מרכז אדוה לחקר החברה הישראלית מצטרף למספר ארגונים שפרסמו באחרונה דוחות על המצב הכלכלי-חברתי בישראל 2011 ומפרסם את "תמונת מצב חברתית 2011". הדוח של מרכז אדוה מצביע על עלייה חדה בפערים בין עשירים לעניים בישראל בעשור האחרון.
על פי הדוח, במהלך השנים 2000-2010 עלתה ההכנסה השנתית של רוב משקי הבית באחוזים ספורים. לעומתם, ההכנסה של משקי הבית במאון העליון גדלה ב-19%. אחד הגורמים לעלייה בהכנסות המאון העליון היא הגידול בשכר שכבת המנהלים במשק: בקרב החברות הנכללות ברשימת "תל אביב 25" עלה שכר המנהלים בעשור האחרון ב-142%. כמו כן, השכר השנתי של מנהלים בכירים ברשימה היה גדול ב-2010 פי 114 מהשכר הממוצע במשק, בעוד שבשנת 2000 היה השכר גדול "רק" פי 49.
מחברי הדוח מציינים די על פי מדד ג'יני לאי-שוויון, ישראל ממוקמת במקום החמישי מתוך 27 המדינות החברות בארגון ה-OECD. הדוח מתייחס גם לפערי השכר בין גברים לנשים בישראל. מהנתונים עולה כי השכר הממוצע לחודש לנשים עומד על 66% בלבד מהשכר החודשי של הגברים. עם זאת, הפער בין שכר הנשים לשכר הגברים נותר "יציב למדי" במהלך העשור האחרון. הדוח כולל גם התייחסות לפערים השכר בין מזרחים לאשכנזים. מהממצאים עולה כי שכר השכירים העירוניים האשכנזים ב-2010 עמד על 33% מעל הממוצע, ירידה מרמה של 41% בשנת 2009. במקביל, שכרם של השכירים המזרחים עלה ל-7% מעל הממוצע, לעומת 3% בשנה שעברה. ההכנסה החודשית של שכירים עירוניים ערבים עומדת על 68% מהשכר הממוצע - אותו שיעור שנרשם גם בשנת 2000.
בתחום החינוך עומד שיעור הזכאות לבגרות בישראל על 48.3%. רק 33.8% מקרב מסיימי התיכון בשנת 2002 החלו בלימודים אקדמיים עד שנת 2010. מנתונים אלה עולה כי 36.7% מהנשים מקרב קבוצה זו החלו בלימודים אקדמיים לעומת 30% מקרב הגברים. 36.4% מבוגרי תיכון יהודים החלו בלימודים אקדמיים לעומת 18.9% מבוגרי תיכון ערבים. גם כאן קיימת עדות לפער בין השכבות במדינה, כאשר 47.6% מבוגרי תיכון ביישובים מבוססים החלו בלימודים אקדמיים לעומת 23.6% בלבד מבוגרי תיכון ביישובים לא מבוססים.
"בגידול באי-שוויון מיוחס למדיניות הנוהגת של כשלושה עשורים, לפיה הצמיחה צריכה להיות מובלת על ידי המגזר העסקי", כותבים מחברי הדוח ד"ר שלמה סבירסקי ואתי קונור-אטיאס. "מדיניות זו אכן מחזקת את המגזר העסקי, אלא שחיזוקו לא הוביל לצמיחה המיטיבה עם כל הישראלים". עוד מציינים מחברי הדוח כי "יכולתה של ישראל לצמוח באופן יציב בפרקי זמן ארוכים נפגעת מאוד מהיעדר הסכם מדיני עם הפלסטינים".
ארגון "לתת": בישראל 1.7 מיליון עניים
ארגון "לתת" פרסם ביום ג' את דוח העוני האלטרנטיבי לשנת 2011 והציג נתונים מטרידים בנושאי בריאות, חינוך, תזונה ועוד. כ-1.7 מיליון בני אדם בישראל מוגדרים "עניים". מנכ"ל הארגון מבקש להדגיש: "שר הרווחה משה כחלון אחראי על צמצום העוני, אבל לא פועל ליישום תוכנית לאומית".
המהדורה התשיעית של דוח העוני האלטרנטיבי מספקת נתונים קשים בנושא בריאות הילדים. על פי הדוח, ל-91% מהילדים להורים נתמכים אינם מקבלים טיפולי שיניים, ול-51% מהם אין ביטוח משלים בקופת החולים, עלייה של 15% בשנה האחרונה. 21% מהילדים חוו ימים שלמים ללא אוכל, על פי הדוח. ארגון "לתת" מדווח כי 68% מנתמכי הסיוע חיים באי ביטחון תזונתי ואין להם ולבני משפחותיהם את המזון המינימלי הנדרש לקיום בסיסי ותקין.
הדוח מספק גם נתונים בנוגע למצב הדיור של העניים בישראל. 71% מקרב נתמכי הסיוע חיים בחשש שייאלצו לפנות את דירתם עקב אי היכולת לעמוד בתשלומי הדיור. מדובר בעלייה של 97% בהשוואה לנתונים ב-2010. עוד מציינים בדוח כי ל-71% מהילדים אין מספיק ספרי לימוד וציוד לימודי, בשל המצוקה הכלכלית של הוריהם.
דוח העוני האלטרנטיבי מספק הצצה גם לחייהם של הציבור הרחב. על פי הדוח כשליש מהציבור (29%) דיווח כי מצבו הכלכלי הורע בשנה האחרונה. 58% מהציבור נאלצו לקנות פחות מוצרי מזון בשל הרעה במצבם הכלכלי.
מנכ"ל ארגון "לתת" ערן וינטרוב הגיב לנתוני הדוח הקשים ואמר כי "המחאה החברתית אולי שכחה לעת עתה, אבל הפצצה האנושית של המצוקה ממשיכה לאיים על התלכיד ועל העתיד של החברה הישראלית, הרבה יותר מהפצצה האירנית".