שלג בתל אביב, שנות ה-50 (צילום: גבי ודוד ענתבי, פיקיוויקי)
שלג בתל אביב, שנות ה-50|צילום: גבי ודוד ענתבי, פיקיוויקי

הכי קר, הכי מושלג, הכי חם, הכי גשום: מסמך חדש שפורסם אמש (שלישי) על ידי השירות המטאורולוגי מציג סקירה מפורטת של כל אירועי מזג האוויר החריגים שהתרחשו בישראל במאה השנים האחרונות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

המסמך מספק הצצה לאירועי גשמים ושיטפונות, אירועי שלג וקרה וגם שרבים וגלי חום קיצוניים ומפנה למקורות מטאורולוגיים ועיתונאיים. הסקירה מתחילה בשנת 1920 וניתן לקרוא בה כתבות על סערות ששיתקו את ירושלים לפני קום המדינה.

כך לדוגמא, ב-15 בפברואר 1927 התחוללה סערה (מפתיעה כמובן בשל יכולות החיזוי הנמוכות) שהביאה ל-20 סנטימטרים של שלג שנערמו בירושלים. בכתבה מתוך "דואר היום" שפורסמה אז, ניתן לקרוא על הניסיונות להחזיר את החיים לשגרה על ידי איסוף כספים, על הנזקים למבנים, ועל מחוסרי בית מבקשי מקלט.

גובה השלג בדצמבר 2013 (צילום: אלעד זוהר)
גובה השלג בדצמבר 2013|צילום: אלעד זוהר

"חנויות ובתי ספר לא נפתחו, העגלות לא יצאו לעבודה והתנועה חדלה כליל. כל העיר דמתה לעיר רוסית או שוויצרית בימי סופות השלג היותר קשים", נכתב בשנת 1927. נשמע מוכר? כן, למען האמת, גם היום - כמעט 90 שנה אחרי, מתמודדים עם אותם קשיים כשיורד שלג בירושלים.

בחלק אחר מסופר כי מר יוסף מיוחס, דאז ראש ועד העיר ליהודי ירושלים, ביקש מההנהלה הציונית עזרה כספית דחופה כדי לסייע לעניי העיר העתיקה אך נענה בשלילה: "...שאין לה כסף לדבר כזה".

גולת הכותרת של השלג בארץ היא כמובן היממה שבין ה-5 ל-6 בפברואר 1950, שבה ירד שלג בכל הארץ למעט הערבה ודרום הנגב. תל אביב כוסתה בשלג, ונקבע שיא קור של מינוס 13 מעלות בבקעת בית נטופה, שיא שנשבר רק בינואר השנה עם מינוס 14.2 בצפון הגולן.

הצפות באיילון, ינואר 2013 (צילום: אלעד זוהר)
הצפות באיילון, ינואר 2013|צילום: אלעד זוהר



מהסקירה עולה שאחת הערים הפגיעות ביותר לשיטפונות (לפחות נכון לשנות ה-30) היא טבריה. בשנת 1934 התפתח בחודש מאי שבר ענן מקומי שגרם לשיטפון עז בעיר. 30 בני אדם נספו אז, ובסך הכל בתשעת החודשים שבין מאי 1934 לפברואר 1935 נהרגו יותר מ-60 בני אדם בשיטפונות בצפון ובהרי השומרון.

עוד מתוארים בסקירה אירועים מהתקופה האחרונה, כמו השלגים החריגים של דצמבר 2013 שהפשירו רק אחרי שבועיים, ההצפות הנרחבות בינואר של אותה שנה שגם כללו את נתיבי איילון ומידע רב על החורף האגדי של 1991-1992, שהיה הגשום ביותר בתיעוד האקלימי בארץ וכלל שלוש סופות שלג עזות, 17 ימי שלג בצפת, ו-10 ימי שלג בירושלים בתוך חודשיים.

שלג בטבריה, שנות ה-50 (צילום: ברכה אור מתוך פיקיוויקי)
שלג בטבריה, שנות ה-50|צילום: ברכה אור מתוך פיקיוויקי



גם גלי חום קיצוניים מתוארים במסמך. אחד מהם הגיע לשיאו בדיוק היום לפני 37 שנים. ביולי 1978 פקד את ישראל גל חום קיצי כבד. בבקעה נרשמו 48 מעלות וביריחו היה רותח: 45 מעלות במשך ארבעה ימים ברצף. באותו גל חום נמדדה טמפרטורה של 30 מעלות בירושלים - לפנות בוקר. ביוני 1942 נקבע שיא החום בארץ, כשבטירת צבי נרשמו 54 מעלות וטמפרטורת המינימום היומית בטבריה הייתה 36 מעלות. שני השיאים שרדו עד היום.

צפת המושלגת, ינואר השנה
צפת המושלגת, ינואר השנה|צילום:



ד"ר נועם חלפון וד"ר עמוס פורת מאגף אקלים, ששקדו על הכנת המסמך זמן רב, מתארים כי "בתחילה הייתה זו סקירה כרונולוגית בלבד אך הוחלט לבסוף לאגד את האירועים לפי סוג וחריגות, כדי שתהיה יותר נוחה ושימושית. מאמץ רב הושקע באיסוף המקורות מהעיתונות, מה שמקנה אווירה מיוחדת ונוסטלגית לעניין". את הקובץ ניתן למצוא באתר השירות המטאורולוגי, והציבור אף הוזמן לשלוח תגובות והערות.