קופות החולים העבירו הנחייה לרופאים שלא להמליץ על שימוש בקנאביס למטרות רפואיות, כך חשף היום (שני) נציג משרד הבריאות במסגרת דיון שנערך בוועדה למלחמה בנגעי הסמים והאלכוהול בכנסת. בדיון טען הנציג כי הרופאים אף הונחו שלא לחדש את רישיונותיהם של חולים שכבר אושרו בידי משרד הבריאות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במסגרת הדיון חשף נציג משרד הבריאות ד"ר מיקי דור, כי ההנחייה הועברה מטעמם של מנכ"לי הקופות, ובחלק מהמקרים היא נוגעת גם למרפאות האונקוגולוגיות ולבתי החולים של הקופה שלא משתפים פעולה בנושא. "קיבלתי את ההנחיה הזאת כרופא משפחה", העיד ד"ר דור. "הוצאנו מכתב לראשי קופות החולים שדורש מהם לבטל את ההוראה".
במהלך הדיון הודו נציגי משרד הבריאות כי הם מתקשים לפעול למניעת המצב, זאת מאחר ולדבריהם הקנאביס הרפואי אינו מוגדר כתרופה, ולא נמצא בסל המשרד. "בקופות אומרים שנשנה את ההגדרה של הקנאביס כך שלא יוגדר חומר מסוכן", אמרו נציגי משרד הבריאות. "עד אז, מה שלא בסל ראשי הקופות יכולים לסרב לתת את הקנאביס", הסבירו נציגי המשרד.
"אני חייבת להגיד שאני מזוזעת מהמצב הזה", אמרה ח"כ תמר זנדברג (מרצ) העומדת בראש הוועדה בכנסת. "אנו רואים בחומרה רבה את העובדה שנמסר לוועדה מידע לא אמיתי בדיון שנערך בנושא זה לפני מספר חודשים, כשכל נציגי הקופות התנערו מהטענה כי קיימת הנחיה לא לטפל בקנאביס והכחישו זאת, וכעת אנו שומעים זאת באופן רשמי ממשרד הבריאות".
"הוועדה מצטרפת לדרישה של משרד הבריאות מהמנכ"ל והמשר להפעיל את סמכותם ולפעול בצעדים כולל סנקציות נגד קופות חולים שמסרבות למלא תפקידן", הוסיפה זנדברג. "נשקול כל צעד פרלמנטרי, משפטי ואחר כדי להבטיח שקופות החולים ממלאות את חובתן כלפי החולים שלהן".
פוסט טראומה: רק כמה מאות מהבקשות אושרו
עיקר הדיון בכנסת עסק בחולים הסובלים מפוסט טראומה. בדיון התברר כי רק 637 רישיונות קנאביס מתוך 23 אלף ניתנו בשל התוויה של פוסט טראומה. יחד עם זאת, לדברי נציג משרד הבריאות 90% מהבקשות נענות בחיוב.
ד"ר דור הסביר בדיון כי הסיבה לאי מתן רישיונות בהיקף נרחב יותר לסובלים מהתופעה, נעוצה בעיקר בגורמים המקצועיים. "ההתנגדות הגדולה ביותר לטיפול בקנאביס בבריאות בטיפול הנפש באה מהפסיכיאטרים עקב תופעות לוואי ידועות", אמר. מחקרים מדברים על בין 10%-20% של אנשים עם אבחנות פסיכיאטריות שקנאביס החמיר את מצבם".