"שוק פרוע בלי מוסר": גם המרוויחים הגדולים ממשלחות בתי הספר לפולין - חברות הנסיעות - מודים שהעסק הוא שערורייתי אחת הסוכנות אף טענה כי "אם הייתי שרת החינוך, הייתי עוצרת את המסעות עד שהמדינה תיתן מענה למחיר". תחקיר חדשות 2 חושף פערים גדולים ועלויות מופרזות ומנופחות, שהולכות מכיסם של ההורים והתלמידים אל סוכנויות הנסיעות. ההורים זועמים על המחירים המופקעים: "ממסע ערכי זה הפך להיות מסע חליבה של כסף מההורים", טענה אורה כורזים מהנהגת ההורים בתל אביב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"קיבלתי הצעת מחיר לנסיעה של הבן שלי, וראיתי שמשהו לא הגיוני", סיפרה אלינה בראז'ינסקי נקרוב, מהנהגת ההורים הארצית. אלינה יצאה עם הורים נוספים למסע משלהם בין חברות הנסיעות, כדי להבין למה המסע של ילדיהם למחנות ההשמדה צריך להיות כל כך יקר. היום המחיר הממוצע לתלמיד בישראל הוא 5,700 שקלים, ויש בתי ספר שההורים משלמים אפילו 7,000 שקלים. הסוכנים הסבירו להורים כי כשילד משלם על הטיסה, המחיר מגלם גם את המורים, המלווים, הרופאים, המאבטחים ואת כל הנלווים האחרים".

הסוד הראשון והגלוי הוא שעלות המלווים היא על גבם של התלמידים: שני מורים לאוטובוס, רופא, מדריך, איש עדות וראש משלחת. בחישוב של הנהגת ההורים, כל תלמיד משלם בממוצע כ-400 שקלים רק על המלווים. 

סיבה נוספת למחירים הגבוהים היא העלייה ברמת החיים במהלך המסע, והרווחים - עולים בהתאם. "בשנים האחרונות התחילו לפנק את הילדים - פעם הם היו בבתי מלון של שלושה כוכבים, והיום התחרות בין החברות הובילה לכל שכל בתי הספר הגדולים ישנים במלונות של ארבעה כוכבים. הפער יכול להתבטא במאה דולר ללילה, וזה הרבה כסף", סיפר אחד הנוסעים.

ביקור יקר. למצולמים אין קשר לנאמר (צילום: חדשות 2)
ביקור יקר. למצולמים אין קשר לנאמר|צילום: חדשות 2

המלגות - על חשבון התלמידים האחרים

אבל אחד הדברים הכי מקוממים שמעלים את מחיר המשלחת הוא סוגיית המלגות - במקום שמשרד החינוך יישא בהן, חברות הנסיעות מציעות חבילה שכוללת מלגות בעשרות אלפי שקלים למימון תלמידים שידם אינה משגת. אבל אחת הסוכנות הודתה שהכסף למלגות נלקח מתלמידים אחרים: "אף אחד לא יעבוד בחינם, זה כסף שאנחנו לוקחים לתלמידים ומחזירים אחר כך".

כל תלמיד משלם כ-300 שקלים כדי לממן תלמידים חלשים, במקום משרד החינוך שמספק מעט מדי מלגות ובעיקר מאוחר מדי - לפעמים אחרי שהמשלחות חוזרות. "הם היו בטוחים שהמלגה שהם מקבלים מהספק היא אמיתית, קרי מענק כספי, אבל הוא בעצם גילגל את זה להורים", סיפרה כורזים.

ואכן, בלי להתאמץ יותר מדי, הגענו למחיר שפוי יותר של 4,650 שקלים לתלמיד. אבל גם זה ממש לא הסוף - הרי גם הספקים עצמם צריכים להרוויח. כמה סוכנויות הנסיעות מרוויחות? אחד מהסוכנים טען שהרווח של איסתא הוא 200-250 שקלים לתלמיד, ולא יותר. אז למה שווה להם להוציא את זה? "בגלל הווליום, ההיקף - אם אני מוציא 15 אלף ילדים כפול 300 שקל זה לא מעט כסף", סיפר אחד הסוכנים, ואכן מדובר בסכום כסף רב: 4.5 מיליוני שקלים בשנה, וסוכני הנסיעות "נלחמים כמו נמרים" על כל משלחת.

הסוכנים אמנם מספרים על רווח של אחוזים בודדים, אבל ההערכה בשוק היא שהם מרוויחים 10% לפחות על כל תלמיד - כ-600 שקלים. אבל אפילו אם נאמץ את הגירסה שלהם, מדובר כב-300 שקלים לכל נוסע.

