האם בני האדם הם היונק היחיד שרוכש את יכולת הדיבור במהלך חייו? מחקר חדש שופך אור על השאלה וחושף כי עטלפים הנחשפים ל'שיחות' מסוימות לומדים לתקשר בניב שלמדו בינקותם. חוקרים מאוניברסיטת תל אביב בדקו את הנושא וגילו כי שלוש קבוצות שונות של עטלפים 'דיברו' ביניהם באופן שונה - כל קבוצה על פי הניב שהושמע לה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לצורך המחקר, שנערך במעבדה של פרופסור יוסי יובל מהמחלקה לזואולוגיה ומבית ספר סגול למדעי המוח והובל על ידי יוסף פרת ולינדסי אזולאי חולקו גורי העטלפים לשלוש קבוצות. בכל קבוצה היו חמישה גורים כאשר במהלך השנה הראשונה לחייהם נחשפו הגורים בכל קבוצה לניב שונה של קולות. קבוצה אחת שמעה קולות בתדרים גבוהים, הקבוצה השנייה נחשפה לתדרים נמוכים והשלישית גדלה עם פסקול מלא שכלל את כל הקולות. מדי כמה חודשים הוקלטו ופוענחו הקולות שהשמיעו הגורים בקבוצות השונות.
"מציב סימני שאלה על ייחודיותו של האדם בהקשר זה"
"מצאנו שהגורים אכן לומדים להשמיע את סוג הקולות שאליהם נחשפו", אמר פרופ' יובל. "אפשר לומר שהם לומדים 'לדבר' ב'ניב' ששמעו בינקותם. הממצאים האלה מוכיחים שהתקשורת הקולית של העטלפים היא לפחות בחלקה נרכשת, ונלמדת בשלב מוקדם בחיים. במילים אחרות: העטלפים הצעירים אינם נולדים עם הרפרטואר הקולי המלא שלהם, אלא קולטים אותו מסביבתם".
פרופ' יובל כי ממצא זה, לפיו הגורים לומדים מסך הקולות הסובבים אותם מהווה חידוש ביחס לספרות המחקרית הקיימת בנושא. המחקרים שרובם המוחלט התמקד עד היום בגוזלים של ציפורי שיר הוכיחו כי הם לומדים את הצלילים ישירות מאחד ההורים.
"המחקר שלנו שופך אור על המקור האבולוציוני של היכולת לרכוש שפה, ומציב סימני שאלה לגבי ייחודיותו של האדם בהקשר זה", סיכם פרופ' יובל.