מי ישלם את נזקי דליפת הנפט? כשלושה שבועות לאחר אסון דליפת הנפט, המשרד להגנת הסביבה הודיע היום (חמישי) כי ידרוש מהממשלה להקצות תקציב של 17 מיליון שקלים לשיקום שמורת עברונה. בארגון "אדם טבע ודין" מחו על ההצעה ואמרו כי יש לדרוש מקצא"א (קו צינור אשקלון-אילת) לשלם את הנזקים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
סגן השר אופיר אקוניס הודיע כי ההצעה תעלה לדיון בישיבת הממשלה הבאה, והדגיש כי גם קצא"א תידרש לשלם: "זהו צעד ראשון ומיידי בתיקון העוול שנגרם לציבור כולו, לחי ולצומח בערבה. נפעיל על קצא"א את עיקרון המזהם משלם, אנחנו כבר כעת מתחילים לפעול ולחזק את מערך הטיפול באירועי חירום ונוקטים פעולות מיידיות שיאפשרו שיקום מהיר של אוכלוסיות בעלי החיים הייחודיות שנפגעו בשמורה כדוגמת הצבאים שייהנו משטחים נרחבים יותר".
גם בהצעת ההחלטה אנשי המשרד הבהירו כי קצא"א תידרש גם היא לשלם על הנזקים: "אין בהחלטה כדי לגרוע מזכותה של המדינה לדרוש מהגורם האחראי לפי כל דין את עלות הנזקים שנגרמו מהאירוע, בכל אמצעי חוקי שהעומד לרשותה. אין במשאבים שיוקצו כדי לגרוע מחבותה של קצא"א, או כל גורם אחר, לפי כל דין לתקן את הנזקים שנגרמו מאירוע הדליפה ולפעול לטיפול ולשיקום האזור שנפגע ולהשיב את המצב לקדמותו", נכתב בסיכום הצעת ההחלטה.
"עבודת המחשכים של קצא"א הכניעה את הממשלה"
בארגון הסביבתי "אדם טבע ודין" מחו על ההחלטה, אותה כינו "העברת כספי ציבור לשיקום שגרמה קצא"א". עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל הארגון, טען כי ההחלטה נובעת מ"עבודת המחשכים של קצא"א שהצליחה להכניע את הממשלה אשר תאשר הצעה רשלנית כמענה לאסון האקולוגי הגדול ביותר שאירע בישראל".
"במקום לדרוש מקצא"א את הסכומים הדרושים לשיקום האזור, הכסף ייצא מהכיס הציבורי", הוסיף ברכה, שהזהיר כי חוסר הענישה עשוי להוביל ל"אסון זהה או חמור יותר מחר בבוקר - אין כל פרופורציה בין ממדי האסון שאירע בעברונה לבין סכומי הכסף והתקנים המועברים לשיקום האזור"
בארגון ביקשו מהממשלה לדרוש ערבויות כנגד אסונות סביבתיים, להבטיח כי עלויות השיקום ישולמו על ידי החברה האחראית, ולפתוח בחקירה עצמאית ובלתי תלויה של קצא"א תוך הסרת חסיונה.
ההצעה של המשרד להגנת הסביבה כוללת גם הרחבה של שמורת עברונה, והקמת גשרים לתנועת צבאים לשטחי מחייה נוספים. כמו כן, הכסף הדרוש יועבר לחיזוק מערך הטיפול באירועי חירום של המשרד להגנת הסביבה. כמו כן יוקם צוות מיוחד שיבדוק את היבטי הסביבה בפעילותה של קצא"א ביבשה ובחופים, ותיבחן האפשרות של שחרור החוף הסגור של קצא"א באילת - שמכיל דגים נדירים וצמחיה מיוחדת - לשימוש הציבור הרחב ותושבי אילת.