למרות הרפורמות השונות שעורך משרד החינוך, ממשיך חוסר המשמעת בבתי הספר להוביל ברשימת הגורמים המטרידים את מערכת החינוך בישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מדוח "אקלים" שערך משרד החינוך בשנה שעברה, עולה כי עשרות שעות לימודים מתבזבזות מדי יום בשל בעיות משמעת והתפרעויות במוסדות החינוך.

על פי הדוח, 68% מתלמידי כיתות ה'-ו' בבתי הספר היסודיים מדווחים כי המורה נאלצת להמתין לשקט בתחילת השיעור. בחטיבות העליונות המצב דומה, שם 69% דיווחו כי השיעורים אינם מתחילים במועדם.

התחלת שיעור כשלעצמה, אינה מהווה שום ערובה להתנהלותו התקינה. רבים מהילדים מלינים על רעש בכיתות ובחדרי הלימוד באופן עקבי. 68% מתלמידי בתי הספר היסודיים בכיתות ה', ו' דיווחו כי הרעש בכיתות הוא תופעה קבועה. התופעה מחמירה בחטיבות הגבוהות, שם דיווחו 77% מהתלמידים על שיעורים לא שקטים.

חצי שיעור מתבזבז בגלל רעש
חצי שיעור מתבזבז בגלל רעש|צילום:

רעש בכיתות הוא המצב במקרה הטוב. במקביל להפרעות הכרוניות בהתנהלות השיעור, יש מי שלוקחים את התעוזה צעד אחד קדימה. לפחות 56% מתלמידי ה', ו' דיווחו על התחצפות לצוות ההוראה בבית הספר, כשבשכבות הגבוהות דיווחו על התופעה 69% תלמידים.

ביטוי נוסף להתרופפות המשמעת הוא מספר ההיעדרויות הבלתי מבוקרות של תלמידים מספסלי בית הספר. ישנם מוסדות לימוד שמפעילים "אחראי משמעת" בתחומם, אבל במרבית בתי הספר הדקדוק בנושא לקוי. לפחות 29% מתלמידי כיתות א'-ו' דיווחו שנעדרו יותר מפעמיים בחודש האחרון מהלימודים, זאת לעומת 58% מתלמידי כיתות ו'-ז'. בכיתות י'-יא' הנתון מתמן ב-2%.

לא מפריעים רק כשנעדרים
לא מפריעים רק כשנעדרים|צילום:

"ילדים לא רואים במבוגרים יצור שצריך לכבד אותו", מסבירה אנאבלה שקד, מומחית להדרכת הורים. "הם נוהגים כלפיהם באופן שלא היו נוהגים בתלמיד מבוגר מהם. המבוגר כיום צריך "להרוויח" את שיתוף הפעולה והכבוד מהצעירים, על ידי התייחסות שוויונית ומכבדת".

גישות שונות - תוצאות שונות

מתברר כי לא כל בתי הספר סובלים מהתופעה. בבית הספר הרב תחומי לאומנויות בחדרה הצליחו ליצור סביבת למידה שונה בעזרת תכנית לימודים ייחודית, המתבססת בין השאר על צמצום מספר השיעורים הפרונטליים ועל איתגור התלמידים.

"המורה הפסיק להיות מרכז הידע העיקרי בכיתה", מסבירה מנהלת בית הספר, אילנה שטרהל. "לתלמידים יש כיום הרבה יותר מקורות מידע, בעיקר באמצעות האינטרנט, המחשבים והטאבלטים. מורה כיום צריך להפוך למנטור ולמוביל דרך".

יש מי שסבורים כי בעידן של טשטוש הגבולות, בין השאר באמצעות הפייסבוק, אין מקום לריחוק ולניסיונות לשימור תדמית המורה המקצועי.

אין ספק שכבוד הוא ערך שראוי לרכוש ראשית דרך החינוך בבית, אך עם זאת בית הספר היה וימשיך להיות המקום שבו מציבים לצעירים את הגבולות רגע לפני שהם יוצאים לעולם הגדול. מלאכה שעם השנים הופכת קשה יותר ויותר.