זה כבר מזמן הפך לתופעה: תלמידים בכל שכבות הגילאים מצלמים את עצמם משתוללים, זורעים הרס - ומיד מעלים לרשת כבדיחה. אבל במערכת החינוך ממש לא צוחקים. ברבים מהמקרים מדובר במעשי קונדס אכזריים נגד המורים או אפילו בפריצות לכלי רכב ותקיפות אלימות של ממש.

"הם מצלמים, מפרסמים ביו-טיוב ויודעים שלא יאונה להם רע", אומרת בכעס שרה ישראלי, מנהלת ביה"ס שזר ויו"ר איגוד המנהלים. במשך שנים קובלים המורים על כך שלתלמידים מוענקות זכויות יתר, והם יודעים כי כמעט תמיד מקומם בכיתה מובטח. "במקרים מסוימים בא התלמיד ואומר: 'אני לא רוצה, מה תעשי לי? אני לא קם, לא יוצא מהכיתה'", מעידה שרה.

בני ביטון, מורה לחינוך גופני ותנ"ך, בסך הכל רצה להרחיק תלמיד לאחר שנהג באלימות, ומיד חווה על בשרו את התגובה הקשה. האב הזועם הגיע לבית הספר בחסות חוק זכויות התלמיד שלא איפשר בשנה שעברה הרחקה לצמיתות. "לא מצא חן בעיניו והוא נתן מכות", סיפר ביטון. "זה היה מאוד לא נעים".

מכות בחסות החוק

אבל במהלך חופשת הקיץ השתנה החוק. פעם על מנת להרחיק לצמיתות תלמיד היה צריך להודיע על כך בכתב להוריו. לאחר מכן לאפשר 14 יום להגשת ערעור ולחכות להתכנסות של ועדת ערר שיכולה להימשך שבועות ארוכים. עד ההחלטה נשאר התלמיד בבית הספר והרחקתו תלויה בתשובת הוועדה.

היום אפשר במקרים קשים לסלק את התלמיד באופן מיידי מבלי לחכות לערעור בוועדה, וזו צריכה להתכנס בתוך עשרה ימים לכל המאוחר. "עכשיו התלמידים יבינו שלמעשים יש תוצאות", אומר ביטון בסיפוק.

אבל לא כולם מרוצים מהשינויים. בנו של דוד פקאלי הורחק מבית הספר במהלך שנתו האחרונה בתיכון מבלי שדנה בעניינו ועדת ערר. "רומסים את זכויות הילד", הוא גורס. "מוצאים פתרון בהרחקת הילד כאוות נפשם".

עכשיו נותר רק לקוות שתמונות של נערים שותים משקאות משכרים באמצע הכיתה הן לא נחלתם של רוב תלמידי ישראל. בשנה הבאה מקווים במערכת החינוך שעם או בלי החוק החדש - לא יצטרכו המורים להתמודד עם המציאות המזעזעת בתוך בתי הספר.

הצטרפו ל"חדשות 2" בפייסבוק