בני הנוער מספרים סודות כמוסים. ארכיון (צילום: רויטרס)
20% מהתלמידים גולשים 13 שעות ביממה|צילום: רויטרס

שני נתונים מדאיגים את משרד החינוך וצריכים להדאיג גם אותנו: מצד אחד 45% מהנוער מבלה בין 6 ל-13 שעות בשבוע על האינטרנט. מצד שני בשני-שליש מהמקרים ההורים מאפשרים זאת ואינם מתעניינים או משוחחים עם ילדיהם בנושא.

הנתונים האלה נחשפים עתה בתשובות לבשאלון מיוחד שערך משרד החינוך בקרב  יותר מ-16 אלף תלמידים מכתות ה',ח' ו-י"א לקראת "היום הלאומי לאינטרנט בטוח" שמערכת החינוך תציין ביום שלישי הקרוב.

הנושא המטריד את מערכת החינוך הוא המקום המרכזי כל כך שתופס המחשב בחיים של התלמידים וחוסר המעורבות של ההורים בהרגלי הגלישה של ילדיהם. על אף שקיימים פתרונות טכנולוגיים להגבלות וחסימות באתר, רוב ההורים כך מתברר, לא עושים זאת. ב-78% מהבתים אין חסימת אתרים, דבר המאפשר למעשה לגולש להגיע לכל התכנים שנמצאים ברשת. "הורים רבים סבורים, כי ניצול שעות הפנאי של הילד לגלישה במחשב הביתי, פוטרת אותם ממעקב ודאגה לשלומו", מנסה מפקחת המשרד החינוך על תחום הרשת דורית בכר להסביר.

14% מהתלמידים: נחשפים לאתרים המיועדים למבוגרים בלבד

אין כותרת – עדכנו לפי הצורך
איפה ההורים?|צילום:

המצב מטריד לא פחות גם כשמגלים את מידת המעורבות של ההורים בהרגלי ילדיהם. כ- 67% מההורים מאפשרים לילדיהם לגלוש בלא הגבלה, כאשרכ-53% מהם אינם מגלים עניין בגלישת ילדיהם. כ-62% מההורים אינם משוחחים עם הילדים באשר למעשיהם ברשת. "הורה אשר סבור, כי דלת הבית חוסמת את הסכנות האורבות לילדו ברחובות ובסמטאות, טועה", מדגישה בכר. "עליו לדעת, כי האינטרנט פותח בפני הילד דלת, לא רק אל הרחוב והסמטאות בעירו אלא גם אל העולם הגדול, עם כל המשמעויות הנלוות לכך".

המקום המרכזי אותו תופס האינטרנט בחיי התלמידים מתבטא גם בכמות השעות שהם משקיעים בגלישה. 20% מהתלמידים שענו על השאלון מודים כי הם נמצאים לא פחות מ-13 שעות בשבוע בגלישה. 45% מהעונים על השאלון אומרים כי הם גולשים בין 6 ל-12 שעות בשבוע.

הנתונים בעניין היקפי הגלישה כנראה גבוהים יותר, שכן נתוני השאלון מתייחסים לגלישה באינטרנט במחשב בלבד ואינם כוללים את זמן הגלישה במכשיר הסלולרי. יש לזכור, כי מרבית התלמידים מצויידים במכשיר סלולר מתקדם, שמעמיד לרשות הגולש שירותי אינטרנט וחיבור לתוכנות מסרים (איי.סי.קיו ומסנג'ר).

ומה הם עושים ברשת? 81% אומרים כי הם מחפשים מידע ברשת. 68% אומרים כי הרשת מהווה להם כלי עזר לימודים. אך מה שאמור להדאיג אותנו הוא הנתון הבא: כ-14% מהתלמידים העידו כי הם נחשפים לתכנים המיועדים למבוגרים בלבד. בפועל אפשר להניח שמדובר באחוז גבוה הרבה יותר.