אולם התחרות. EXPO תל אביב (צילום: עמית גירון, חדשות)
מי בדרך לאירוויזיון בישראל?|צילום: עמית גירון, חדשות

המדינות שיתחרו באירוויזיון 2019 בתל אביב - ועד כמה יוזמות ה"חרם" באמת אפקטיביות? עד שתישמע נעימת הפתיחה המוכרת של האירוויזיון שתפתח את הגרסה ה-64 של התחרות, שתיערך בישראל, יש עוד 8 חודשים, אבל כבר בקרוב צפוי להיסגר חלון אישורי ההשתתפות בתחרות למדינות השונות, ואנו מביאים בפניכם את התמונה המלאה של המדינות המשתתפות - נכון לעכשיו: מי בפנים, מי בחוץ, אילו מדינות צפויות להצטרף - וחשוב מכך: האם המדינות שבהן צצו יוזמות שונות לחרם על ישראל יגיעו למרות זאת.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

מאז היוודע דבר הזכייה הישראלית בתחרות לפני 4 חודשים, אישרו 27 מדינות את השתתפותן באירוויזיון 2019 שייערך במרכז הירידים (Expo תל אביב) ב-14, 16 ו-18 במאי. זהו מספר זמני שצפוי לחצות את רף 40 המדינות וככל הנראה שיעמוד בסוף על 43 מדינות מתחרות - מספר השיא של מתחרות באירוויזיון אי פעם.  

בין המדינות שאישרו את השתתפותן רק בסוף השבוע האחרון גם איסלנד ואירלנד, שתי מדינות בהן עלו יוזמות וקריאות שונות להחרים את התחרות בישראל עקב "יחסה לפלסטינים". באיסלנד חתמו קרוב ל-10% מאוכלוסיית המדינה (כ-30 אלף איש) על עצומה ברשת שקוראת לא להשתתף - אלא שרשות השידור המקומית הצהירה רשמית שתשלח נציג מטעם איסלנד. במקרה של אירלנד, נשמעו קולות שונים להחרמת התחרות, בין היתר של ראש עיריית דבלין ושל ארגוני BDS שונים - אלא שגם במקרה זה, כאמור, רשות השידור האירית תהיה בין המתחרות כאן בארץ.

מדינות משתתפות למרות יוזמת החרם (צילום: פלאש 90, חדשות)
מדינות משתתפות למרות יוזמת החרם|צילום: פלאש 90, חדשות



מדינה בה ננקטה היוזמה הנרחבת ביותר להחרמת אירוויזיון 2019 בישראל היא בריטניה - שם חתמו 140 אמנים, שחקנים ואנשי תרבות ובידור בסוף השבוע שעבר, על עצומה הקוראת לא ליטול חלק בתחרות אם תיערך בארץ - גם הפעם עקב מה שהגדירו החותמים "היחס לפלסטינים". בין החותמים גם רוג'ר ווטרס שידוע בפעילותו נגד ישראל, אחד משני זוכי האירוויזיון מטעם אירלנד ב-1994 צ'רלי מקגטיגן - ויש גם 6 ישראלים שחתומים עליה.

בניגוד לאירלנד ולאיסלנד, בריטניה טרם אישרה שתשתתף באירוויזיון 2019 בישראל - אולם על פי כל ההערכות, היא צפויה לאשר את הצטרפותה לתחרות בארץ בקרוב מאוד, ללא קשר ליוזמת החרם.

המדינות שלא ישתתפו - והחדשות שאולי יצטרפו  

ומי בוודאות לא ישתתפו באירוויזיון שייערך כאן? בראש ובראשונה טורקיה, ולא בגלל יחסיה המעורערים עם ישראל - אלא פשוט בגלל שמאז 2013 המדינה הזו לא משתתפת בתחרות עקב החלטת השלטונות שם שטוענים כי "רוח התחרות אינה תואמת את עקרונותיה של טורקיה".

ראש ממשלת טורקיה רג'יפ טאיפ ארדואן (צילום: רויטרס, חדשות)
בחוץ בגלל ארדואן. טורקיה|צילום: רויטרס, חדשות



עוד לא יתחרו באירוויזיון בישראל: בוסניה-הרצגובינה, שמצויה בחובות מול איגוד השידור האירופי והשתתפה לאחרונה לפני שנתיים אך פרשה, סלובקיה שפרשה אחרי אירוויזיון 2012, אנדורה ומונקו - שתי מדינות זעירות שהתחרו באירוויזיון עד לעשור הקודם אך החליטו לפרוש ולוקסמבורג הוותיקה, שהשתתפותה האחרונה הייתה אי שם ב-1993.

