סערת הסרטן במפרץ: אתמול (שני) פורסם במהדורה המרכזית כי חוקרי זיהום האוויר במפרץ חיפה טוענים כי גורמים בעירייה, ובכללם ראש העיר יונה יהב, מנסים להשתיקם משום שהם "פוגעים בתדמית העיר". ראש העיר אף הכחיש בתוקף את הפרסום, אך לידי חדשות 2 הגיעה הקלטה שבה נשמע עוזרו, נמרוד שיין, כשהוא אומר כי "המחקר מעוות ומניפולטיבי".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"יש שם כל כך הרבה טעויות שזה, מה לעשות, זה מעצבן, זה לא רציני", נשמע שיין אומר בשיחה. "נו, היינו יכולים להביא לפה את אחת המזכירות שתעשה את זה".

יהב, שהציג נתון אופטימי, זעם על הפרסום ותקף את האחראיים על המחקר. הוא אף הזמין אותם לפגישת בירור דחופה בעירייה. מדברי הנוכחים בפגישה עולה כי החוקרים הותקפו על הנתונים ויש שהאשימו אותם על פגיעה בתדמית העיר.

חיפה (צילום: חדשות 2)
מפעלי הזיקוק במפרץ חיפה|צילום: חדשות 2

אתמול התקשר מהנדס העיר אל מנהל המחקר והודיע לו כי העירייה מבקשת להפסיק את הפרויקט. הוא האשים אותו בהדלפת מידע לתקשורת, בניגוד לחוזה שהחוקרים חתומים עליו. המסר היה ברור, התקציב שהועבר לחוקרים כל שלושה חודשים לא יעבור עוד.

אחד ממשתתפי המחקר טען בשיחה עם חדשות2 כי "עיריית חיפה לא רצתה בפרויקט מראשית הדרך. במשך חודשים ארוכים סירב יונה יהב לחתום על חוזה המחקר. מממני המחקר - המפעלים, באמצעות איגוד ערים חיפה לאיכות הסביבה, משלמים כל שלושה חודשים למרות שהתחייבו לשלם פעם בשנה. למה כל שלושה חודשים? כדי שיוכלו לאיים עלינו בהפסקת המימון, כמו הפעם".

זיהום אוויר (אילוסטרציה) (צילום: רויטרס, חדשות)
נתוני מחקר הזיהום, גרמו להפסקת המימון|צילום: רויטרס, חדשות

מעיריית חיפה נמסר בתגובה: "הסקר שיזמנו ואנו מבצעים מעולם לא הופסק ונתונים יועמדו לרשות הציבור. ראש העיר יונה יהב הודיע כי הוא עומד על כך שהמחקר יימשך".

מוקדם יותר היום, בעקבות הפרסום, קראו ארגונים סביבתיים בחיפה לראש העיר יונה יהב להתפטר מתפקידו. "על ראש העיר לקחת נשימה ארוכה ולהודיע על התפטרותו", אמרו נציגי הארגונים. בארגון מגמה ירוקה טוענים כי ראש העיר יהב, העומד גם בראש איגוד הערים חיפה, בוחר להתכחש לבעיית זיהום האוויר בעיר וממשיך בסירובו בקשר בין הזיהום לעודף בתחלואה באזור. עוד נטען כי בתקופת כהונתו נרשמות מדי שנה חריגות של אלפי אחוזים בריכוז החומרים המסרטנים באוויר.

"אחרי המקרה הזה ברור מעבר לכל ספק לכולנו שחובה להוציא את אגוד ערים חיפה מידי עיריית חיפה", טען רן מינרבי, פעיל מגמה ירוקה. "מצוי כאן ניגוד עניינים מובנה: עיריית חיפה שמקבלת כספי ארנונה מהמפעלים, היא גם הרגולטור של אותם המפעלים. אם עד היום הנחנו שבריאות הציבור נמצאת בראש סדרי העדיפויות של העירייה - אחרי האירוע הזה ברור לכולם מהם סדרי העדיפויות של העירייה והעומד בראשה".

לקריאת מגמה ירוקה הצטרפו גם ארגונים נוספים וסיעות נוספות במועצת העיר חיפה, שטענו כי ראש העיר מועל באמון התושבים. "אחרי שנה שבה הוא הצליח לתעתע בציבור, התגלה פרצופו האמיתי של יונה יהב", אמרה עינת קליש רותם, יו"ר סיעת 'חיים בחיפה'. אנו קוראים ליונה יהב להתפטר לאלתר מתפקידו כיור האיגוד. אנו קוראים לממשלת ישראל לתקצב מיידית את המשך המחקר", הוסיף אביהו האן, מסיעת הירוקים במועצת העיר.

"ראש העיר שכח את תפקידו"

"מדובר במעשה הטיוח החמור ביותר שזכור לי בשנים האחרונות מצד הגורם העירוני הבכיר בעיריית חיפה", טען אבי שגב יו"ר הקואליציה לבריאות הציבור. עו"ד אליס גולדמן הנמנית אף היא עם הארגון סבורה כי יהב מושפע מסדר עדיפויות שאינו מטיב עם אזרחי העיר. "פרצופו האמיתי של יונה יהב שוב מתגלה בכיעורו", אמרה. "יהב סבור שהחיים שלנו שווים כקליפת השום. הוא מתנהג כאחרון הבריונים ובדרך הוא שכח את תפקידו כמי שצריך לדאוג בראש ובראשונה לרבע מיליון תושבי חיפה".

בארגונים הירוקים רומזים כי במעשיו, דואג יהב בעיקר לבעלי ההון השולטים במפעלים המזהמים בעיר. "בנוסף למיסוך העולה כדרך קבע מארובות בז"ן, החליטה עיריית חיפה לבצע מיסוך עשן משלה ולנסות לבטל את המחקר", אמר דודי מייבלום, נציג פורום אדם סביבה במטרופולין חיפה. "הדבר יעלה לראש העיר ולפקידים במשרתם".