היום (שלישי) חשף משרד הבריאות את העיצוב של סימון מוצרי המזון, שייכנס בקרוב לתוקף. שר הבריאות, הרב יעקב ליצמן, הכריז על המהלך והציג את האיורים שיודבקו על המאכלים השונים בכנס "תובנות ויעדים 2017" של משרד הבריאות. "הכרזנו על מהלך לעידוד תזונה נכונה ומסקנות וועדת האסדרה במזון קבעה סימון למוצרי מזון שאותו נחיל בקרוב", אמר ליצמן בכנס.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
על המזונות יוצבו תוויות אדומות עם הכיתוב "שומן בכמות גבוהה", "מלח בכמות גבוהה" או "סוכר ברמה גבוהה". לעומתם, על מוצרים בריאים יוצב סימון ירוק.
השר ליצמן הוסיף כי הוא "מאמין בתהליך", שמגיע לאחר פגישות רבות עם חברות המזון המובילות. "אני מאמין ביכולת ליצור שינוי אמיתי בהרגלי התזונה של אזרחי ישראל: מניעת תחלואה חשובה לא פחות מרפואה".
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הוסיף וטען כי "אתגר התזונה הבריאה הוא אתגר לאומי. אם לא נשנה היום את התזונה, מגיפת ההשמנה בקרב ילדים ומבוגרים תמשיך להתפשט". בר סימן טוב הדגיש כי "לאחר שנסמן את המזון יהיה יותר קל לציבור להעדיף מזון בריא. הציפייה שלנו היא שהיצרנים ישנו את הרכב המזון".
"זו נקודת ציון חשובה בה מערכת הבריאות הישראלית לוקחת אחריות נוספת לעזור לציבור לבחור בריא", סיכם המנכ"ל - שאמר כי "בשנה האחרונה חל שינוי אדיר בשיח הציבורי בנוגע לתזונה והציבור מצפה מאיתנו לסייע לו לבחור בריא".
בחודש נובמבר פרסמה ועדת האסדרה לתזונה בריאה את מסקנותיה לגבי סימון מוצרי בריאות: הוועדה המליצה על סימון והדגשה של הערכים התזונתיים המזיקים על האריזות, מניעת או הגבלת פרסום מזון מזיק לילדים, הנגשה כלכלית של מזון בריא וחינוך תזונתי והסברה לאומית.
על פי נתוני משרד הבריאות, כמעט 23% מהתמותה בישראל היא תוצאה של תזונה לקויה והשמנה. ישראל נמצאת במקום הראשון בין מדינות ה-OECD בצריכת סוכר ומובילה במספר מקרי המוות כתוצאה מסוכרת. בשנים האחרונות חלה עלייה דרמטית בשיעורי התחלואה בסוכרת בישראל, בעיקר בקרב השכבות החלשות. מנתונים שנאספו במשרד הבריאות, ההשפעות הכלכליות על המדינה עומדות על 6 מיליארד שקלים בשנה הוצאות על טיפולים בהשמנת יתר ו-9 מיליארד שקלים על מחלות כרוניות.
בנוסף, הוועדה המליצה על הכנסת מוצרים בריאים (כמו לחם מלא) לרשימת המוצרים בפיקוח. כמו כן תקודם תזונה בריאה במשרדי הממשלה, צה"ל, משטרה ושב"ס. מלבד זו בבתי ספר יועברו שיעורי חינוך תזונתי אחת לשבוע על ידי תזונאים.