נמשכת הדאגה בצפון הארץ מפני הבצורת המתמשכת: מחקר חדש של נאס"א טוען שהבצורת והמחסור במים באזורנו מאז שנת 1998 הוא החמור ביותר ב-900 השנים האחרונות, ומדידות של רשות המים ב-100 השנים האחרונות באזור הצפון מצביעות על כך שהבצורות בשנים האחרונות הן אכן החמורות ביותר המתועדות.
לעדכונים נוספים ולהעברת הסיפורים שלכם - כנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"כבר יותר מחודש אני לא נוטע עשרות אלפי עצים חדשים", אמר אלכס קודיש, מנהל המטעים של קיבוץ עין זיוון ברמת הגולן. "אנחנו אחרי שנת שמיטה, תכננו להקים מטעים חדשים, הזמנו עצים, אבל בינתיים אנחנו חייבים להמשיך ולשמור אותם בבתי הקירור כי אין מים להשקות אותם".
רק 50% מכמויות הגשמים הממוצעות ירדו עד כה
מזג האוויר בסוף השבוע האחרון כבר לא השאיר מקום לשאלות. החורף עבר, הקיץ הגיע ורק 50% מכמויות הגשמים הממוצעות ירדו עד כה. שינויי האקלים יגרמו לכך שמגמות אלו עוד יחריפו בעתיד ויש חשש להתייבשות מקורות מים בצפון הארץ.
לכן, רשות המים פועלת כבר עתה על מנת לחבר את אזור הצפון למערכת המים הארצית, מה שיאפשר להזרים בעתיד מים מותפלים גם למקומות כמו אגן ההיקוות של הכנרת.
ברשות נערכים להודעה הרשמית שתבוא, לפיה גם השנה תוכרז כשנת בצורת בצפון - השלישית ברציפות. על פי דוח השירות ההידרולוגי, מפלס הכנרת עלה בחודש פברואר ב-24 סנטימטר, והוא נמצא 42 סנטימטר בלבד מעל לקו האדום התחתון.
למרות העובדה שכבר חודשים ארוכים לא נשאבים מים מהאגם הלאומי, נפח המים הזמינים בו עומד כעת על כשליש בלבד מהממוצע הרב-שנתי, מצב שהיה רק ב-1926. גם מצב מי התהום בכי רע: באגן נעמן שבגליל המערבי המפלס הוא 85 סנטימטר מתחת לקו האדום ואגן כברי נמוך ב-2.26 מטר לעומת השנה שעברה.
"אין כל חלופה למקורות המים בצפון"
"אנחנו מזהים לאורך השנים האחרונות ירידה עקבית בכמויות הגשמים בצפון", סיפר ד"ר עמיר גבעתי, ראש תחום מים עיליים ברשות המים. "במקביל להידלדלות בגשמים, אנחנו רואים ירידה חדה בכמויות המים בנחלי הצפון הגדולים כמו בניאס, חצבני ודן. אלו מקורות מים שהגליל כולו מתבסס עליהם, במיוחד לצרכי חקלאות, ואין להם כל חלופה".
גבעתי מצביע על הבעיה המרכזית: בעוד מרבית מדינת ישראל לא תלויה היום במי גשמים ועיקר הצריכה מגיע ממתקני ההתפלה, לגליל העליון ורמת הגולן אין מקורות לאספקת מים חלופיים. אם לא יורד גשם שנתפס במאגרים, אין איך להשקות את השדות.
במשרדי הממשלה דנים באפשרויות של הקמת מתקן התפלה ייעודי לחקלאות שייבנה בגליל המערבי, אך התכנית לא מתוקצבת וגם העלות של שינוע המים לגליל המזרחי צפויה להיות לא כדאית לחקלאים.