יום ראשון, 09:00, צוות מפקחים של משרד הבריאות נכנס לביקורת פתע בשופרסל ברחוב בן יהודה בתל אביב. זו התחנה הראשונה ביום ארוך של ביקורות פתע בסניפיהן השונים של רשתות השיווק, בהם מרבית הצרכנים עורכים את קניות המזון מדי שבוע.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עם כניסת צוות הביקורת אל החנות, קראו העובדים למנהל הסניף. העובדים כבר יודעים שבמקרים כאלה חובה להזעיק את המנהל, גם אם הוא אינו נמצא במקום באותו הרגע. במקרים רבים יגיע למקום גם נציג של הנהלת הרשת כולה. למרות זאת המפקחים של משרד הבריאות לא מחכים לאף אחד והם מתחילים לעבוד.

מוקד הבדיקות הראשון הוא האטליז, שנחשב למקום הרגיש ביותר בסניף. כל בעיה קטנה של היגיינה, טמפרטורה או תוקף, עלולה לגרום לתחלואה אצל הלקוחות. משום כך, כל טיפול בבשר גולמי, חייב להתבצע מול עיני הלקוח בלבד. ולכן, אם מציעים לכם לקנות בשר במשקל שנחתך או נטחן לפני שהגעתם, הרי שהדבר נחשב לאסור. בדיקה אחרת בסניף שנבדק העלתה בעיות גם בהצמדת תאריכי התוקף לבשר העוף הנמכר בחנות.

"זה טוב שאתם מאווררים את העוף, אבל לא בצורה כזאת", אמר ד"ר אורן כתבי, מווטרינריית תל אביב של משרד הבריאות. "תשמרו על תאריכים צמודים אחד לשני". בזמן ההתמקדות באטליז, יתר הפקחים מחפשים ליקויים במחלקות אחרות, אולם דקות ספורות לאחר שמנהל הסניף מוזעק למקום, הוא מסלק משם את צוות הצילום. תוצאות הבדיקה לא משמחות. "אחד הדברים שמצאנו קשור בעניין הבשר. בשר בקר, שבעצם טופל ונחתך והושאר עם פג תוקף במקום", הסביר אורן

טמפרטורה גבוהה, רמת ניקיון לקויה

היעד הבא לביקורת פתע הוא סניף מגה בעיר ברחוב לה גווארדיה שבתל אביב. הסניף סומן בעבר כבעייתי, בביקורות פתע קודמות שנעשו לאחרונה ואנשי המשרד לא מחכים גם הפעם להגעת המנהל.

במהלך הביקורת באטליז, חלק מהמפקחים בדקו את הטמפרטורה במקררי התצוגה העמוסים במוצרי חלב ובשר. עומס היא מילת המפתח כאן, ויש לכך משמעות: ככל שהמקרר עמוס מעבר למותר, כך עולה מידת החום השוררת בתוכו. כך למשל, מקרר שהטמפרטורה הנדרשת בו היא 8-, הטמפרטורה במקרר הסניף עמדה על 18-.

בהשוואה לסניף הקודם, הפעם מסלקים את צוות הצילום מהר במיוחד, אולי בגלל הביקורת הקודמות שבוצעו כאן לאחרונה. הממצאים שהתגלו, מיד לאחר שצוות הצילום התבקש לעזוב העלו תמונת מצב עגומה: "הרמה התברואתית הכללית בסניף לא טובה", אמרו הפקחים. "תשתית לקויה, רמת ניקיון לקויה ותחזוקת מוצרי מזון בטמרפטורה לא תקינה. מכל מה שאספנו פה, הם יוזמנו לשימוע ואנחנו נראה מה אנחנו נחליט בנוגע לסניף הזה בהמשך לפעילות בסניף עצמו".

ארגזי מזון בתנאי תברואה ירודים (צילום: חדשות 2)
ארגזי מזון בתנאי תברואה ירודים|צילום: חדשות 2

הבדיקות נמשכות והצוות מגיע לירושלים לסניף "רמי לוי שיווק השקמה", ברחוב בית הדפוס. האטליז כאן נקי ומסודר יותר מאלו שנבדקו מוקדם יותר בשופרסל ובמגה בעיר, אבל גם כאן - זה לא מושלם. במחסני המזון, ההקפדה על ההיגיינה בעייתית. חלק מההערות של מפקחי משרד הבריאות נשמעות אולי קצת קנטרניות, אבל נזכיר - מדובר במזון שאנחנו אוכלים. לטענת צוות הפקחים, כשלא מקפידים על הנהלים הללו, החשש הוא מהופעת חרקים מזיקים אחרים בסמוך למזון.

