הטמפרטורות נוסקות, המזגנים כבר דולקים, הקרטיבים במקפיא וחופי הים מתמלאים והולכים. מה עובר על הגוף שלנו כשחם, למה שתיית מים קרים לא בהכרח תעזור ואיך בכל זאת נתגונן מפני מכות חום והתייבשות? פרופ' אברהם שיצר מהטכניון, מומחה להנדסה ביולוגית - מסביר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אז מה בעצם קורה לגופנו בתנאי מזג אוויר כאלה?
"המנגנון שהגוף מצויד בו להתמודדות עם חום הוא מנגנון הזעה והתרחבות של כלי הדם ההיקפיים שמעבירים חום מהחלקים הפנימיים, מהמערכות החיוניות של הגוף, אל היקף הגוף, כלומר אל הידיים והרגליים. הזיעה, כשהיא מגיעה אל העור, מתאדה אם התנאים מאפשרים זאת ודבר זה מסלק את החום מפני הגוף. זהו בעצם המנגנון היחיד שעומד לרשותנו להתגוננות מפני חום. הגפיים משמשים כאן בעצם ככלים, כרדיאטורים".
מה קורה כשלא כל החום יוצא מהגוף?
"באופן טבעי טמפרטורת הגוף מתחילה לעלות והחום נאגר בתוך הגוף במקום לצאת לסביבה. טמפרטורת הגוף הרגילה היא 37 מעלות והיא מתחילה לטפס למעלה, כתלות בעומס החום. טמפרטורות גבוהות יותר מתחילות להיות בעייתיות, עד כדי מכת חום שעלולה להביא להתמוטטות ומוות. מכת חום מתחילה בטמפרטורת גוף של 41-42 מעלות. הנזק יכול להיות בלתי הפיך ואף מוות".
איך נוריד את טמפרטורת הגוף?
"כניסה למים הוא האמצעי הטוב ביותר לקירור. אם כל הגוף, או חלק ניכר ממנו, נמצא במגע עם מים בטמפרטורה של פחות מ-30 מעלות, זה מסוגל לסלק את החום ולפתור את הבעיה לחלוטין. אמצעים יעילים נוספים לקירור הם מיזוג אוויר ושימוש במאווררים, שיעילים מאד בעיקר באידוי הזיעה".
האם שתיית משקאות קרים יכולה לעזור?
"לאכילת קרטיב ושתיית מים קרים אין השפעה לטווח ארוך. זה עניין של השפעה רגעית, אך מבחינת מאזן החום הכולל זה כמעט לא עוזר בכלום. כמות המים שאנחנו מסוגלים לשתות היא מוגבלת וגם הטמפרטורה של המים שאנחנו מסוגלים לשתות היא מוגבלת. אנחנו מגיעים לרוויה ולא יכולים לשתות יותר. לכן זה לא אפקטיבי. זה בעיקר גורם להרגשה טובה של כמה דקות, אבל לא פותר את הבעיה. כשהטמפרטורה של הגוף עולה יש צורך באמצעי דרסטי".
אז האם זה אומר שלא צריך לשתות כל כך הרבה?
"בהחלט לא. צריך לשתות עד קצה גבול היכולת של הגוף. אמנם יש גבול עד כמה שאנחנו יכולים לשתות, אבל צריך להגיע אל הגבול הזה, משום שהזיעה שאנחנו מזיעים אלה נוזלים של הגוף שאובדים וחייבים להחזיר חזרה".
כמה זמן אפשר לשהות בטמפרטורות גבוהות ללא נזק לגוף?
"זה שילוב קריטי בין מספר גורמים, ביניהם הטמפרטורה החיצונית, המאמץ של הגוף, האם הוא רגיל לחום. לכן צריך להקטין ככל האפשר את כמות הזמן שבו אנחנו שוהים בחוץ בתנאי חום שכאלה".
מה עוד חשוב לזכור?
"חשוב מאד להדגיש שהטמפרטורה שאנחנו רגילים להתייחס אליה, זו שהחזאים מכריזים עליה, היא לא הטמפרטורה האמיתי בחוץ, לרוב. במקומות בהם אין צל, ואפילו במקום מוצל על שפת הים, הטמפרטורה האמיתי מגיעה גם ליותר מ-55 מעלות. זה אלמנט נוסף של חום שאנחנו חייבים להתייחס אליו. אם שוהים בחוף הכי טוב להיות כל הזמן בתוך המים, ואם נמצאים בחוץ חשוב מאד לחבוש כובע, ורצוי אחד שטבול במים".
"דבר נוסף שכדאי לקחת בחשבון הוא שגם טבילת הגוף במים קרים מדי עלולה להזיק, משום שהיא עוצרת את זרימת הדם וכך עוצרת את הסעת הדם החם יותר מהאזורים הפנימיים אל האזורים הפחות חיוניים".
איפה בעולם סובלים הכי הרבה ממכות חום?
"למרבה ההפתעה זוהי העיר מכה בערב הסעודית, אליה עולים לרגל מיליוני מוסלמים בכל שנה כדי להתפלל. האבן הקדושה לאסלאם נמצאת במקום פתוח, בעיר שבה הטמפרטורות יכולות לטפס ל-42 מעלות כדבר שבשגרה. בתנאים כאלה רבים מהמתפללים סובלים ממכות חום והתייבשות".