לאור הנתונים העגומים על מצב העוני בישראל, קיימה אמש המכללה החברתית כלכלית כנס בתל אביב בנושא חוסר ביטחון תזונתי וחוק ארוחה יומית בבתי ספר.
על פי הפרסומים האחרונים, אחד מכל חמישה ישראלים כיום מתקשה לספק לעצמו כמות מזון קבועה, סדירה ומזינה, כאשר חלקם סובלים מרעב ממשע. בקרב הילדים התמונה עגומה עוד יותר: עבור שניים מכל חמישה - ארוחה חמה אחת ביום אינה מובטחת כלל. ילדים אלו ומשפחותיהם נאלצים להסתמך על צדקה וחסד.
החלק הראשון של הכנס, אותו הנחתה ח"כ לשעבר וחברת ועד מנהל במכללה תמר גוז'נסקי, עסק בחוסר ביטחון תזונתי בישראל . ד"ר רוני קאופמן, יו"ר המוקד למאבק בחוסר ביטחון תזונתי ולמאבק ברעב, ומרצה בכיר במחלקה לעבודה סוציאלית באונ' בן גוריון, פתח ומנה את הסיבות לחוסר ביטחון תזונתי וסקר מחקרים שעשה בשנים האחרונות בנושא חוסר ביטחון תזונתי בקרב ילדים.
במחקר האחרון שנערך בנושא, נשאלו הורים בשכונת מצוקה בבאר שבע כל כמה זמן קרה שלא היה להם אוכל לתת לילד לבית הספר. "לפעמים", הודו 26% מהם. במחקרו שערך ד"ר קאופמן ארבע שנים קודם לכן הוא הפנה את אותה השאלה להורי 1200 תלמידי בית ספר יסודי. 30% השיבו כי קרה לפעמים ששלחו את ילדם ללא אוכל לבית הספר. מתוכם 17% היו יהודים ו-48% ערבים.
באותה השנה קיים משרד החינוך מדגם ארצי בקרב 6,487 תלמידי חטיבות ביניים ובתי ספר תיכוניים, שהשיבו לשאלה האם קרה שהלכו לישון רעבים, ו-19% השיבו בחיוב. ב-2002 קיים ד"ר קאופמן מחקר בקרב הורים ל-562 ילדי לקוחות שירותי הרווחה ומצא כי 50% השיבו כי קרה לפעמים ששלחו את ילדיהם ללא אוכל לבית הספר.
"מנהלי העמותות שנותנות אוכל הגיעו לסף תסכול", הדגיש ז'יל דרמון, המייסד והיו"ר של ארגון "לתת". לדבריו, השטח רותח, אך הפוליטיקאים לא נרתמים. "150 עמותות מוכנות להפסיק להתנהג כילדים טובים עד כדי דיבורים על שביתה של כמה ימים", הוא מזהיר ומסביר: "אין אף אחד שרוצה להמשיך לחלק מזון".
"עוני בלתי נסבל"
גם יקותיאל צבע, מנהל אגף מחקר, תכנון והכשרה במשרד הרווחה, התריע כי המציאות לא מעודדת. "הרבה שנים אנו יודעים כי כל משפחה רביעית עניה וש-20%-25% מהאוכלוסייה בישראל מצויה במצב של עוני וזהו מצב שקשור בחוסר בטחון תזונתי. יש עוני שהוא בלתי נסבל", ציין.
הפאנל השני, בהנחיית מרב מיכאלי ובהשתתפות חיים הלפרין, שאחראי על יישום חוק ההזנה בבתי ספר במשרד החינוך והמשפטן ד"ר יאיר רונן מאוניברסיטת בן גוריון, דנו על חוק ההזנה בבתי הספר בישראל. בפאנל השתתפה גם מלכה סרוסי, שדיברה על קשייה כאם חד הורית לשישה ילדים והתגייסותה למוקד למאבק בחוסר ביטחון תזונתי ולמאבק ברעב לפני כחמש שנים.