בתי החולים הציבוריים אמורים להעניק את אותו השירות לכל האזרחים, מכוח חוק ביטוח בריאות ממלכתי. אבל בפועל, בחלקם יש אפליה לטובת מבוטחי קופת חולים כללית - בתור לניתוחים, ואפילו בתור להפלות דחופות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

דמיינו לעצמכם את הסיטואציה הבאה: אישה בהיריון בחודש שישי מגיעה לבדיקת שגרתית אצל הרופא ואז מתברר, למרבה הצער, שלעובר אין דופק. אין ברירה, ייתכן שהעובר מת וצריך לעשות הפלה ובהקדם. האישה, תושבת עפולה, מתקשרת לקבוע תור בבית החולים שמטפל באוכלוסייה באזור. התקשרנו למוקד כדי לבדוק.

"אני צריכה לקבוע את התור הכי קרוב להפסקת היריון, עם הפנייה של רופא, על היעדר דופק עוברי. מתי התור הכי מהר אצלכם שאפשר לקבוע?", שאלנו בתחקיר. בית החולים העמק: "זאת אומרת, אין דופק לעובר?", אישרנו: "אין דופק". בבית החולים השיבו כי יש תור ביום ראשון. "וזה חשוב באיזו קופת חולים אני מבוטחת?", בבית החולים אישרו: "כן, באיזו קופה את?".

הידיעה על כך כי האישה מבוטחת בקופת חולים מכבי עוררה בעיה. בבית החולים העמק לא מוכנים לקבוע תור לוועדה להפסקת היריון, לנשים שמבוטחות בקופות החולים מכבי, לאומית ומאוחדת - כלומר למחצית מאוכלוסיית ישראל. ומי כן יקבל תור? רק מבוטחי קופת חולים כללית, החצי השני.

קופות החולים לא משלמות:
הפלה דחופה? התור תלוי בקופה|צילום: חדשות 2

ילדה בת 4 יכולה להמתין 10 חודשים לניתוח

ניסינו להתווכח. "אני לא יודעת מה להגיד לך", ענה הקול מהצד השני בבית החולים. " מה זאת אומרת?", תהינו, "אם אני צריכה הפסקת הריון ואני לא מבוטחת כללית אני לא יכולה אצלכם לעבור את ההפלה? לא הצלחתי להבין למה זה בעייתי". בבית החולים העמק השיבו: למה זה בעייתי? כי יש לזה הסברים שהם לא קשורים אליי ואני לא אענה לך או אתן לך סתם תשובה". בשלב זה ביקשה המוקדנית מהאישה לשלוח את ההפנייה להפלה ורופא בבית החולים יחליט מה לעשות.

לא מדובר בבעיה שקיימת רק בצפון הארץ. דוגמה דומה, לתלות בין קופת החולים לזמן התור לניתוח, קיבלנו גם במרכז שניידר לרפואת ילדים בפתח תקווה. "רציתי לברר בבקשה מהי זמינות התורים שלכם לניתוחי שקדים לילדה בת 4?", שאלנו. בשניידר השיבו: "לחברי קופת חולים כללית יש ניתוחים גם אחר הצהריים, זה יכול להגיע (התור) לארבעה חודשים". הקשינו: " ולמי שהוא לא בכללית?" בבית החולים השיבו: "זה מעבר, זה יכול להגיע גם ל-10 חודשים".

החוק קובע: האפליה אסורה

המכנה המשותף בין בתי החולים שנותנים תורים קצרים יותר למבוטחי הכללית, הוא כמובן שהם שייכים לקופת חולים כללית. אולם, חשוב לזכור שמדובר בבתי חולים ציבוריים. לפי חוק זכויות החולה: "מטפל או מוסד רפואי לא יפלו בין מטופל למטופל מטעמי דת, גזע, מין, לאום, ארץ מוצא, נטייה מינית או מטעם אחר כיוצא באלה".

האפליה הזאת בין מבוטחי הכללית ליתר אוכלוסיית ישראל, מקוממת במיוחד בדרום הארץ: לאזרחי הדרום אין בכלל אפשרות בחירה, יש רק בית חולים אחד - סורוקה, ובית החולים הזה גם הוא שייך לקופת חולים כללית.

קופ
המכנה המשותף לאפליה: שייכות לכללית|צילום: חדשות 2

שם ניסינו לקבוע תור לניתוח כריתת כיס מרה. "מה זמינות התורים אצלכם?", שאלנו. בבית החולים סורוקה שאלו בתגובה: "אתם קופת חולים כללית?". השבנו בשלילה: "אנחנו בקופת חולים מכבי, למה יש לכללית משהו יותר מהיר או זריז?" סורוקה: "פחות או יותר".

מ"שירותי בריאות כללית" נמסר בתגובה, גם בשם בתי החולים סורוקה, העמק ושניידר: "הכללית גאה להעניק ללקוחותיה את ההזדמנות החשובה לקיצור זמני ההמתנה לניתוחים וטיפולים מבוקשים. עבודה זאת של בתי החולים נעשית בשעות אחר הצהריים, מעבר לשעות העבודה הרגילות, וממומנת מתקציב מיוחד שהכללית ייעדה למטרה זו. לצערנו, תקציב זה מוגבל והיינו שמחים להרחיב פעילות זו, אך לשם כך נזדקק למימון נוסף של המדינה ואך נעשתה פנייה ברוח זו למשרד הבריאות. פעילות אחה"צ זו אף הוצעה לקופות החולים האחרות, אך שיקוליהן עימן".