במוחו של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון התגלתה "פעילות משמעותית" במהלך בדיקה שעבר בשבוע שעבר, אחרי שהוצגו לו תמונות של קרובי משפחתו ובעקבות כך ששמע את קולו של בנו גלעד - כך נודע לחדשות 2.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הבדיקה נערכה ביום חמישי האחרון בבית החולים סורוקה שבבאר-שבע באמצעות מכשיר MRI הנחשב לאחד המתקדמים מסוגו ברחבי העולם. בין הרופאים שערכו את הבדיקה היה הפרופסור מרטין מויטי, מומחה לתפקודי מוח מאוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס, קליפורניה - שהוזמן במיוחד לשם כך.
הפרופ' מויטי התרשם והופתע לנוכח התוצאות והגדיר אותן "מפתיעות ומרגשות במיוחד". חרף הדברים, יש להדגיש כי אין בתוצאות שעלו כדי להעיד דבר על סיכויי ההחלמה של ראש הממשלה לשעבר, שנותרו קלושים.
"שיטות הדמיה מתקדמות"
בהודעה משותפת שפרסמו בית החולים סורוקה ואוניברסיטת בן גוריון נכתב כי צוות חוקרים ומומחים מתחום מדעי המוח מאוניברסיטת בן-גוריון שבנגב וממכון הדימות שבמרכז הרפואי סורוקה, בדק ביום חמישי האחרון, את ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון, בעזרת הדמיה מוחית תפקודית (fMRI).
הצוות כלל את פרופ' אלון פרידמן, יושב ראש מרכז זלוטובסקי למדעי העצב באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, ד"ר צבי גנאל וד"ר גליה אבידן ממרכז זלוטובסקי למדעי העצב, את ארז פרויד, דוקטורנט במחלקה לפסיכולוגיה, את ד"ר אילן שלף, מנהל מכון הדימות במרכז הרפואי סורוקה, ואת פרופ" מרטין מונטי מהמחלקות לפסיכולוגיה ונוירוכירורגיה באוניברסיטת UCLA שבארה"ב.
"שרון, המאובחן כשרוי בתרדמת משנת 2006 לאחר שבץ מוחי, נבדק כדי לאמוד את מידת ואיכות הפעילות המוחית על ידי שיטות הדמיה מתקדמות שפותחו לאחרונה על ידי פרופ' מונטי ושותפיו למחקר", הסבירו בבית החולים.
בהודעת צויין עוד כי "במהלך הסריקה, שנמשכה כשעתיים, החוקרים הציגו למר שרון תמונות של בני משפחתו, השמיעו לו את קולו של בנו גלעד, כמו גם גריה חושית של מגע. כל זה נעשה כדי להעריך האם ובאיזו מידה מוחו של מר שרון מגיב לגירויים חיצוניים".
התוצאות מדגימות קיומו של עיבוד מידע חושי במוח
להפתעת החוקרים, נמצאה פעילות מוחית משמעותית בכל אחת מהבדיקות שנערכו, ובאזורים מוחיים מתאימים. תוצאות אלו מדגימות קיומו של עיבוד מידע חושי במוח. לאחר מכן, נערכו לראש הממשלה לשעבר מספר בדיקות שמטרתן לאמוד את רמת המודעות שלו לסביבה. בבית החולים אמרו כי "למרות הימצאותן של מספר עדויות מעודדות בתחום זה, עדויות אלו עדיין חלשות בכדי להסיק מסקנה ברורה בנושא".
פרופ' מונטי ציין ש"מידע מהסביבה החיצונית מגיע לאזורים מוחיים מתאימים במוחו של מר שרון. עם זאת, העדויות אינן חד-משמעיות לגבי המידה שבה מר שרון מודע לסביבתו". ד"ר שלף אמר כי "סוג מחקר זה, שנמצא היום בחזית המדע, היווה את המוטיבציה העיקרית שעמדה בבסיס רכישת מכשיר ה-MRI המתקדם שנעשתה לאחרונה על ידי המרכז הרפואי סורוקה ואוניברסיטת בן-גוריון".
ד"ר גנאל, שיזם את הפרויקט, הדגיש את רצון משפחתו של מר שרון להשתמש בטכניקות שנרכשו במהלך העשייה המחקרית כמנוף למחקר עתידי וככלי שישמש בעתיד משפחות אחרות שיקיריהן שרויים במצב דומה.
עלות המכשיר המתקדם בו נבדק שרון נאמדת בכשלושה מיליון דולר. זוהי מערכת דיגיטלית המובילה בתחומה בארץ ובעולם, שמבוססת על טכנולוגיה חדשה המאפשרת המרה מיידית של האות האנלוגי שהגוף משדר למידע דיגיטלי. הודות לטכנולוגיה זו מתאפשר שיפור משמעותי באיכות התמונה ובמהירות הסריקה בהשוואה למערכות MRI אנלוגיות.