עזביתה של שרת התרבות מירי רגב באמצע טקס פרסי אופיר במחאה על הקראת שירו של המשורר הפלסטיני דרוויש עוררה זעם רב, בעיקר בקרב אנשי תרבות שנכחו בטקס בעצמם. אמנים, זמרים ושחקנים פרסמו הבוקר (שישי) גינויים למעשיה של רגב ואמרו - "שתתבייש".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"אני לא מבין למה בישראל 2016 בטקסים או כנסים תרבותיים, עדיין נותנים לכל הקומיסרים, יושבי הראש, בעלי השררה, ראשי ערים ושאר ירקות לנאום", כתב השחקן ליאור אשכנזי בעמוד הפייסבוק שלו.  "למה אין אחראי על הנאומים של כל הפקידים, שיבקרו ויתזמנו ובעיקר ידאגו שלא תאמר אף מילה פוליטית? הפארסה של אתמול היא בושה לכולנו".

השרה רגב יוצאת מטקס פרס אופיר, בשנה שעברה
רגב יוצאת מהאולם באמצע הטקס|צילום:

גם השחקנית חלי גולדנברג התייחסה לדברים וכינתה אותם "העיוות המכוון והשקרי של שרת התרבות". הבמאית והתסריטאית ורוניקה קידר כתבה בעמוד הפייסבוק שלה: "תתביישי לך מירי רגב המתיימרת להיות 'שרת התרבות' שהעזת לצאת מהאולם כשהראפר הטוב בארץ, שהוא במקרה גם פלסטיני - עלה לבמה לשיר. גם אם אינך אוהבת את המילים. הוא החזיק מיקרפון, לא אקדח. הלוואי והיית יודעת מה ההבדל".

יציאתה של רגב באמצע ההופעה עוררה מהומות רבות ובמהלך הנאום שנשאה לאחר שחזרה לאולם, קהל רב נטש בתגובה את האולם. השחקן רועי אסף אף ניסה לעלות לבמה והורחק.


גם הבמאי רני בלייר הגיב ואמר כי רגב "הבטיחה שתתנהל באיפוק וידעה בדיוק מה יהיה בתוכנית האמנותית. היא העליבה, השפילה וקראה לנו שקרנים ותחמנים. כל מה שהיא הייתה צריכה לעשות זה להביט אל האולם ולהביט אל הזוכים בעיניים: חילונים ודתיים, אשכנזים ומזרחים, ערבים וערביות, בדואים , עולים מרוסיה,  אתיופים. חגיגה של עולם חופשי. מה יש לך מירי? כמה שנאה מבן אדם אחד? שלושה חודשים אנשים עמלו כדי להרים את מפגן התרבות הנפלא הזה, ואת בחוסר הכבוד ובהתנשאות באת וחירבת את הטקס".

גם במערכת הפוליטית מיהרו הבוקר לגנות את מעשיה של רגב. "מירי רגב מחזירה לא רק את הקולנוע הישראלי לעידן השחור-לבן", אמר יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג. "עדיף שתעשה עוד צעד לאחור לסרט האילם".

"בושה לכולנו". אשכנזי|צילום: רויטרס

סגן יו"ר הכנסת יואל חסון (המחנה הציוני) כינה את האירוע "המופע המביך של רגב" ואמר כי הוא היה מבוים מתחילתו ועד סופו כדי ליצור כותרת נוספת לשרת הפופוליזם. "ערב טקסי פרסי אופיר הוא ערב חשוב לקולנוע הישראלי, ליוצרים הישראלים ולא לגחמותיה של שרת התרבות שלא הכירה את דארוויש עד שנתניהו סימן לה שהוא אויב העם החדש".

"לא אסכים לקבל שקרים"

השרה רגב הגיבה לטענות בפוסט שפירסמה בחשבון הפייסבוק שלה: "יש קול אחד שמוסרית וערכית, ראוי להיות מודר מהשיח שלנו, לסמן את גבולות הסובלנות שלנו, והוא הקול הקורא להשמדת מדינת ישראל והעם היהודי", נכתב בפוסט. "זה לא מאבק בין שמאל לימין. זה מאבק על קיומנו. אין מי שמחויב יותר ממני לקידום קולות מודרים ומושתקים במדינת ישראל. יהודים וערבים, ימין ושמאל, דתיים וחילוניים, התרבות הישראלית צריכה לאפשר ביטוי לכולם. אבל דווקא מתוך המחויבות הזו אני שבה ואומרת: לא נממן ולא נכבד תרבות שנלחמת נגדנו. חוסר הסבלנות שהתגלה כלפיי בטקס פרסי אופיר, הוא קצה הקרחון של חוסר הסבלנות התמידי של מי שרוממות קבלת האחר בגרונם".

השרה רגב הבהירה הבוקר כי הוא עומדת מאחורי מעשיה והסבירה כי לתחילת השיר של דרוויש היא מוכנה להסכים וכי היא אינה רוצה למחוק את הזהות הערבית, אך סופו של השיר בו נכתב "בשרו של הכובש יהיה לי למאכל", הוא לא משהו שאפשר להסכים לו. "בדיוק על זה נלחם הערב ראש הממשלה על בימת האו"ם", הוסיפה רגב.

"זה שקר ויישאר שקר גם אם יכתוב אותו משורר מוכשר", הבהירה. "לזה אף אחד לא צריך להסכים ולא צריך להיות סובלני לזה. כתת אלוף בצה"ל אני יכולה גם להרגיע אתכם - זה לא יקרה".