מערכת הבריאות בסכנה: אחד המשברים הגדולים בתולדות מערכת הבריאות צפוי להתרחש עם כניסתם לתוקף של מכתבי ההתפטרות שהגישו שישית מהמתמחים בבתי החולים בישראל. הבוקר קיים מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו מסיבת עיתונאים, בה הודיע על היערכות מערכת הבריאות לקראת המהלך שייכנס לתוקף החל מיום שלישי הקרוב. את מסיבת העיתונאים העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.

בניסיון למנוע את ההתפטרות ההמונית ולמנוע פגיעה בחיי אדם, סיפר גמזו על היערכות של משרדו לפנות לבית המשפט כדי להביא להתפטרות הדרגתית. "אנחנו עוד לא יודעים בדיוק את כל הדברים שייתרחשו השבוע אבל זו הערכת המצב שלנו", אמר גמזו בפתח מסיבת העיתונאים. "בספטמבר הייתה הכרעה של בית הדין שהתפטרות המתמחים הייתה קולקטיבית ולא חוקית, ומאז ראינו תופעה של מכתבי התפטרות אישיים. עד כה אנחנו סופרים 730 מכתבי התפטרות בבתי החולים המשלתיים ובקופות החולים, וכ-15 בבתי חולים ברחבי הארץ, כש-73% מהמכתבים ייכנסו לתוקף תוך חמישה ימים".

"בתי החולים העיקריים שהם בבעיה חמורה הם איכילוב, שיבא, מאיר, שניידר, וולפסון, אסף הרופא רמב"ם ובני ציון", אמר גמזו והוסיף כי "המחלקות העיקריות שיסבלו הן אורתופדיה ילדים כירורגיה ונשים. מדובר ב-730 מכתבים, מהם 30 מומחים בלבד, אבל המסה העיקרית הם מתמחים באותם בתי חולים שצייני קודם".

"300 מתוך 400 הם מתפטרים קבוצתיים, והתבנית הזאת בהחלט יוצרת פגיעה קשה בתפקוד של אותן מחלקות, שמחזיקות את המיונים של בתי החולים ואנחנו בהחלט דרוכים למצבים שבהם יהיה קושי להפעיל את הפעילות הדחופה והחצי דחופה לאורך זמן", הזהיר גמזו. בהמשך דבריו סקר מנכ"ל משרד הבריאות את מספר המתמחים בכל בתי החולים ופירט את ההשפעה על המחלקות השונות בהם.

במקום מתמחים - רופאים מומחים

מתמחים, סטאצ'ר לא רופא (צילום: חדשות 2)
מחאת המתמחים, ארכיון|צילום: חדשות 2

לדברי גמזו, בתי החולים נערכים לתפקד בהרכב חסר בעזרת חמ"ל שיוקם ויסייע בהתמודדות עם החוסר במתמחים. הוא ציין כי רופאים מומחים צפויים לתפוס את מקומם של המתמחים הצעירים שהתפטרו, לבצע את תורנויות הלילה במקומם וכן הם יאלצו לבטל בתקופה הקרובה חופשות, כנסים בחו"ל, השתלמויות, ושירות מילואים שתוכנן להם. כמו כן, בהתאם לעומס שייווצר במשרד הבריאות, מתכוונים להעביר חולים מבתי חולים עמוסים במיוחד לעמוסים פחות. "ניטור החולים יתבצע בשיתוף פעולה עם מד"א", אמר גמזו.

כניסתם של מכתבי התפטרות לתוקף צפויה לפגוע בצורה שונה בבתי החולים בהתאם למספר המתפטרים בכל אחד מהם. בסיכום כללי של בתי החולים בארץ, מסתמן שהפגיעה הגדולה ביותר צפויה במחלקות הפנימיות, מחלקות הילדים, האורתופדיה והנשים:

בית החוליםמספר המתמחים המתפטרים
 איכילוב158 
 רמב"ם117 
 מאיר100 
 שיבא110
 בילינסון71 
 בני ציון40 
 אסף הרופא33 
 וולפסון30 
 שניידר30
 הדסה24 
 קפלן11
 העמק
 שלוותה
 כרמל
 סורוקה

1

במקום למנוע את ההתפטרות - לבצע אותם בהדרגה

מנכ"ל משרד הבריאות ציין כי מתחילת מחאת המתמחים, המסר היה שהדברים צריכים להיעשות מול ההסתדרות הרפואית, שהיא הכתובת לפניות בכל טענה נגד המדינה, בתי החולים וקופות החולים. בניסיון נוסף למנוע את הזעזוע למערכת הבריאות, משרד הבריאות צפוי לפנות לבית המשפט כדי לבקש שבמחלקות שבהן יש התפטרות של יותר מ-50%, ההתפטרות תהיה הדרגתית על ידי צווי מניעה. "העתירה מוכנה", אמר מנכ"ל משרד הבריאות וציין כי אם יוחלט לפנות לבית המשפט זה יתבצע ביממה הקרובה.

מנכ"ל משרד הבריאות הסביר כי הפנייה לבית המשפט נועדה למנוע את הפגיעה בתפקוד. "ככל שיעברו הימים קיים סיכוי לפגיעה בחיי אדם", אמר.

ביום שלישי האחרון נפגשו יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, עם סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, לאחר נתק ממושך ביניהם, ודנו בהיערכות מערכת הבריאות להתפטרות המתמחים. ממשרד הבריאות נמסר כי "בסיכום הישיבה הוחלט על שיתוף פעולה ונקיטת צעדים בוני אמון בין כל הגורמים המעורבים, כדי להביא לקידום מערכת הבריאות, מתוך מחויבות לציבור החולים". 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק