הרב שי פירון חי את החלום: להיות שר החינוך של מדינת ישראל. מהמורים הוא מבקש רק דבר אחד - להצטרף אליו. "אני רוצה להזמין אתכם יחד איתי למצב שבו אנחנו יכולים לשבור את הדברים שמפריעים לנו לרוץ", הוא אמר בכנס היערכות של המינהל ההתיישבותי. "בחרנו במקצוע הזה בגלל החלום. בגלל שידענו שאנחנו מתקנים נשמות, ובעיקר בגלל שאנחנו מאמינים בילדים ובנערים, כדי שאף אחד מהם לא יאמר לעולם 'לי אין חלום'".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
למתבונן מהצד זו נראתה כמו הרצאה של גורו שעוד רגע תהפוך ללהיט ביוטיוב. "זה נורא מבאס שהחלום מתגשם", הוא סיפר בריאיון לחדשות 2 על כניסתו לתפקיד שר החינוך. "בחלום אין קשיים והכל נורא עגול. אז לחלום להיות שר חינוך זה הרבה יותר כיף מלהיות שר חינוך ממש".
בהרצאות האלו המרצה משולהב, התורה סדורה והצופים מרותקים. מכאן, ילכו המנהלים לפתוח את שנת הלימודים בלי חוזרי מנכ"ל חדשים אבל עם עולם מונחים חדש. "אני חושב שאני שר החינוך, לא שר האופרציות, אני שר המידות, לא שר המבנה, אני שר תוכן. זה קשה מאוד להגיד את זה על עצמי ולהישאר בעל ענווה. אז הדרך להישאר מספיק צנוע זה להקשיב, לשמוע, לדעת שהאמת לא נמצאת אצלי", אמר בריאיון.
אם עוד לא הבנתם, שי פירון הוא מאמין גדול. הוא מאמין שעוד אפשר להציל את הנוער שלנו. ביום חמישי הוא לקח אותנו למאהל שהקים משרד החינוך עם עיריית תל אביב על חוף הים. אי קטן בתוך ים של סמים ואלכוהול. כשמגיעים לחנויות של סמי הפיצוציות, הדיבורים הגבוהים על חברת מופת נראים תלושים מהמציאות, אבל פירון לא מפחד לקחת על עצמו גם את האתגר הזה. "לראות את הבנות הצעירות כאן זה משהו ששובר את הלב", הודה בעודו מביט עליהן ברחובות תל אביב. "אני לא בטוח שהן מבינות מה הן עושות, ומה המחיר שישלמו על זה בחיים הבוגרים שלהן".
"נחזיר את המיצ"ב אחרי שנשנה את התפיסה"
אחרי חמישה חודשי הסתגלות, פירון מתחיל לתרגם את החלומות שלו למציאות. הוא כל כך מאמין במורים ובתלמידים, שהשנה לא יהיו בחינות מיצ"ב חיצוניות לראשונה מזה 12 שנה. "אני לא יכול לחיות בבית ספר שבו כשמורה נכנס לכיתה, במקום להיות מסוגל לשבת על הכסא ולהגיד לך שלום, מה שלומך, מה קורה איתך, אלא הוא כל הזמן עסוק בלהספיק את החומר למבחן המיצ"ב, אז אנחנו מפסידים את העולם החינוכי", הסביר פירון. "אנחנו נחזיר את המיצ"ב אחרי שנעשה עבודת עומק על התרבות, אחרי שנשנה את התפיסה, אחרי שנרגיע את המערכת".
אבל זו רק ההתחלה. בקרוב תצא לדרך המהפכה האמיתית: הרפורמה בבגרויות. איך בדיוק זה ייראה? נדע רק אחרי החגים - אבל כבר עכשיו יש מתווה: הבגרויות במתמטיקה, עברית ואנגלית יישארו בוודאות חיצוניות. הבגרויות בחלק ממקצועות הרוח - תנ"ך, ספרות, היסטוריה ואזרחות - יהפכו להיות בחינות פנימיות או עבודות חקר. "למה בכל העולם יש ארבע או חמש בחינות, ורק אצלנו לא?", תהה פירון. "מי צריך את 186 הטפסים האלה? מי צריך 270 מיליון שקל עלות אופרציית בחינות הבגרות?".
