פרסום ראשון של תכנית חיסכון: בשלושה דגמים נוספים של מכונות קפה נמצאו חריגות בריכוז העופרת במים, במהלך הבדיקות הקפדניות שנערכו בתקופה האחרונה. החריגות התגלו בבדיקה מדגמית של משרד הכלכלה: בימים הקרובים צפויים שימועים לאותם בתי עסק בהם נמצאו החריגות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
שני הדגמים הקודמים שהתגלה בהם ריכוז חריג של עופרת: "לה פבוריטה" שמיוצרת בישראל ו"ביאנקי" (שמיובאת על ידי קפה עלית ומי עדן). מתוך 500 מכונות קפה מדגמים אלו שנבדקו בשבועיים האחרונים, נמצאו חריגות ב-240 - כמחצית מהמכונות.
טרם נמסר פירוט מלא של בתי הקפה בהם התגלו החריגות. "אנו עוקבים אחר התקדמות הבדיקות", נמסר ממשרד הכלכלה. "אנו ממשיכים בבדיקות דגמים נוספים עד כיסוי כלל הדגמים הנמצאים בשוק".
כפי שנחשף בחדשות 2 לפני כחודש, אלפי מכונות קפה נבדקו על ידי משרד הבריאות עקב חשש שבמים שיוצאים מהמכונה קיימות כמויות חריגות של עופרת המזיקה לבריאות. מבדיקה של מאות מכונות עולה כי כמחצית מהמכונות שנבדקו לא עומדות בתקן של משרד הבריאות וההמלצה כרגע היא להפחית בצריכת קפה מאותן מכונות.
לאור התוצאות ניתנה הוראה להפסיק באופן מיידי וגורף את השימוש בכל מכונה בה נמדדה רמת עופרת חריגה. משרד הבריאות אף ממליץ לנשים בהריון להימנע כליל משתיית קפה ממכונות תעשייתיות עד להודעה חדשה.
על פי תקן 5452 הישראלי – שחל גם על מכונות קפה - הריכוז המרבי של עופרת במי שתייה לא יעלה על 10 מיקרוגרם לליטר, וזאת בדומה לרמה המרבית שנקבעה באירופה ובמדינות נוספות. רק כשליש מהמכונות שנבדקו עד כה נמצאו תקינות. בכ-20% מהמכונות ריכוז העופרת היה נמוך מ-20 מיקרוגרם לליטר ואילו בשאר המכונות החריגות ברמות עופרת היו בטווח של 20-150 מיקרוגרם לליטר.
החשיפה לעופרת עלולה לגרום למגוון של השפעות בריאותיות. חשיפה לעופרת נמצאה כקשורה למחלות לב וכלי דם ולעלייה בלחץ דם אצל בוגרים. בנוסף היא עלולה לפגוע בתפקודי הכליות ובמערכת הרבייה של נשים ושל גברים.