יניב, בן 40, סבל במשך כל חייו מעודף משקל, וכמו רבים אחרים – ירד במשקל, והעלה שוב, וחוזר חלילה. עד שנמאס לו, והוא עבר ניתוח בריאטרי, מה שמכונה ניתוח לקיצור קיבה. אנחנו כבר יודעים שבמקרים רבים, ניתוחי קיצור קיבה אכן עוזרים לרדת במשקל בטווח הקצר, וכמובן – משפרים את מצבם הבריאותי של המנותחים. אבל האם התועלות הללו נשמרות גם בטווח ארוך, של שנים קדימה? מתברר שהסוגיה הזאת מעולם לא נבדקה, בשום מקום בעולם.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הערב (שלישי) התפרסמו לראשונה תוצאות של מחקר ענק של מכון המחקר של שירותי בריאות כללית, שבחן את הסוגיה הזאת באמצעות מעקב אחרי יותר מ-8,000 ישראלים שעברו ניתוח בין השנים 2005 ל-2015. מהמחקר, וממנו עולה ששיעור התמותה בקרב המנותחים היה רק 1.3%, לעומת 2.3% בקרב מטופלים עם מאפיינים דומים שלא עברו ניתוח לקיצור קיבה, או במילים אחרות: התמותה בקרב אלה שלא עברו ניתוח הייתה גבוהה כמעט פי 2.
"זאת הפעם הראשונה שהצליחו להראות במחקר לאורך שנים מנתוני חיים אמתיים, שהניתוח הבריאטרי והטיפולים סביבו, מצליחים להקטין תמותה לטווח ארוך", מסביר פרופסור רן בליצר..
מדובר בניתוח לא פשוט, שאחד מכל 500 מטופלים מת מהסיבוכים שלו, ומכיוון שהניתוחים הללו מאוד פופולריים כאן – יש שטוענים שהיד שחותמת על האישורים לניתוחים האלה – היא קלה מדי. על כך אומר בליצר כי "אם מישהו חשב שבגלל העובדה שבישראל נעשים יותר ניתוחים ממדינות אחרות, מצביע על כך שהניתוחים הללו מיותרים, אז המחקר הזה בא ואומר: לא, מדובר בהחלטה נכונה, המטופלים הללו מרוויחים גם בתוחלת החיים, וגם באיכות החיים".
המחקר של שירותי בריאות כללית פורסם הערב בכתב העת המדעי היוקרתי ג'אמה, אחד החשובים בעולם. ובכל זאת חשוב לזכור – אם אפשר לרדת במשקל בלעדיו – זה תמיד עדיף.