פירון גם שומע את הביקורת של המורים שטוענים כי "זה יהיה סוף תרבות הרוח". הוא, מצידו, דווקא חושב שזו תהיה התחלה חדשה: "יש לי בן שסיים עכשיו את כיתה י"ב. הוא עשה בגרות בספרות. הוא לא קרא אף ספר והכל הגיע אליו בתקצירים. אז ביטול בחינת הבגרות בספרות היא בעצם הדבר שיגרום לשאלה אם הוא ילמד ספרות או לא? יש לנו בבית הספר בגרות בקולנוע או בביולוגיה במעבדה. וכשיש ביוטופ, אז הילדים נשארים עד חצות בבית ספר והם כותבים את העבודה והם מביאים את עצמם. גם כשהם עושים סרט גמר. התלמידים בישראל משוועים שנרתק אותם. אנחנו כל הזמן אומרים שאם לא תהיה בחינה הם לא ילמדו. אבל לא נכון. הם לא לומדים כי הם יודעים שזה כללי המשחק. אם יבוא מורה שיגרום להם לכאבי בטן, לרעד, לתחושה שהם יכולים לשנות את העולם - הם יעשו את זה".
"אני מאמין שיש צימאון לדברים גדולים"
קצת קשה לעמוד בקצב שלו. מאז שנכנס לתפקיד, הוא הספיק לבטל את המיקודים לבגרות והבטיח רפורמות בענף הפסיכומטרי ובלוח החופשות. יש מי שיגיד תזזיתיות מוגזמת, שליפות מהמותן, הוא רואה בזה הזדמנות של פעם בחיים לשנות: "אני יודע שאפשר להיות הרבה יותר זהיר, אפשר ללכת על בטוח ולהצליח, אני יודע שאני מסכן את עצמי ואת ילדינו, אבל אני מאמין שאנחנו עושים את הדבר הנכון ואני מאמין שיש צימאון לדברים גדולים".
גם אם נחפש טוב, לא נמצא כמעט דבר במשותף לו ולקודמו בתפקיד גדעון סער, שהשבוע גם תקף בחריפות את ההחלטה לבטל את מבחני המיצ"ב. כשסער נכנס לתפקיד, הוא שם לו למטרה להעלות את אחוזי הזכאות לבגרות, והפעיל לחץ על המערכת להגיע לשם. "האם שווה שבשביל עוד שני אחוזים, נשכח את כל המטרות האחרות של החינוך ונתעסק רק בשאלה הזאת? זאת השאלה העמוקה וממנה אנחנו מתעלמים. המטרה היא להראות איך השינוי הזה דווקא מקדם אותנו", אמר פירון והבהיר את הסתייגותו: "זה חשוב לי מאוד, ואם יירדו האחוזים אני מאוד אצטער, ואני אצטרך לעשות חשבון נפש עמוק ואני ארגיש שנכשלתי".
הסיורים לחברון, הבייבי של סער, אולי יישארו אבל יידחקו לקרן זווית. הסיבה פשוטה: "צריך לנתק בין הפוליטיקה לבין החינוך. לא יכול להיות שהמפלגה שממנה בא שר החינוך תקבע את הרכיבים הזהותיים של מערכת החינוך בישראל".
השבוע, רגע לפני שמסתיים החופש הגדול, עלה פירון על האוטובוסים שייקחו את בני הנוער לכמה ימים של שיכרון חושים באילת. השנה יהיו עליהם מתנדבים של משרד החינוך. "לנו יש מטרה אחת, היא מאוד פשוטה אבל גם מאוד עמוקה: שתהיה פה חברת מופת. חברת מופת כוללת גם איך מתנהגים באילת", נימק פירון.