סם אונס. ארכיון (צילום: חדשות 2)
אילוסטרציה|צילום: חדשות 2

בדרך לשינוי מדיניות גורף? במשרד הבריאות ממליצים לחייב את כלל בתי החולים בארץ לערוך בדיקות לאיתור שרידי סם אונס בדמה של כל אישה המגיעה אליהם וקיים חשש כי נאנסה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

גורם במשרד הבריאות הסביר לחדשות 2 Online כי גם היום עורכים בדיקות לגילוי סם האונס בבתי החולים, אך הדבר נתון לשיקול דעתם של בתי החולים והרופא המטפל. "הרעיון הוא לקדם את הנושא כך שתתבצע בדיקה לאיתור שרידי הסם אבל זו אינה הוראה מחייבת", הוסיף.

היום מתקיים כנס בבית החולים וולפסון בנוכחות שרת הבריאות יעל גרמן שיעסוק בסוגיית מכת סם האונס בישראל בו דנים ביוזמה.

סגן מנהל האגף לפשע פרמצבטי, רוני ברקוביץ', סיפר הבוקר לגלי צה"ל כי "על ידי הרפורמה אנחנו מעבירים את האחריות ואומרים שחייבים לדגום את הדם".

מאות אלפי נשים נפגעו. ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
תלונות על היעדר הבדיקה. אילוסטרציה|צילום: רויטרס, חדשות

שרידי הסם נשארים בגוף במשך 8-12 שעות

בעקבות סירוב בתי החולים לבדוק נוכחות של שרידי סם האונס בדמן של מתלוננות, המחלקות לטיפול בהתמכרויות ולפשיעה פרמצבטית שלחו לפני מספר שבועות מכתב למנכ"ל משרד הבריאות רוני גמזו בו הם קוראים לחייב את בתי החולים להעביר את דגימותיהן של כל המתלוננות באופן מידי אל המעבדה הטוקסיקולוגית בבית החולים תל השומר.

בשנים האחרונות הצטברו תלונות של נשים נגד בתי החולים שסירבו לבצע להן את הבדיקה. כיום לכל בית חולים יש את הסמכות להפעיל שיקול דעת האם לבצע בדיקה לגילוי סם האונס ובמקרים רבים בוחרים לוותר על הבדיקה. שרידי הסם נשארים בגוף בין 8 ל-12 שעות ואם הבדיקה לאיתורו לא מתבצעת שעות ספורות לאחר התקרית, לא ניתן לאתרו.

מסע הפרסום שביקש מנשים לשמור על המשקה שלהן בשעת בילוי העלה את המודעות בקרב הציבור לתופעה, אך מתברר כי גם אחרי שמתעורר החשד למעשה אונס, לא תמיד מתבצעת בדיקה לגילוי הסם בדמו של הקורבן.

איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית בירך על ההחלטה. מנכ"לית האיגוד אמרה כי "יש חשיבות רבה להחלטת משרד הבריאות להפוך את בדיקת סם האונס לנוהל קבוע, ובכך לאפשר לכל נפגעי תקיפה מינית לדעת בוודאות האם נפגעו כתוצאה מסם אונס".