לאחר שבני משפחתה של שירלי מרדר בת ה-27 נמצאו לא מתאימים לתרומת כבד מן החי, ולא אותרו תורמים מתאימים לתרומה מן המת, הוטסה הערב הצעירה שנטלה נורופן וגופה קרס, למרכז השתלות מיוחד בצרפת. שם, מקווה משפחתה, יימצא לה תורם מתאים. הטיסה התאפשרה באמצעות חברת הביטוח "הראל" וקופת חולים לאומית.

מרדר אושפזה במצב אנוש בבית החולים בלינסון, לאחר שגופה קרס בעקבות נטילת נורופן. פרופסור זיו בן ארי מבית החולים בלינסון, הסבירה כי שירלי הועברה למרכז השתלות בפריז, שם קיים סיכוי גדול יותר למצוא תרומת כבד. לדבריה, מספר תורמי האיברים בצרפת הוא גבוה ולכן מקווים ששם חייה ינצלו.

בריאיון לערוץ החדשות סיפר אלי, אביה של שירלי, על השתלשלות האירועים. "היא הלכה לעשות עקירת שן כירורגית והרופא אמר לה לקחת משהו נגד כאבים. היא לקחה נורופן כל ארבע שעות, במשך ארבעה-חמישה ימים, כמו שכתוב על האריזה".

"אחרי שבועיים היא פתאום התחילה להרגיש בחילות למשך כמה ימים", משחזר האב. "ביום שני שעבר היא היתה צהובה לגמרי, הלכנו לרופא והוא מיד הפנה אותנו לתל השומר, ומשם הפנו אותנו לבלינסון", הוסיף.

האב הוסיף, "לאחר שהגענו לבלינסון עשו לה ביופסיה לכבד, וגילו בבדיקה שכפי הנראה זה מהנורופן". עוד הסביר האב כי פרופסור בן ארי שמטפלת בשירלי מעריכה שהסיבה לפגיעה החמורה בכבד היא ממשכך הכאבים.  "נתנו לה טיפולים אבל זה לא עזר, וכעת מצבה אנוש", הוא אומר בעצב. "אני לא מעכל את מה שקורה כאן. המצב קריטי וחוץ מלהתפלל אין לנו מה לעשות".

"מדובר על מקרים בודדים בעולם"

בני משפחתה של שירלי מחכים כעת לתרומת כבד שתציל את חייה. למרות שמשפחתה נבדקה, נמצא כי הם אינם מתאימים לתרומה. אביה של שירלי אומר שעל פי החוקים היום לא ניתן לקבל תרומה מאדם חי, למרות שמדובר בהליך שאינו מסכן את התורם וכי אם לא ימצא תורם בימים הקרובים - בתו לא תשרוד.

"מיליונים מוכנים לתרום מהגוף שלהם, אבל החוק במדינה קובע שמן החי אין תרומות. רק ועדה שלוקח שלושה-ארבעה חודשים להגיע אליה יכולה לאשר", הוא אומר בעצב. "איפה זה נשמע שאי אפשר להציל ילדה? להרוג ילדה בת 27 עם כדורים נגד כאבים זה פשוט לא יתואר".

פרופסור בן ארי שטיפלה בשירלי לאחר אישפוזה, אמרה במהלך מסיבת עיתונאים שנערכה בצהריים: "הסיכויים שנורופן יגרום לכשל בתפקוד כבד הוא נדיר ביותר. זאת תרופה שמשתמשים בה באופן שכיח", היא מסבירה.

שירלי מרדר (צילום: חדשות 2)
שירלי מרדר. מתפללים לשלומה|צילום: חדשות 2

לדבריה, שירלי פיתחה ככל הנראה רגישות לתרופה וזה מה שגרם לפגיעה בכבד. "מדובר על מקרים מאוד בודדים בעולם", מסבירה פרופסור בן ארי ומוסיפה כי לא ניתן לזהות רגישות זאת מראש בקרב אנשים שלא נמצאים בקבוצת סיכון.

תגובת נורופן

מנורופן נמסר בתגובה: "בראש ובראשונה אנחנו מאחלים לשירלי החלמה מהירה ורפואה שלמה. אין לנו מידע נוסף על האירוע וסיבותיו מעבר למה שפורסם בתקשורת. מדובר בסיבוך נדיר ביותר שלא ניתן לצפייה מראש, החומר הפעיל איבופרופן נבחן באינספור ניסויים קליניים מאז שפותח בשנת 1969 ונמצא כיעיל ובטוח לשימוש על ידי רשויות הבריאות בכל רחבי העולם".

"תרופות משככי כאבים הן בטוחות ביותר ועשרות מיליוני אנשים משתמשים בהן יום יום. בכל מקרה של ספק, רגישות לתרופות או היסטוריה רפואית מומלץ להתייעץ עם רופא".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק