טעות בניתוח, ארכיון (צילום: AP)
בקרוב: כלייה יד שנייה מחולה|צילום: AP

המחסור באיברים להשתלה מצליח להביא לקביעת נוהל חדש ודי מפתיע של משרד הבריאות, לפיו ניתן יהיה לקבל תרומת איברים גם מחולה שהיה נגוע בזיהום חיידקי ובלבד שיתקיימו בו תנאים מסוימים.

חולים הזקוקים להשתלות דחופות על מנת להאריך את חייהם, מחכים תקופה ארוכה עד שהם זוכים לקבל את התרומה מצילת החיים. אם מתמזל מזלם, הם מצליחים לקבל ממשפחת הנפטר אישור לקבל אליהם את איבריו, ואם לא, ההמתנה הזו יכולה לקחת גם שנים ארוכות.

תורמי איברים פוטנציאליים מאושפזים בדרך כלל ביחידות לטיפול נמרץ שם רבים מהם נדבקים בחיידקים המוגדרים על הצוות הרפואי כ"עמידים בפני אנטיביוטיקה". חיידקים אלו אינם מגיבים לחלק או לרוב סוגי האנטיביוטיקה המקובלים, אם כי ברובם ניתן להילחם באמצעות סוגים ספציפיים וחדשניים של אנטיביוטיקה.

עד היום אסר המרכז הלאומי להשתלות המופקד על התחום מטעם משרד הבריאות להשתמש בתורמים נדבקים מהחשש שחיידקים אלימים ומסוכנים שנמצאים בגופם יעברו למושתלים. אולם כעת המצב הזה משתנה מקצה לקצה שכן האיגוד הישראלי למחלות זיהומיות מאשר את השימוש באבריהם של חולים "מזוהמים".

תנאי להשתלה: "החיידק צריך להיות רגיש לפחות לשני סוגים של אנטיביוטיקה"

פרופסור אלון מוזס, יו"ר האיגוד למחלות זיהומיות מסר ל"ידיעות" כי "אני יודע שאנו מהלכים על 'חבל דק' בניסיון לשמור על החולים שלנו ולא לסכן אותם בזיהום שיהיה קשה לטפל בו, אך עלינו גם לא לוותר בקלות גדולה מדי על איברים להשתלה".

הנוהל החדש שכבר הופץ לאחרונה בכל בתי החולים קובע כי גם במקרה ותורם האיברים נשא של חיידקים או חולה, ניתן באופן עקרוני להשתמש באיבריו להשתלה אך בכמה מגבלות. לדוגמא: מותר להשתיל כליות גם אם יש חשד שהן נגועות בחיידק כזה או אחר בתנאי שמדובר בחיידקים שרגישים לפחות לשני סוגים של אנטיביוטיקה.

רוצים לקבל עוד עדכונים שוטפים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק