ממחזרים בקבוקים אבל לא בטריות (צילום: Flash90, Shay Levy)
ממחזרים בקבוקים אבל לא בטריות|צילום: Flash90, Shay Levy

מרבית הישראלים מכירים את מתקני מחזור הבקבוקים המוצבים כיום כמעט בכל רחוב או שכונה, אך האם הישראלים גם משתמשים באותן המחזוריות? בפעם הראשונה פרסמה היום (רביעי) הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את נתוני הרגלי המחזור של הישראלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

נתוני המחזור נאספו באמצעות הסקר החברתי, סקר שנתי שוטף המספק מידע על תנאי החיים של האוכלוסייה בישראל ובוחן את עמדות האזרחים לגבי היבטים שונים של חייהם. בשנת 2014 עסק הסקר בנושא איכות הסביבה, עם דגש על נושא המחזור. מהסקר עולה כי בעוד רוב הישראלים נוהגים להעביר בקבוקי פלסטיק למחזור, כשזה מגיע למוצרי נייר, מוצרי חשמל או סוללות, הישראלים מפסיקים למחזר.

כ-67% מהישראלים נוהגים להעביר בקבוקי פלסטיק למחזור, כשהשיעורים הגבוהים ביותר נמצאו בערים נתניה עם 84% אחוזי מחזור, אשדוד עם 83% ותל אביב-יפו בה 82% מהתושבים ממחזרים בקבוקים. ביתר הערים הגדולות שיעור הממחזרים נע בין 69% ל-76%, למעט ירושלים שבה שיעור הממחזרים נמוך ממחצית - 48% בלבד.

תושבי נתניה הם המצטיינים
תושבי נתניה הם המצטיינים|צילום:



ייתכן ומספרים אלו נובעים מנתון נוסף העולה מן הסקר, על פיו בכל הערים הגדולות למעט ירושלים, יותר מ-80% מדווחים כי קיים מתקן לבקבוקי פלסטיק באזור מגוריהם. בירושלים, שיעור זה עומד על 57% בלבד. כשנבדק הנתון בקרב השכונות היהודיות בלבד, עולה המספר ל-84%.

לא ממחזרים מוצרי חשמל ואלקטרוניקה

כשמדובר במחזור נייר וקרטון, מציג הסקר כי כמחצית מהאוכלוסייה, 52%, נוהגים למחזר. גם בתחום זה מובילה את הרשימה נתניה עם 78%, אחריה תל אביב-יפו עם 71%. בבני ברק 40% מהתושבים ממחזרים נייר וקרטון ובתחתית הרשימה נמצאת ירושלים, בה נמצא כי רק 31% מהתושבים ממחזרים את מוצרי הנייר.

רק 32% מהישראלים נוהגים להעביר למחזור סוללות. בתל אביב-יפו היה השיעור 46%, בירושלים - רק 19% ובחיפה - 36%. שיעור נמוך יחסית נמצא גם בתפרוסת של המכלים לאיסוף סוללות: רק 31% מדווחים כי קיים מכל לאיסוף סוללות באזור מגוריהם, 16% בירושלים לעומת 49% - בתל אביב-יפו.

בתחום מחזור מוצרי החשמל, המספרים צונחים אף יותר. 11%בלבד מהאזרחים נוהגים להעביר מוצרי חשמל ואלקטרוניקה למחזור. מבין שש הערים הגדולות: באשדוד היה השיעור 14%, לעומת פחות מ-10% ביתר הערים הגדולות. באשדוד ובראשון לציון כ-20% מדווחים כי קיים מתקן לאיסוף מוצרי חשמל ואלקטרוניקה באזור מגוריהם, לעומת 6%-4% ביתר הערים הגדולות.