אבל אפשר להוריד את המחיר עוד יותר: המשלחות יוצאות היום לשבעה ימים בממוצע, אף שיש תמימות דעים בקרב המומחים ואפילו סוכני הנסיעות שאפשר לקצר את המסע בכמה ימים בלי לפגוע בתוכן ובמסר: "אפשר לעשות מסע יפה בארבעה לילות", טען אחד הסוכנים. כל יום שהייה בחו"ל עולה כ-300 שקלים. אם נפחית רק יומיים ונצא לחמישה ימים, כמו שעושות המשלחות של הצבא, כבר הוזלנו 600 שקלים נוספים, מה שמביא אותנו ל-3,700 שקלים - כאלפיים פחות מהמחיר המקורי שההורים משלמים.

"ניסו להפחיד אותנו במשרד החינוך"|צילום: חדשות 2

"במשרד החינוך ניסו להפחיד אותנו"

אבל המסע של ההורים לא נעצר בתשע החברות שנכללות במכרז של משרד החינוך - הן פנו לחברות נוספות ונדהמו לגלות שהן מציעות פחות או יותר את המחיר הנמוך שאנחנו הגענו אליו. בחברת "כאן" למשל מציעים את אותו המסע ב-3,800 שקלים, והם מודיעים ש"אנחנו אפילו מרוויחים מעט כסף".

"טור פולנד", חברת נסיעות ציבורית בפולין, הגישה להורים הצעת מחיר של 3,900 שקלים. לטענתם, "אלו המחירים הנהוגים בפולין. למה המחירים מופקעים בישראל? אין לנו מושג". בחברה מבטיחים כי גם במחיר זה הם יכולים לספק מסע בתנאים טובים, ואף טובים יותר, "כולל חמישה בתי מלון של חמישה כוכבים".

התלמידים בבית ספר אורט יד ליבוביץ' בנתניה לקחו את הסיכון - אחרי שבית הספר הציע להם לצאת למשלחת בית ספרית בעלות של 6,000 שקלים לתלמיד, הם חיפשו פיתרונות זולים יותר באמצעות האינטרנט. בתחילת החודש הם נסעו לפולין עם "טור פולנד" ב-4,100 שקלים לתלמיד.

המומחים טוענים: אפשר לקצר את המשלחת (צילום: חדשות 2)
המומחים טוענים: אפשר לקצר את המשלחת|צילום: חדשות 2

"אין צורך שיעשו על המסע הזה רווחים"

מתן לוי, אחד התלמידים שארגן את הנסיעה, סיפרו כי "במשרד החינוך ובבית הספר ניסו להפחיד אותם, ולהגיד שאין אבטחה והתכנים לא טובים, והמדריכה אמרה לנו שאלו קשקושים".בקרוב יוציא משרד החינוך מכרז חדש, אבל החברות האלה כנראה לא ייכללו גם בו, בגלל דרישות סף כמו ניסיון קודם בהוצאת משלחות מישראל.

אז מה הפיתרון? ההורים קוראים למשרד החינוך לקחת על עצמו את ארגון המשלחות, או להקים עמותה שתעשה זאת, ללא מטרות רווח: "אין צורך שעל המפעל הזה יעשו רווחים. הואיל והפרויקט הוא מאות מיליונים אז הרווחים הם עשרות מיליונים, ואם למשרד החינוך חשוב להוציא כמות יותר גדולה, הוא צריך לקחת על עצמו את הנושא".

אף על פי שמשרד החינוך הגדיל מאוד את סל המלגות, המסעות לפולין הם עדיין עסק יקר לכל דבר - כל בית ספר משלם מחיר אחר בהתאם ליכולת המיקוח של ההורים וההנהלה. כולם רוצים להרוויח על גבם של התלמידים, אלה שמשלמים יותר מדי ואלה שנשארים בבית.

איך אפשר להוזיל את העלויות? (צילום: חדשות 2)
איך אפשר להוזיל את העלויות?|צילום: חדשות 2

במשרד החינוך לא מתכוונים לקחת את זה על עצמם, אלא לפרסם מכרז חדש שבו לראשונה תהיה הגבלה על הסכום שניתן לגבות מההורים. בנוסף, יורחב המכרז לחברות נוספות ובמשרד החינוך מבקשים מכל חברה שרואה את עצמה מתאימה לגשת למכרז הזה. לדבריהם, המשלחות המוזלות שהוצגו בכתבה לא עמודות בנהלים של משרד החינוך מבחינת הכנה, תכנים וביטחון.

משרד החינוך הודיע בתגובתו כי הם מתכוונים להוציא משלחות רק בימי החופש הגדול. זה חשוב מכיוון שמדובר בימים ארוכים יותר, ולכן יהיה אפשר לקצר את המשלחות לחמישה ימים בלבד, וזה עשוי להפחית את העלויות.

 

עוד הודגש, כי "השנה ניתנו מלגות לכמחצית מהתלמידים שבקשותיהם הוגשו בזמן על ידי בית הספר".  בחברת גשר הדגישו כי הם דווקא פירטו בפני ההורים כי אי אפשר להוזיל את המסעות, ולדבריהם "התחרות האגרסיבית שצוינה בכתבה דווקא תורמת להוזלת המחירים".