מדד
מדד "חוף נקי": מיהן הרשויות הנקיות?|צילום: חדשות 2

שומרים על החופים: רגע לפני הקיץ, המשרד להגנת הסביבה מפרסם היום (חמישי) לראשונה העונה את מדד "חוף נקי", המשמש להערכה אחידה ואובייקטיבית של מצב החופים הלא מוכרזים בישראל. מהמדד שנתוניו עודכנו לפני כיומיים, עולה כי רק 60% מהחופים שנמדדו דורגו כ"נקיים" עד "נקיים מאוד" - לעומת 63.1% במדד הקודם שפורסם בחודש מרס.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

המדד שמפרסם המשרד מספק מידע שקוף ועדכני על מצב הניקיון בחופים ומסייע בפעולות הסברה ואכיפה, מול רשויות שלא מבצעות את חובתן בשמירה על ניקיון חופיהן. הנתונים מתפרסמים ביחס למדד הראשון שנערך ביוני 2005, ומאז נמדדת הפחתת הפסולת בחופים ביחס לנקודת ההתחלה בכל קטע חוף נתון.

בראש הנקרה נקי מאוד, בעכו קצת פחות (צילום: 123FR)
בראש הנקרה נקי מאוד, בעכו קצת פחות|צילום: 123FR
החופים הנקיים באזור המפרץ (צילום: 123FR)
החופים הנקיים באזור המפרץ|צילום: 123FR

על פי המידע שמתקבל, אנשי המשרד מסווגים את החופים לחמש קטגוריות: נקי מאוד, נקי, בינוני, מלוכלך, מלוכלכך מאוד. במסגרת המדד הנוכחי, הרשויות שחופיהן נמצאו נקיים ביותר ניתן הן עיריית אשדוד, אילת, ג'סר א-זרקא, באר טוביה, עמק חפר, ראשון לציון, תל אביב יפו ומטה אשר. לעומתן, המועצה האזורית חוף השרון נחשבת כמלוכלכת ביותר בבחינת השמירה על ניקיון החופים.

חופים בשרון: הרשות הנקייה ביותר
חופים בשרון: הרשות הנקייה ביותר|צילום:
עמק חפר: חוף נקי מאוד (צילום: 123FR)
עמק חפר: חוף נקי מאוד|צילום: 123FR

המדד שקבע המשרד להגנת הסביבה להצלחת תכנית חוף נקי הוא שחוף הים יימצא 70% מהזמן במדד "נקי" או "נקי מאוד" ב-70% מהרשויות החופיות. במשרד מציינים כי במדד הנוכחי חל שיפור לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אז נמצאו רק 33.3% מחופים "נקיים-נקיים מאוד".

ארסוף דרום - מלוכלך מאוד (צילום: 123FR)
ארסוף דרום - מלוכלך מאוד|צילום: 123FR
חופים בדרום הארץ (צילום: 123FR)
חופים בדרום הארץ|צילום: 123FR

במשרד להגנת הסביבה מציינים כי מסקרים שנערכו בשטח ועל סמך מידע מוקדם, עלה כי המרכיב העיקרי של פסולת בחופים הוא פלסטיק, המהווה לפחות 80% מסך כל הפסולת. לפיכך הוחלט כי הפלסטיק יכול לשמש כסמן טוב למידת הניקיון של החוף.

במסגרת תהליך הדיגום המשמש לבניית המדד נספרים כל פרטי הפלסטיק הפזורים ביחידת שטח חוף נתון, החל מגודל של פקק בקבוק ומעלה. בחודש יוני 2015 הוחלט להוסיף ולספור במסגרת המדד גם את בדלי הסיגריות, שנמצאו כפריט פסולת נפוץ ומזהם מאד בחופי הארץ.