מדורה (צילום: רויטרס)
זינוק בנתוני הזיהום (ארכיון)|צילום: רויטרס

חופשת ל"ג בעומר הוזזה, אך זיהום האוויר נשאר: ברחבי הארץ נמדדו לפנות בוקר (ראשון) ריכוזי מזהמים גבוהים מהרגיל בשל הדלקת מדורות החג.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מדידות איכות האוויר שביצע המערך הארצי לניטור אוויר במשרד להגנת הסביבה העלו כי חלה עלייה בריכוזי החלקיקים העוברים בדרכי הנשימה ברוב תחנות הניטור. עליות הריכוזים החלו בשעות הערב, והגיעו לשיא בין השעות 24:40 ל-04:30. הלילה, עם הדלקתן של מדורות נוספות, צפוי זיהום אוויר חמור יותר, זאת לצד היחלשות הרוחות.

מהמערך נמסר כי בין השאר נרשמה עלייה ביחס החלקיקים העדינים הקטנים מ-2.5 מיקרון באוויר, שהופעתם אופיינית למקרים בהם ניצתת אש. ריכוזי החלקיקים הנמדדים מושפעים בין השאר ממיקום המדורות יחסית לתחנת הניטור ובתנאים המטאורולוגיים כמו כיוון ומהירות הרוח ותנאי הערבול באטמוספירה.

כך למשל, בבני ברק נרשם ריכוז של 163 חלקיקים מסוג זה, עלייה של פי 5.4 מריכוזם ביום בהיר. בירושלים (בשכונת שמואל הנביא) נמדד ריכוז של 198 חלקיקים, פי 6.6 מבשגרה, ובקריית מלאכי - ריכוז של 98 - זינוק של פי 3.3 מיום רגיל. יחד עם זאת, חשוב לציין כי בימי זיהום קשים בהם שורר אובך, ריכוז המזהמים גבוה בעשרות אחוזים.

בנוסף, מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי נרשמו ריכוזים נמוכים של חלקיקים בתחנות הניטור באזור גוש דן. במשרד הסבירו את הממצאים בצמצום השטחים הפתוחים בתוך הערים, וייתכן שלאור איחודי מדורות שבוצעו.

כך תמזערו את נזקי המדורות

בכדי להפחית את הנזקים הנגרמים לאיכות האוויר כתוצאה מהדלקת המדורות, המשרד להגנת הסביבה מפרסם מספר הנחיות כדי לצמצמם את זיהום האוויר. בין השאר, אנשי המשרד קראו להימנע מהשלכת חומרי פלסטיק וניילון לאש, בהם מוצרים חד פעמיים וכלים מקלקר. שריפת מוצרים אלה גורמת לפליטה של חומרים מסרטנים ובנוסף מלווה בריחות רעים.

כמו כן המשרד ממליץ על איחוד מדורות, ולא לשרוף תחליפי עץ ופורמייקה. מלבד זאת, המשרד ציין כי אין להשליך למדורה זכוכית ואבנים שעלולים להתפוצץ כתוצאה מחום ולהוביל להצתת שריפות.