אחד ההישגים המשמעותיים ביותר של שביתת הרופאים הגדולה בשנת 2011 היה מענק של כ-300 אלף שקל לרופאים שבוחרים להתמחות ב"מקצועות במצוקה" כגון רפואת פגים או רופאים מרדימים, ומענק זהה לרופאים שבוחרים להתמחות בבתי חולים בפריפריה. לחדשות 2 נודע כי הממשלה מתכוונת לבטל לחלוטין את ההטבות לרופאים שיתמחו בפריפריה - אפילו אם בחרו ב"מקצוע במצוקה" והתכנון הוא לבטל את ההטבה במסגרת חוק התקציב החדש לשנה הבאה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הערב נשלח פקס לשר הבריאות ליצמן מיו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר לאוניד אידלמן, שנפתח במילים הללו: "נדהמתי לגלות באופן מקרי כי משרד הבריאות מבקש לבטל במחי יד את ההישגים המשמעותיים שהושגו באמצעות המענקים שניתנו לרופאים בפריפריה, תוך מחיקת יתרון משמעותי זה בעבודה בפריפריה.
"במודעה שפורסמה על ידי משרד הבריאות (בעיתונים) נכתב כי משרד הבריאות מעוניין לקבל את הערות הציבור לתיקון המבחנים למתן תמיכה במוסדות רפואיים הנותנים מענקים לרופאים המועסקים בבתי חולים ציבוריים, במקצועות במצוקה ובפריפריה. רק לאחר עיון באתר משרד הבריאות נוכחנו לדעת כי התיקון המבוקש הוא מחיקת המילה 'פריפריה' בכל מקום בו היא מופיעה לצד מקצועות במצוקה".
כך, למעשה, מנסה משרד הבריאות לבטל את המענק ב"צורה שקטה" - על ידי מחיקת המילה "פריפריה" מהסעיפים שעד עכשיו איפשרו את מתן ההטבה הזו. נציין שכבר בשנה שעברה ההטבה לרופאי הפריפריה צומצמה ונקבע שרופאים שיתמחו בפריפריה אך לא ב"מקצועות במצוקה" לא יקבלו את ההטבה.
"פוגעים מתחת לשולחן"
ח"כ אורלי לוי (ישראל ביתנו) הגיבה על המהלך בזעם. "המילה פריפריה נמחקה", אמרה. "מה קרה? האזרחים בפריפריה לא ראויים לזה? מתחת לשולחן פוגעים לנו בשירותי הבריאות בפריפריה".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "המשרד לא ביטל את המענקים לרופאים לפריפריה. משרד הבריאות שמח שרופאים רבים ניצלו את האפשרות לעבור לפריפריה ולזכות בהטבות מיוחדות כפי שנחתם בהסכם. מדיניות משרד הבריאות פועלת מתוך העדפה והתחשבות עליונה בצרכי הפריפריה. אזל הכסף להסכם הרופאים מ-2011. משרד הבריאות השיג 75 מיליון שקלים למענקים לרופאים המועסקים במקצועות במצוקה אשר יקבלו % 60 יותר אם הם מועסקים בפריפריה".
עם זאת, גורמים במערכת הבריאות מאשרים שהכוונה אכן היא לבטל את העבודה בבתי חולים בפריפריה כקריטריון עצמאי לקבלת מענק, כפי שסוכם לאחר שביתת הרופאים ב-2011. התוקף של ההסכמים אז היה ל-9 שנים.