סערת פרס ישראל מסרבת לדעוך: הסופר דויד גרוסמן טוען כי אין בכוונתו לשוב להתמודד על פרס ישראל לספרות, זאת למרות מכתבו של היועץ המשפטי לממשלה שפנה לראש הממשלה נתניהו ודרש ממנו להפסיק את התערבותו בוועדות השופטים של הפרס היוקרתי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"השנה אני מבקש לא להציג את המועמדות לפרס", אמר גרוסמן בריאיון ראשון לתכניתנו "פגוש את העיתונות". "הרוח והייחוד של הפרס נפגעו מאוד השנה וקשה להעמיד פנים כאילו לא קרה דבר ולעבור על זה לסדר היום. כבוד הנשיא ודאי מבין גם את הסירוב לעבור על כך בשתיקה".
"אני רוחש כבוד רב לנשיא רובי ריבלין ומשום כך אני בטוח שדמוקרט אמיתי כמוהו מבין, אולי יותר מאחרים, את המשמעות של ההשתלחות של ראש הממשלה באנשי הרוח והמדע והיצירה של ישראל", הוסיף גרוסמן.
"אני לא בטוח שאני הייתי המועמד המוביל", הדגיש גרוסמן. "זה מהלך לא פשוט אבל אני לא חושב שהייתה ברירה אחרת".
גרוסמן אינו היחיד שמסרב לחזור. גם הסופר חיים באר שביטל את מועמדותו, הודיע כי לא יחזיר את שמו לרשימת המועמדים: "כל התהליך זוהם - זו לא הכרה בטעות ואני לא מקבל את המהלך שלו". גם הסופר סמי מיכאל הודיע שלא יחזיר את שמו לרשימה.
חיים שריר: "לא אחזור לקן הצרעות של הוועדה"
גם בקרב השופטים הפורשים יש מי שמסרב לחזור לדיוני הוועדות, גם לאחר שנתניהו הסכים להפסיק את התערבותו בנושא. המפיק והקולנוען חיים שריר שפוטר על ידי נתניהו, אמר אתמול לחדשות 2 Online כי אין בכוונתו לחזור ל"קן הצרעות" של הוועדה.
"לא חזרתי ואני לא מתכוון לחזור", אמר שריר. "זה הגיע למקום שאני לא מוכן להיות חלק מהדבר הזה. אם הייתי יודע שזה יהיה כך - הייתי אומר לא מלכתחילה".
הפרופ' זיוה בן פורת, ששימשה כשופטת, הודיעה גם היא שלא תשוב לוועדה: "אי אפשר למחוק את השבוע הזה – חברי הוועדה אמורים להיות סודיים, וכעת אפשר להפעיל עליהם לחץ. כל המהלך בלתי אפשרי ולדעתי צריך להעביר את הפרסים בספרות ובמחקר לשנה הבאה".
לעומתם, חמישה שופטים הודיעו עד כה על חזרתם: הפרופסורים אריאל הירשפלד, אבנר הולצמן, ניסים קלדרון, אפרים חזן ונורית גרץ. הפרופסור אריאל הירשפלד, אחד השופטים בוועדת הפרס לספרות שפוטר בהוראת נתניהו, אמר לחדשות 2 כי חזרתו "יכולה אולי לתקן את ההרס והחורבן שהדבר הזה איים לעשות". עם זאת, הירשפלד הביע דאגה מהרשימות הסודיות שמגובשות נגד המועמדים והשופטים.