"מזון צריך להיות 30 סנטימטרים מעל לרצפה. זה צריך להיות מוגבה, זה לא צריך להיות על הרצפה המלוכלכת", הסבירו הפקחים.

"סלמונלה בבשר שאנחנו אוכלים"

בתום הבדיקות ברשתות השיווק נלקחו דגימות מהאטליזים לבדיקות מעבדה. מהדגימה שנלקחה מסניף שופרסל עלה כי באחת מתוך שלוש דוגמאות של בשר עוף טחון נמצאה עדות לחיידק הסלמונלה. גם באחת מתוך שלוש הדוגמאות של בשר בקר טחון באותו סניף, נמצאה סלמונלה.

בסניף מגה בעיר בתל אביב בבשר הבקר נמצאו חריגות גם בספירה הכללית, וגם בקוליפורמים, דבר המעיד על בעיית היגיינה. גם בדגימות של סניף רמי לוי בירושלים, נמצאו חיידקי סלמונלה בבשר העוף, אבל בשר הבקר נמצא נקי, וכך גם ספירת הקוליפורמים. חשוב לציין שרק בסניף של רמי לוי אפשרו לנו לצלם את בדיקת הפתע הזאת לכל אורכה, ולא סילקו אותנו אחרי כמה דקות כמו בשופרסל ובמגה בעיר. ציון טוב נוסף קיבלו שם בסעיף של שטיפת ידיים - החשובה כל כך לשמירה על איכות המזון.

כך תשמרו על איכות המזון בבית

כדי לפקח על כל עסקי המזון בארץ, כמו שצריך, דרושים יותר מאלף מפקחים. במשרד הבריאות יש כיום תקנים רק ל-120 מפקחים, כעשירית ממה שנדרש כדי למנוע מחיידקים כמו סלמונלה וקוליפורמים להגיע לצלחת ליל הסדר, ולארוחת החג של כולנו.

הסיור עם פקחי משרד הבריאות מלמד על תוצאות בעייתיות בכל הקשור למזון שאנו רוכשים ברשתות השיווק. פקחי המשרד סיפקו מספר המלצות לטיפול במזון בבית בכדי לשמור על היגיינה: להפריד בין בשר, דגים וירקות על השיש, במקרר ובמקפיא. יש להקפיד על ניקיון הידיים בעת הטיפול בבשר ובדגים. בקניית בשר טחון יש לוודא שהבשר נטחן אל מול עיני הלקוח, ולאחר הבישול - יש לאחסן במקרר ללא דיחוי.

מ"רמי לוי שיווק השקמה" נמסר בתגובה: כנראה בשל עומס ולחץ שלפני החג נמצאו ליקויים. כל הליקויים תוקנו כבר מיד לאחר קבלת דוח הביקורת ביום רביעי. מבדיקת הזכיין של מעדניית הבשרים בסניף המדובר מול משרד הבריאות, נמצא כי אין חריגה מהתקן ברמת הסלמונלה"


תגובת "מגה בעיר": "מדובר בליקויים נקודתיים שנמצאו בסניף בודד, וממצאיו טופלו באופן מיידי בצורה מקיפה ביותר, כפי שבא לידי ביטוי בביקורת חוזרת שנעשתה על ידי משרד הבריאות שבה נמצא כי מרבית הליקויים טופלו. באשר לבדיקת המעבדה שבוצעה, מדובר בחריגות המאפיינות מוצר טרי שמיועד לבישול, ואין בהן כדי לפגוע באיכותו ובבטיחותו של המוצר"

תגובת "שופרסל": "אנו רואים חשיבות עליונה בשמירה על איכות המוצרים, ומפעילים בקרת איכות קפדנית שעומדת בבדיקות משרד הבריאות והרשויות המקומיות. עם זאת אנו בודקים את ממצאי התחקיר וככל שיימצא צורך בטיפול או שינוי תהליכי עבודה, נבצע זאת".