שגנבה את המפתחות מצוות המחלקה. מבניין סמוך, רק עשר דקות מרחק, היא קפצה למותה.
הבריחה הזו לא הייתה דבר יוצא מן הכלל. בני הנוער במחלקה מספרים על שורה ארוכה של מקרים דומים. ככה זה, כששני אנשי צוות אמורים לפקח על לא פחות מ-30 בני נוער.
"מאוד קל לברוח מגהה", מספרת נערה שאושפזה בבית החולים לאולפן שישי. "רוב האחים עסוקים בדברים אחרים או בעבודה שלהם, והם לא בדיוק יכולים לשים לב לכל ילד וילד במחלקה".
סמים ויחסי מין
במהלך התחקיר לכתבה הצטברו לא רק עדויות על מעשי בריחה אלא גם עדויות על יחסי מין בין מטופלים ושימוש אסור בסמים בין כותלי המחלקה הסגורה.
"לפני המחלקה לא עישנתי סמים", אומרת אירית (שם בדוי) בת 16 מאושפזת לשעבר בבית החולים. "אחרי, היו מקרים שעישנתי גם בתוך המחלקה.". "פשוט הייתי מחביאה את זה בתוך הארון שלי", מספרת נערה אחרת. "אף אחד לא היה בודק. היינו מעשנים בשירותים".
"יחסי מין היה שם כל יום", מספרת אירית. "כמעט כל אחד יצא לו לשכב עם מישהו במחלקה"
מוקדם יותר היום: ניסיון התאבדות נוסף
כאילו על מנת להמחיש את סיפורה של ס', מקרה דומה קרה רק אתמול וכמעט נגמר בטרגדיה. אישה נמלטה מבית החולים הפסיכיאטרי "מזרע" וניסתה להתאבד. כוחות משטרה הצליחו לחלצה לאחר שקפצה מצוק לים הפתוח.
האישה ניצלה את העובדה כי לא היה עליה פיקוח, וקפצה מעל גדר בית החולים ונמלטה לים. ברגע שבית החולים גילה כי נעדרה, הוזעקו כוחות משטרה. שוטרי תחנת עכו הגיעו במהרה לחוף. ברגע שהגיעו ראו את האישה קופצת מהסלעים לים. השוטרים קפצו אחריה והצליחו למשות אותה מהמים.
גהה: מחלקת הנוער היא לא בית כלא
"מחלקת-הנוער היא מחלקה טיפולית, ולא בית-כלא", נמסר ממרכז בריאות הנפש "גהה". "הכתבה מקבעת את הסטיגמה הפסיכיאטרית כאילו בית-החולים צריך להיות מוקף בחומות וגדרות-תיל ומחויב לשמירה על כל צעדיו של המטופל.
בגהה מזכירים כי, "עפ"י החוק, לגבי רובם אין אפשרות למנוע את עזיבתם מהמחלקה, אם הם רוצים בכך. נציין כי בכל מחלקות-הנוער בארץ, שוהים במשמרת-לילה שני אחים במחלקה. כפי שנהגנו בעבר נמשיך להפיק לקחים מכל אירוע חריג גם בעתיד".
בית החולים הפסיכיאטרי "מזרע" אישר את דיווח חדשות 2 ומסר כי כי המטופלת הצליחה להימלט במהלך "שעה חופשית" שבה היא לא הייתה נתונה לפיקוח, וכי היא חזרה לבית החולים ומצבה טוב.