הקיץ בשיאו והחום מורגש היטב, אך חודש וחצי מתוך העונה החמה עברו ללא גלי חום, ללא עומס חום חריג ובכך הגיע יולי לסיומו עם טמפרטורות נמוכות במעלה ההרים וכחצי מעלה בחוף. מנתוני השירות המטאורולוגי שבמשרד התחבורה עולה כי בהשוואה לשנים האחרונות, רק יולי בשנים 2006 ו-1999 היו קרירים יותר או דומים.
המרוויחים הגדולים הם תושבי ההרים. בירושלים, היום החם ביותר החודש הסתכם ב-31.6 מעלות. כשמסתכלים על גליונות האקלים, נראה כי מאז אמצע שנות ה-80 רק יולי 2006 היה דומה לנוכחי. אם חודש אוגוסט לא ישנה כיוון - קיץ 2013 יירשם בספרים כאחד הקרירים שהיו כאן.
החודש התאפיין בהיעדר גלי חום, וכך קרה, שהפער בין הערך המקסימלי שנמדד בחודש זה בתחנה מסויימת לא עולה על שתי מעלות מהממוצע, כשלרוב הוא גבוה בארבע מעלות לפחות. בבאר שבע, לדוגמה, הממוצע ליולי הוא 34.7 מעלות, והשנה נרשמו 35.4 מעלות ביום החם ביותר. לשם השוואה, ב- 18.7.12 נרשמו 39.8 מעלות באותה תחנה בדיוק.
אבל יולי הזה לא היה קריר מהממוצע בכל מדד. במישור החוף הייתה הטמפרטורה בשעות הלילה גבוהה מהממוצע בחצי מעלה. בכך למעשה נשמרת המגמה הברורה של התחממות מישור החוף בלילות הקיץ שנצפית בעשורים האחרונים.
ד"ר עמוס פורת מהשירות המטאורולוגי מזכיר כי הקיץ בישראל נמצא במגמת התחממות ולכן תקופת ההשוואה (מאמצע שנות ה-90 ועד היום) חמה יותר מהתקופה שבין שנות ה- 60 לשנות ה-80. בעשורים המוקדמים יותר, חודשי יולי שכאלה היו נפוצים יותר .
הפעלנו פחות מזגנים
החודש פורסם כי נתוני חברת החשמל מראים היטב את השינוי הבולט בין יולי השנה ליולי שעבר. מערך הייצור של חברת החשמל מעריך על פי הנתונים כי צריכת החשמל פחתה בכשבעה אחוזים, נכון לאמצע יולי, בעיקר בשל הפחתת השימוש במיזוג אוויר.
ואיך יהיה אוגוסט?
חודש יולי באירופה התאפיין בגל חום ממושך באמצעו. באנגליה לבדה, מעריכים בכ-600 את מניין ההרוגים כתוצאה מפגיעות חום שונות ברצף ימים לוהטים ששבר שיא של שבע שנים. הטמפרטורות האמירו ל-40 מעלות במערב אירופה ולאחר מכן במזרחה. עד כה - להט הקיץ פסח עלינו.
הימים הראשונים של אוגוסט תואמים לחום הממוצע. מודל עונתי אמריקני קבע כי יולי יהיה קריר - ודייק. אוגוסט כנראה יהיה ממוצע. משמעות הדבר היא שגלי החום, אם יהיו, לא יהיו ממושכים וקיצוניים. נותר רק לקוות להתממשות התחזית, שמזמנת לנו המשך קיץ נסבל.