בנוסף לאלה, ככל הנראה שלא צפויה השתתפות של מדינה חדשה בתחרות ב-2019: לאחרונה דובר על אפשרות שנסיכות ליכטנשטיין הזעירה תצטרף לראשונה, אולם לעת עתה זה לא צפוי לקרות.

אפשרות שנראית ריאלית יותר היא הופעת בכורה של קזחסטן, מדינת ענק שמנהלת קשרים חמים עם ישראל, ושצפויה להתחרות לראשונה בתחרות האירוויזיון לילדים בנובמבר הקרוב. עם זאת, ככל הנראה שאירוויזיון הבכורה של קזחסטן לא יהיה זה שייערך במאי הקרוב בתל אביב.

הופעת בכורה בארץ? נתניהו ונשיא קזחסטן (צילום: חיים צח לעמ, חדשות)
הופעת בכורה בארץ? נתניהו ונשיא קזחסטן|צילום: חיים צח לעמ, חדשות

לא סוף פסוק: מדינות עדיין יכולות להתחרט  

ומהו חלון הזמנים שנותר למדינות שירצו להשתתף באירוויזיון 2019 לעשות זאת? הדדליין שהקציב איגוד השידור האירופי EBU למדינות השונות הוא תחילת חודש אוקטובר - משמע, בעוד שבועיים מהיום. עם זאת, ייתכן ותינתן הארכה של שבוע נוסף או יותר.

לאחר שחלון הזמנים לאישור ההשתתפות יחלוף, תינתן תקופה נוספת של מספר שבועות למדינות שיחפצו, אולי, לחזור בהן מאישור ההשתתפות מסיבות שונות - והן יוכלו למשוך את בקשת ההצטרפות עד תחילת נובמבר. לאחר מכן, ייקבע מועד סופי שממנו לא ניתן עוד למשוך את בקשת ההשתתפות, מבלי שהצעד יגרור קנס כספי.

אף מדינה לא פורשת, לפחות בינתיים (צילום: רויטרס, חדשות)
אף מדינה לא פורשת, לפחות בינתיים|צילום: רויטרס, חדשות



הבשורה המרגיעה היא שאף מדינה לא הצהירה שבכוונתה לפרוש מהתחרות בשנה הבאה, כך שמספר המדינות שיתחרו באירוויזיון בתל אביב צפוי להשתוות למספר השיא של מדינות מתחרות - 43 במספר, כפי שהתחרו לפני מספר חודשים בליסבון שבפורטוגל.

יחד עם זאת, קיימת אפשרות שהמספר הסופי יעמוד על 42 מדינות, זאת עקב מצוקה כלכלית בה שרויה רשות השידור המקדונית (מקדוניה הצטרפה ברגע האחרון לתחרות בפורטוגל השנה, אחרי שכבר פורסמה רשימת המדינות המתחרות). הרשימה הסופית של המדינות שיתחרו בישראל, צפויה להתפרסם בסוף נובמבר או במהלך דצמבר.

40-43 מדינות יתחרו בתל אביב 2019 (צילום: EBU, חדשות)
40-43 מדינות יתחרו בתל אביב 2019|צילום: EBU, חדשות

המדינות שאישרו עד כה את השתתפותן באירוויזיון 2019 בישראל:

ישראל (המדינה המארחת)
אוקראינה
אזרבייג'אן
איסלנד
אירלנד
אסטוניה
בולגריה
בלגיה
דנמרק
הולנד
יוון
לטביה
ליטא
מלטה
נורווגיה
סלובניה
סרביה
פולין
פינלנד
צ'כיה
קפריסין
קרואטיה
שוודיה
שוויץ
גרמניה
ספרד
צרפת

המדינות שטרם אישרו השתתפות וצפויות לעשות זאת בשבועות הקרובים:

פורטוגל
בריטניה
איטליה
אוסטרליה
רומניה
אלבניה
סן מרינו
רוסיה
מולדובה
בלארוס
גיאורגיה
אוסטריה
הונגריה
ארמניה
מונטנגרו
מקדוניה

המדינות שבוודאות לא ישתתפו באירוויזיון 2019 בישראל:

טורקיה
בוסניה-הרצגובינה
סלובקיה
אנדורה
מונאקו
לוקסמבורג

מדינות חדשות שעשויות להצטרף לתחרות:

קזחסטן (סיכוי סביר)
ליכטנשטיין (סיכוי נמוך)