אחרי שאתמול התפוצץ המשא מול משרדי האוצר והבריאות, הבוקר (שלישי) אחים ואחיות בכל רחבי הארץ פתחו בשביתה כללית עד להודעה חדשה - ומערכת הבריאות פועלת במתכונת חירום. כעת הם מדברים למצלמה ומספרים על הקשיים והאתגרים הרבים שהם חווים במערכת. "אנחנו עובדים בעומסים אדירים וחשופים לאלימות מילולית ולפעמים פיזית", סיפר אחד האחים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"החולים המטופלים שלנו הם מסכנים, אנחנו לא יכולים לגשת אליהם ולתת להם כל מה שיש לנו לתת להם", סיפרה נלה ריז'י, אחות מיילדת בבית החולים בני ציון. "חיבוק, הבנה - שיחה עם מטופל היום זו שיחה גסה בסיעוד כי אין זמן, כי צריך לתת יותר למחשבים לדפים ולטפסים אינסופיים".
"אנחנו אבודים", היא הסבירה. "פשוט אנשי הייטק בסיעוד - איפה נעלמו החולים איפה נעלמו היולדות שלנו? מגיע לנו הרבה יותר על ממה שאנחנו מקבלות על האחריות וההשקעה שלנו". גם רונית, אחות אחראית במחלקה הפנימית שברמב"ם העידה על העומס הרב במחלקה ועל הקשיים שהיא חווה.
"החלטנו להיות אחיות מתוך ייעוד מתוך רצון לעזור, והעבודה שלנו תלויות במטלות אדמיניסטרציה, בדיווחים, בבקרות המקררים - איבדנו את מהות המקצוע שלנו אליו אנחנו רוצים לחזור - לטפל במטופלים", טענה רונית.
אלון נוימן, אח בחדר המיון באסף הרופא ב-18 שנים האחרונות סיפר למצלמה: "אנחנו עובדים בעומסים אדירים - במשמרת שלי אטפל ב-60 מטופלים בלי יכולת לצאת להפסקות. אנחנו חשופים לאלימות מילולית ולפעמים פיזית לרופאים מסביבנו".
עוד הסביר אלון כי "בנוסף לטיפול והאמפתיה שאנחנו מגלים למטופלים, צריך גם להתעסק במטלות אחרות שקשורות לטפסים ובבקרות. ועל כך אנחנו שובתים - לקבל עוד תקנים לאנשים שיוכלו לעזור לבצע את אותם המטלות", הדגיש אלון והוסיף כי הם "לא מצפים להעלות שכר אלא לעבודה שנוכל לעשות אותה מול המטופלים עצמם".
"לא ייתכן שזמן ממושך נעבוד מול מחשב במקום לטפל במטופלים"
כרים פרוגה מבית חולים לב השרון עוסק בתחום הפסיכיאטריה, וסיפר על האתגרים שעימם הם נאלצים להתמודד באופן יומיומי. "אנחנו מתמודדים עם עומס אדיר של נהלים חדשים, ועקב רפורמה בפסיכיאטריה אנחנו מתמודדים עם אלימות מילולית ופיזית - באופן יומיומי בלי להוסיף תקנים כראוי".
שני רצון, שעובדת כאחות באותו בית חולים, גם הדגישה כי הם "שובתים עקב נהלים חדשים ודרישות בלתי פוסקות - לא ייתכן שזמן ממושך נעבוד מול מחשב במקום לטפל במטופלים".
מתכונת החירום שבה פועלת מערכת הבריאות החל מהיום תקיף את כל בתי החולים, מרפאות בריאות הציבור, קופות החולים, חדרי ניתוח ומחלקות האשפוז - שיעניקו שירותים דחופים בלבד. במסגרת העיצומים, כול פרוצדורה רפואית שאיננה דחופה תידחה עד לסיום השביתה והימים הקרובים יתמקדו בניסיונות להגיע להבנות בין הסתדרות האחיות למשרדי הממשלה. כמו כן, ייתכן שהמדינה תפנה בהמשך לבית הדין לעבודה במטרה להשיב את המערכת לפעילות סדירה.
כבר בחודש מאי הכריזו האחיות על סכסוך עבודה מול משרדי הבריאות והאוצר וביוני החלו את הצעדים הארגוניים, עד שהבוקר פתחו בשביתה. האחיות והאחים המאוגדים בהסתדרות האחיות מוחים על העומסים הכבדים במחלקות, היעדר תקנים מספיקים, הרעת תנאיהן והפחתת שכרן.
"משרדי הבריאות והאוצר אחראים לכך שהמחלקות עלו על גדותיהן"
אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחיות, אמרה לקראת השביתה: "האחים והאחיות בישראל זועקים את זעקתם של אזרחי ישראל השוכבים מושפלים במסדרונות בתת תנאים, הורים וילדים הממתינים נואשות לתורים בלתי נגמרים ותינוקות שלא מקבלים חיסונים בזמן. האחים והאחיות בישראל מבקשים פתרון אמיתי ומיידי שיאפשר להם לתת טיפול הולם ובטוח לאזרחי ישראל. לא עוד ועדות ולא עוד מריחות שלא נתנו כלום לאורך השנים".
לדברי כהן, משרדי הבריאות והאוצר הם האחראים הישירים לתורים הבלתי נסבלים במערכת הבריאות. "התורים פוגעים בבריאותו של כל אזרח במדינת ישראל", הדגישה. "משרדי הבריאות והאוצר אחראים לכך שהמחלקות בבתי החולים עלו על גדותיהן והמסדרונות ממשיכים להתמלא בחולים ובמיטות מחוץ לרישיון החוקי שמשרד הבריאות עצמו העניק. האחיות החליטו להגיד די לעומסים וכן למטופלים".