כלת פרס ישראל, ליה ון ליר, מחלוצות הקולנוע בישראל, הלכה אמש (שישי) לעולמה בגיל 90. ון ליר הייתה המייסדת והמנהלת של סינמטק ירושלים ופסטיבל הקולנוע הבינלאומי בירושלים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במשך עשרות שנים עסקה ליה ון ליר בקידום הקולנוע הישראלי בארץ ובעולם. היא הקפידה לאסוף ולשמר סרטים ישראלים וסרטים יהודים מרחבי העולם. בזאת, היא הפכה לשם דבר בעולם הקולנוע.
היא כיהנה כיו"ר חבר השופטים בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בברלין, זכתה בתואר אבירת לגיון הכבוד של צרפת, ולאחר מכן אף זכתה בתואר קצינה בלגיון הכבוד הצרפתי. גם בישראל היא זכתה בשורה של פרסים, ובראשם פרס ישראל על מפעל חיים לפני כעשור.
ון ליר זכתה גם בתואר דוקטור לשם כבוד מהאוניברסיטה העברית בירושלים ובתואר עמיתת כבוד של בית הספר סם שפיגל לקולנוע ולטלוויזיה בירושלים. בסוף שנות ה-50 הקימה משפחתה את מכון ון ליר בירושלים, מכון מחקר ללימודים מתקדמים במדעי הרוח והחברה.
"ליה הייתה מפורצות הדרך וממייסדי הקולנוע הישראלי", ספדה לה שרת התרבות לימור לבנת. "מיום עלייתה לארץ, ובמשך עשרות שנים, הקולנוע הישראלי היה מפעל חייה. בשקט ובצניעות האופייניים לה, ומסלון ביתה, החל הקולנוע הישראלי לקרום עור וגידים. בתחילה רק בהקרנות לחברים, ובהמשך בהקמת הסינמטקים בחיפה ובירושלים ופסטיבל ירושלים לקולנוע. הכרנו שנים רבות, והייתי עדה מקרוב ללהט שלה ולתחושת השליחות שהייתה לה בקידום הקולנוע הישראלי. הקולנוע הישראלי חב לה רבות".