בית החולים סורוקה בבאר שבע קרא הערב (שלישי) להוריהם של כ-150 תינוקות שנולדו במחלקת יולדות ד' בחודש אפריל להגיע עם ילדיהם לבדיקה לאחר שהתגלה שאחות במחלקה חלתה במחלה מבלי שידעה על כך. האם השעלת מסוכנת בכל גיל? איך ניתן למנוע אותה? ד"ר צחי גרוסמן, מזכ"ל האיגוד לרפואת ילדים מסביר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
איך מזהים שעלת?
המחלה מתאפיינת תחילה בהפרשת נזלת מרובה ובהפרשה מהעיניים שנמשכת שבוע עד שבועיים. בהמשך מופיע השיעול אשר מאפיין את המחלה, שמתגבר עם הזמן ומאופיין בהתקפים חוזרים של שיעול עוויתי המסתיימים בשאיפת אוויר אופיינית המלווה בחריקה.
בעת התקף שיעול, הפנים מאדימות ולפעמים מכחילות, ורידי הצוואר והעיניים בולטים ורוק נוזל מהפה. לפעמים גם מתרחשת הקאה לאחר התקף השיעול. השיעול הקשה יכול להימשך מספר שבועות.
באילו גילאים המחלה מסוכנת ביותר?
שעלת עלולה להתפרץ בכל שכבות הגיל, אך בתינוקות היא מסוכנת יותר בגלל השיעור הגבוה של הסיבוכים הקשים שעלולים להיווצר. הגיל המסוכן ביותר הוא עד חודשיים לאחר הלידה, מאחר שאילו גילאים בהם לא ניתן לחסן תינוקות.
הסיכון להידבקות אם אדם שוהה בקרבת חולה הוא בין 90%-100%. משנת 2006 ועד 2013 נפטרו 9 תינוקות מהמחלה בישראל.
כמה המחלה נפוצה בישראל?
מאז שנת 2008 אנו עדים לירידה בתחלואה, אך עדיין יש התפרצויות, במיוחד בקרב תינוקות שטרם חוסנו. החיסון למחלה הוא חלק מחיסוני השגרה של תינוקות כבר כמעט 60 שנה, ובעשור האחרון הוסיף משרד הבריאות חיסונים גם לתלמידי כיתות ב' וכיתות ח'.
כיצד ניתן למנוע הדבקה של תינוקות?
היום יש דרך טובה לנשים בהיריון כדי להגן על תינוקותיהן העתידיים. משרד הבריאות ממליץ להן להתחסן בעצמן לקראת סוף ההיריון. זה הוכח כבטוח ליולדת, וזה אף ניתן בחינם על ידי משרד הבריאות.