רק אחוז קטן היה מגלה שביצע ניתוח (צילום: חדשות 2)
ארכיון|צילום: חדשות 2

משרד הבריאות הציג היום (רביעי) דוח על מדדי האיכות לבתי החולים בארץ, שמשווה בין מהירות הטיפול בבתי חולים שונים בארץ. הדוח, שהוצג כחלק ממגמה להגברת השקיפות, מראה כי במרבית המקרים אין הבדלים גדולים באיכות הטיפול בין המרכז לפריפריה - אך נמצאו במספר מקרים הבדלים בין הטיפול שהוענק לגברים ולנשים הסובלים מאותה בעיה. בית החולים רמב"ם ושיבא, למשל, עמדו ביעדים רק בשניים מתוך ארבעת המדדים שהתפרסמו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הדוח מתבסס על ארבעה מדדים: ביצוע צנתור לבבי תוך 90 דקות לכל היותר במקרים של התקף לב, מתן המלצה לנטילת אספירין בשחרור לאחר אוטם חד בלב, ניתוח תוך 48 שעות של שברים בצוואר הירך ומתן טיפול אנטיביוטי מניעתי לפני ניתוחי קולון ו/או רקטום.

לקריאת הדוח המלא לחצו כאן

בכל הנוגע לטיפול בחולים עם התקפי לב, בשנת 2013 בתי החולים עמדו רק ב-68% מהיעד וב-2014 נרשם שיפור ניכר ל-79%. במשמרות הבוקר שיעורי ביצוע הניתוח היו גבוהים יותר, והבדל נוסף שנמצא הוא בין הטיפול שקיבלו גברים לאלו שקיבלו נשים: בדוח נכתב כי "נשים זוכות לטיפול פחות טוב בגברים - בשנת 2013 רק 56% מהנשים קיבלו צנתור במועד בעוד ש-70% מהגברים קיבלו את הצנתור במועד". ב-2014 הפער הצטמצם ל-9% בלבד, ובמשרד העריכו כי יש לערוך בירור מעמיק כדי לצממם את הפער.

שבר בירך? בחמישי ושישי תחכו יותר

לא נמצאו הבדלים משמעותיים באיכות הטיפול בין בתי החולים בפריפריה לעומת בתי החולים במרכז: שלושה בתי חולים לא עמדו ביעד ב-2014 (אסף הרופא, בני ציון ו-וולפסון), בעוד שיעורי ביצוע הניתוח הגבוהים ביותר בבתי החולים הגדולים נרשמו בהדסה עין כרם (90%), סורוקה, בילינסון ואיכילוב (84%) . גם במאיר וקפלן הקטנים יותר נותחו למעלה מ-90% מהחולים מתוך 90 דקות או פחות מרגע הגעתם למיון.

בכל הקשור למתן אספירין לאחר אוטם בלב (שמפחית את הסיכוי לאירוע לב נוסף), התגלה כי "שיעורי העמידה במדד גבוהים מאוד בכל בתי החולים בארץ". ב-2013 אחוז העמידה במדד עמד על 95% וב-2014 עלה 96%. רק שבעה בתי חולים לא עומדים ביעד שהוצב: המשפחה הקדושה, בית החולים הסקוטי, בני ציון, אסף הרופא, שיבא, איכילוב וברזילי.

בית החולים המוביל בניתוחי שברים בצוואר הירך הוא סורוקה, ואחריו בילינסון, אסף הרופא והכרמל. שיעור העמידה במדד השתפר ברמה הלאומית ב- 8% בין 2013 ל-2014, אך נמצא כי מטופלים המגיעים בימים חמישי ושישי חשופים יותר לעיכוב בניתוח. בתי החולים שלא עמדו ביעד שהציב משרד הבריאות הם: בני ציון, שיבא, שערי צדק, קפלן, הדסה הר הצופים, הדסה עין כרם, פוריה, זיו ורמב"ם.

הצנתור לנשים פחות מהיר. ארכיון (צילום: חדשות 2)
הצנתור לנשים פחות מהיר. ארכיון|צילום: חדשות 2

"אין לנו מה להסתיר"

בקריטריון של מתן טיפול אנטיביוטי מניעתי לפני ניתוחי קולון ו/או רקטום אלקטיביים, נרשם גם כן שיפור משמעותי בין 2013 ל-2014. תשעה בתי חולים לא השיגו את היעד על פי הנתונים: רמב"ם, ברזילי, הרצליה מדיקל סנטר, וולפסון, אסותא, בני ציון, קפלן, אסף הרופא ושערי צדק. בתי החולים שהגיעו להישגים הגבוהים ביותר הם הדסה עין כרם, סוראסקי וסורוקה מבין מרכזי העל, ונהריה והלל יפה מבין בתי החולים הבינוניים-גדולים.

"הממצאים נאספו במהלך השנתיים האחרונות על מנת לאפשר למערכת ולנו ללמוד ולהשתפר", אמר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' ארנון אפק. "אומנם אנו רואים שיפור בממוצע הלאומי בכל המדדים, שיפור שאיפשר העלאת הרף בחלקם, אך עדיין קיימיםפערים הן ברמה הלאומית והן בין בתי החולים. אנו חייבים להמשיך במהלך השיפור ב-2015".

אפק הוסיף כי "השקיפות בהצגת הנתונים מהווה יעד בפני עצמו וכאמור מעידה על ההתקדמות העצומה שעברה המערכת. אין לנו מה להסתיר וחשוב שנשתף את הציבור בנקודות החוזקה של המערכת, כמו גם בנושאים לשיפור. המדידה כבר היום מהווה בסיס לתוכנית". 

"התקדמות עצומה". אפק|צילום: מרים אלסטר / פלאש 90

ליצמן: "לא סביר שאנשים ימתינו 9-10 שעות"

סגן שר הבריאות, ח"כ יעקב ליצמן, אמר בכנס כי בכוונתו לכלול במדדים הבאים את זמני ההמתנה לחדרי המיון ולאמבולנסים. "מערכת הבריאות מערכת מצוינת אבל אנחנו צריכים פה ושם לשפר את החלקים הבעייתיים ולא להתעלם ממצב התורים וההמתנה בחדרי מיון", הסביר, "זה לא סוד שאני עושה ביקורי פתע בחדרי המיון".

"מה שרואים בפועל ומה ששומעים מהאזרחים זה חשוב מאוד ומעניק היבטים חשובים לקביעת מדיניות והחלטות. מחובתנו לגלות אחריות לטובת ציבור החולים וכלל אזרחי ישראל", הוסיף השר, "זה לא סביר שאנשים ימתינו 9-10 שעות. יש תחושת אי ודאות קשה עד שרופא רואה את המטופל, זה יכול לגרום אפילו לפגיעה בחולים. צריך גם שם לקבוע מדדים".

לפניות לכתב: AzriA@ch2news.tv