מפעל "כרמל אוליפינים" בחיפה, השייך לקבוצת בזן, נמצא כבר שנים "על הכוונת" של המשרד להגנת הסביבה. בעבר הפחית המפעל את פליטות החומרים המזהמים, אך ב-2015 חלה עלייה נוספת - ובמשרד זימנו היום (שלישי) את אנשי המפעל לשימוע לקראת הוצאת צו מניעה לפעילותו. ככל הנראה, המפעל ידרוש בשימוע שייערך ביום ראשון את השבתת מתקני הייצור במפעל.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"כרמל אולפינים" הוא מפעל פטרוכימי, שמשתמש במוצרי נפט לייצור חומרי גלם לתעשיית הפלסטיק: על פי הודעת המשרד, הוא אחד הגורמים הגדולים ביותר לפליטת מזהמים אורגנים נדיפים במפרץ חיפה. בעקבות העלייה בדליפות מזהמי אוויר נדיפים מטעם המפעל, במשרד הורו להנהלה לתקן את הדליפות שהובילו לזיהום באופן מיידי.
הנתונים שאסף המשרד מצביעים על הכפלה בפליטות הלא מוקדיות של מזהמים אורגנים נדיפים בשנת 2015. בעבר, בעקבות הנחיות של המשרד, נרשמה במפעל הפחתה מתמשכת בפליטות משנת 2009 ועד לשנת 2014. הדיווח משנת 2015 מסמן עלייה חמורה וחריגה ממגמת ההפחתה אותה דרש המשרד.
ההזמנה לשימוע נשלחה כתוצאה של מדיניות המשרד, שפועל לצמצם את זיהום האוויר במפרץ חיפה. על פי המדיניות הלאומית בנושא, לא תאושר תוספת פליטות מהתעשייה באזור. השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, הורה לאנשי משרדו להרחיב את הפיקוח במפעלים באזור מפרץ חיפה, להגביר את פיקוחי הפתח ואת צעדי האכיפה.
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר, הסביר: "ההזמנה לשימוע היא חלק מהגברת האכיפה והפיקוח ומהתהליך המקיף במפרץ חיפה בו אנו בודקים את כל המפעלים ומוציאים להם תנאים חדשים – כדי לשמור על בריאותם של תושבי מפרץ חיפה".
ראש העיר חיפה יונה יהב קרא לגורמים הממשלתיים להקפיא לאלתר כל דיון הנוגע הרחבת בזן בוועדת הערר, בעקבות ההודעה על השימוע. לדבריו, "ממשלת ישראל התחייבה לסגור לאלתר מפעלים אשר ימצאו מזהמים במפרץ חיפה, ולהגביר את האכיפה באזור בכל האמצעים הנדרשים. הגדלה של תעשיית הפטרוכימיה הינה בכייה לדורות והמשך פשעים היסטוריים שביצעה המדינה כנגד תושבי המפרץ. יש לסלק לאלתר את חוות מיכלי הדלק המזוהמת, את מיכל האמוניה המסוכן, ולהפנות משאבים לשינוי פניו של מפרץ חיפה".
"טוב שנזכרו במשרד להגנת הסביבה לפעול נגד אחד המזהמים הבולטים במפרץ", אמרו בעמותת "אזרחים למען הסביבה". "רק עכשיו מבצעים שימוע? מדוע אין אנו שומעים מהמשרד דרישה לתיקון מידי של הדליפות? בכל דיון טוענים נציגי המשרד שהמפעלים לא עוברים על החוק, ורק כאשר הביקורת הציבורית כל כך גוברת, המשרד סוף סוף מגלה אחריות ומממש את תפקידו כרגולטור ומבצע פעולות אכיפה".
מקבוצת בזן נמסר בתגובה: "קבוצת בזן השקיעה בשנים האחרונות מעל מיליארד ש"ח בשיפור מתמיד בתחום איכות הסביבה, בדגש על הפחתת הפליטות לאוויר. החברה מקפידה על קיום הוראות החוק ותמשיך לבצע את הנדרש להפחתת הפליטות ממתקניה. היא קיבלה את ההזמנה לשימוע הבוקר, לומדת את פרטיה ותתייחס לדברים בשימוע עצמו".