בחודש שעבר התקבלו ברשות הטבע והגנים שלושה דיווחים שונים על מציאת סרטן ענק במימי נחל הירקון בשטחי הגן הלאומי. בדיקת הרשות העלתה שלא מדובר במקרים בודדים, אלא ככל הנראה בפלישה משמעותית ומדאיגה של צ'ראק - סרטן גדול שמקורו באוסטרליה - שעלולה להביא לפגיעה במאזן האקולוגי בנחל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לפני כשבועיים הובילה ד"ר דנה מילשטיין, אקולוגית בתי גידול לחים מרשות הטבע והגנים, את הבדיקה בנחל כדי לאמוד את היקף התופעה. 30 מלכודות נפרשו והתוצאות לא איחרו לבוא: 15 סרטנים - זכרים ונקבות בגדלים שונים - נלכדו, מה שמעיד על כך שאוכלוסיית הסרטנים האוסטרלים כבר התבססה בנחל.
"השאלה הראשונה היא ההשפעה האפשרית על הנחל, שעלולה להיות ישירה", מספרת ד"ר מילשטיין לחדשות 2 Online. "הוא עלול להתחרות עם סרטן מקומי על מזון, ואם הוא יגרום לשינוי זה יכול להשליך על מגוון גדול של בעלי חיים בנחל".
מדובר בסרטן טרופי שפלש להרבה מקומות בעולם, אך לא ידוע בדיוק מה השפעתו על הסביבות השונות. בין היתר, נבחנת אפשרות של הוצאה כוללת שלו מהנחל, אך ממש לא מדובר ב"זבנג וגמרנו". ברשות עורכים כעת התייעצויות בנושא, וייתכן שבסופן יגיעו למסקנה שאין סיכוי אמיתי להוציא את הצ'ראק מהירקון. כבר לפני שנתיים חדר לנחל סוג מסוים של שרימפס שאף התרבה, ולא ניתן היה להיפטר ממנו.
יכול להגיע ל-35 ס"מ אורך
אז איך הצ'ראק הגיע לירקון? "בארץ מגדלים את הסרטן באופן חוקי לצורך מזון ולתעשיית האקווריומים", אומרת ד"ר מילשטיין. "סביר להניח שמישהו זרק אותם למים, אולי אחרי שהתרבו אצלו. יש הרבה מינים פולשים ואנחנו רואים לא מעט שאנשים זורקים את תכולת האקווריומים שלהם לנחל הירקון".
בית הגידול המקורי של הצ'ראק הוא אזור פפואה גינאה החדשה. מדובר במין שנחשב לסתגלן מאוד ואזורי אקלים כמו בישראל נוחים לו. הסרטן עשוי להגיע עד לאורך של 35 סנטימטרים ולמשקל של כמה מאות גרמים. רשימת משרד החקלאות מתירה את הבאתו לישראל, אך ייתכן שהפלישה לירקון תוביל לגריעתו מהרשימה בעתיד.
"הוא לא מסוכן לאדם, אבל יכול לצבוט", היא אומרת. "מדובר בעוד גורם שעלול לגרום לסיכון בריאותי של מינים אחרים בנחל. אנו קוראים שלא לזרוק תכולת אקווריום עם מיני בעלי חיים שאינם מקומיים לגופי מים טבעיים בישראל". ואם ראיתם את הצ'ראק במים - אנא דווחו מיד לרשות הטבע והגנים.