קריאתו של ארגון הבריאות העולמי לאסור את פרסום תחליפי החלב מטילה צל על התעשייה כולה. השימוש בתחליפים המוכרים אכן נפוץ בקרב אמהות ברחבי העולם, אך בעולם הרפואה טוענים: היתרון של חלב אם מוכח ללא ספק. מנגד אמהות מודות: התחליפים עוזרים בניהול השגרה היומיומית.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"למרות שהפורמולות שקיימות היום בשוק קרובות יותר לחלב אם, היתרון של חלב אם טבעי מוכח ללא ספק, מכל מיני סיבות", מסביר פרופ' בועז פורטר, מומחה לרפואת הילד ב"מכבי שירותי בריאות". "לשימוש בתחליף יש משמעויות רבות. אחד מהם הוא למשל יכולתו של התינוק לווסת את כמות האוכל שהוא צורך. כשהתחליף מגיע בבקבוק, אמו של התינוק רוצה שהוא יסיים את כל האוכל, והוויסות הטבעי שלו נעלם".
"השלכות נוספות נפוצות בעיקר במדינות המתפתחות", הוסיף פרופ' פורטר. "מלבד העלות הגבוהה, קיים חשש לזיהומים, זאת מאחר שהשימוש בהם מצריך תוספת מים שבאזורים אלו אינם מטוהרים לחלוטין".
בהמשך, פרופ' פורטר מציין כי הבעייתיות שבשימוש בתחליפים גולשת גם למדינות המערב, בעיקר בהיבטים של השמנת יתר. "קיים יחס ישיר בין האכלת תינוקות בפורמולה והשמנה", טען. "יש כבר לא מעט עדויות המראות כי ילדים שצרכו חלב אם בלבד בחצי שנה הראשונה, הצליחו לפתח מערכות בריאותיות שיסייעו להם במלחמת הגוף בהשמנת היתר והבעיות הכרוניות המתגלות בגיל מאוחר יותר כמו מחלות לב וסוכרת".
"מאבדים את השליטה בחיים"
קריאתו החריגה של ארגון הבריאות הבינלאומי מתמקדת בעיקר בקידום המכירות של תחלפי החלב. בארגון קראו לאסור את פרסום הפורמולות, תוך סימונן בתוויות ובהסברים על השלכות אי השימוש בחלב אם. למרות ההמלצות החוזרות והנשנות להנקה טבעית, תעשיית התחליפים העולמית הולכת וגודלת מדי שנה.
"כיום, כל בתי החולים, וכן בארה"ב ובאירופה לא מאשרים לחברות להיכנס ולשווק את התכשירים בתוך חדרי היולדות", טען פרופ' פורטר. "זאת למרות השיווק האגרסיבי הכולל מתנות ליולדות ולרופאים במהלך הכנסים".
אבל למרות העלויות הגבוהות שגוררת ההזנה בתחליפים, אמהות לתינוקות טוענות כי הן מעדיפות את השימוש בהם על פני ההנקה, בעיקר בגלל שהדבר מקנה להן שליטה על שגרת חייהן. "הבעיה בלהניק היא הצורך להיות בתוך העניין סביב השעון - ולאבד את עצמך", מסבירה יסמין, אם לשתי בנות, אחת מהן תינוקת בת ארבעה חודשים. "ברור שכל אם היתה רוצה להניק, וברור שיש לכך גם השלכות כלכליות, אבל אני מאבדת את היכולת לנהל את החיים שלי".
"כשיש שני ילדים אז תשומת הלב שלך מתחלקת ומתרחבת לכמה אנשים", הוסיפה. "אם אני מניקה אני לא יכולה להתפנות לדברים אחרים ולילד השני. כשאני רוצה לחזור לעבוד אז קיימת תלות של הילד בשאיבה שלי".
על כל פנים, במשרד הבריאות לא מתרגשים מהודעת ארגון הבריאות. "מדובר בטיוטה שנמצאת בדיון", נכתב בתגובת המשרד לפרסום. "משרד הבריאות ממליץ בכל מקרה על הנקה בלעדית עד גיל חצי שנה. משרד הבריאות ישתתף בדיון שייערך באסיפה השנתית של ארגון הבריאות העולמי".