בית הדין הארצי לעבודה. היום (צילום: יוסי זילברמן - חדשות 2)
המתמחים בבית הדין, היום|צילום: יוסי זילברמן - חדשות 2

בבית הדין הארצי לעבודה בירושלים מתנהל בשעה זו הדיון המכריע בעתירת המדינה נגד התפטרות הרופאים המתמחים.

נשיאת בית הדין לעבודה, השופטת נילי ארד, אמרה במהלך הדיון כי לדעתה הפיתרון הנכון הוא לא בהכרעה משפטית, מכיוון ששני הצדדים יפסידו בהליך שיסתיים בפסק דין בבית המשפט הזה. "צריך כאן פתרון של הידברות, כי מה שיקרה פה זה קטסטרופה, צריכים לבנות כאן עתיד חדש עבור הרופאים", אמרה השופטת ארד, שהציעה לצדדים להיכנס להליך הידברות. "נשמע ונפסוק דווקא היום לפני יום כיפור", לדברי השופטת, "לא צריך לפסוק לדין, צריך לקבוע דרך".  

מנגד הפנה ד"ר נדב חיים, ממנהיגי מאבק המתמחים, אצבע מאשימה כלפי ראש הממשלה. "אני רואה לנכון לזמן לדיון נציג ממשרד ראש הממשלה", אמר ד"ר חיים. "נעשתה אליו פנייה ואם נחל בהליך הידברות נרצה שיהיה איתנו נציג מטעמו".

יו"ר ההסתדרות הרפואית ליאוניד אידלמן העריך שלהליך הידברות מסוג זה יש סיכוי גבוה להצלחה. "אני מעריך שעדיין הצדדים לא מיצו את כל ערוצי ההידברות ביניהם", אמר אידלמן.

הממונה על השכר במשרד האוצר, אילן לוין, אמר כי "במהלך השיחות שוקפו לי תהליכים ותחושות מצד הרופאים שהם אינם מרוצים מתנאי השכר שלהם. התהליך הזה מאוד מורכב, ארגון הרופאים מורכב מקבוצות רבות כאשר הסכמי השכר שומרים על האיזון ביניהן. לכל קבוצה מאפיינים וציפיות שונות. ידרש זמן לטפל בדרישות כאן. חוקי העבודה אמורים לשמור על הדמוקרטיה בישראל".

"התהליך בימים האחרונים הוא תהליך שמשקף תסכול ואכזבה באופן שדורש טיפול", הוסיף לוין. "יש לנהל דיאלוג ולא הליך שיגרום לייאוש ועזיבה. מדינת ישראל מתחייבת לנהל תהליך שבסופו יינתנו פתרונות ולא תוך כדי זה שפוגעים בדמוקרטיה ובציבור הישראלי. אני מפציר לבוא לתהליך תחת הארגון היציג בכדי להקטין ולהביא לידי סיום את התחושות הקשות האלו. הסכמים קיבוציים לא מפרים ולא פותחים, אין לנו כוונה לקצר את ההסכם ואין לנו כוונה להוסיף כסף אלא אם ייבנו מודלים נוספים לעבודה במגזר הציבורי".

משרד הבריאות מאיים על המתמחים

הבוקר פנו נציגי משרד הבריאות פרקליטות בעקבות החלטתם של מספר מתמחים שלא להגיע הבוקר למקום עבודתם, בדרישה להכריז עליהם מתפטרים. משמעות ההחלטה היא שאותם מתפטרים הפרו את צו המניעה שהוצא נגדם והם צפויים לעונשים הקבועים בחוק, ואולי אפילו למאסר.

חלק מהמתמחים החליטו שלא להמתין לדיון בבית הדין, ולא הגיעו לעבודתם בבתי החולים. מספר שעות לאחר מכן, חזרו בהם מהמהלך ושבו לעבודתם לאחר איומים שקיבלו מצד ההנהלה, שהסבירו למתמחים כי מהלך זה עלול לגבות מהם בעתיד מחיר כבד.

ממשרד הבריאות נמסר כי "הבוקר לא הופיעו לעבודתם כ-50 רופאים בבית החולים איכילוב ועוד מספר רופאים בשיבא. מנהלי בתי החולים הונחו לדרוש את הגעתם האישית עד השעה 11:30 ובמקביל לשלוח הודעות אישיות לכל המתפטרים. בדיוק בשעה זו יעבירו מנהלי בתי החולים את שמות הרופאים שבחרו לא להגיע לעבודה ולממש מכתב התפטרות קיים. שמות אלו יועברו בשעה 12:00 לנציבות ויחשבו כרופאים מתפטרים וללשכה המשפטית של פרקליטות המדינה להכנת הגשתם לבית המשפט בגין בזיון בית הדין".

בבית החולים איכילוב, שבו מספר המתמחים הגדול ביותר שהגישו מכתבי התפטרות, דווח מוקדם יותר על היעדרות של 44 מתמחים מתוך 111 שהודיעו כי יתפטרו היום. כתוצאה מכך, המחלקה הנויורו-כירורגית נותרה ללא מתמחים, אולם כאמור הם שבו לעבודתם מאוחר יותר. בסך הכל צפויים להתפטר 158 רופאים מתמחים בבית החולים איכילוב במהלך הימים הקרובים אם הצדדים לא יגיעו להסכם.

גם בבתי החולים "שיבא" בתל השומר ו"רמב"ם" בחיפה נרשמו מספר היעדרויות, אך רוב המתמחים שנטשו את המחלקות, שבו בסופו של דבר לעבודתם בהמשך הבוקר לאחר ישיבות שקיימו בבית החולים.

"אי אפשר להחזיק אנשים בכוח במקום עבודתם"

הבוקר סיפר לחדשות 2 ד"ר אורן פלדמן מתמחה ברפואת ילדים בבית החולים רמב"ם בחיפה, כי הוא מתכוון לצאת משמרת שלו ולכבד את צו בית המשפט. "אני מבין שחלק מחבריי מרגישים שאינם מסוגלים לעבוד ולו יום אחד נוסף. אני מאמין שאם הסוגיה תגיע לידי דיון משפטי, לא יהיה אפשר להחזיק אנשים בעבודתם במדינת ישראל בכוח".

פלדמן ציין כי תוכניותיו לעתיד הינן לקחת מעט חופש, ולשקול הצעות עבודה חדשות שעומדות על הפרק. "עדיין יש בי תקווה שעד הדיון היום בבית המשפט יקרה משהו שיעצור את הגלגל הזה", אמר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק