כשיובל פרקש השתחרר מהצבא הוא חיפש במודעות הדרושים עבודה קלה ונוחה, שלא דורשת שום כישורים. הוא לא חשב שימצא את עצמו בהוראה. "התלבטתי בין מלצרות להוראה", הוא מספר לחדשות 2, אבל הוא התקבל בלי שום בעיה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"כמלצר הייתי צריך ללמוד תפריט. כמורה מחליף לא הייתי צריך ללמוד כלום", הוסיף פרקש לספר לנו כיצד נולדה היוזמה לשפר את איכות המורים המחליפים. אף אחד לא שאל אותו אם יש לו רישום פלילי למרות שהחוק אוסר זאת כדי למנוע העסקה של עברייני מין. הוא מצא את עצמו מחנך כיתה במשך ימים שלמים, בלי שום רקע מתאים.
גם בדיקה שלנו מראה שכל אחד יכול לעמוד היום בפני כיתה - שלחנו תחקירנית צעירה לריאיון עבודה כמורה מחליפה, ולמרות שאין לה שום רקע או ניסיון היא קיבלה את המשרה תוך כמה דקות. גם בשיחות שערכנו עם מספר רב של בתי ספר במרכז הארץ הצטיירה תמונה דומה.
בשבוע שעבר שורה ארוכה של אנשי ציבור הפכו למורים כחלק מיוזמה שנועדה למחות על איכות המורים המחליפים. דן חלוץ ואחרים נכנסו לכמה שעות לכיתות בניסיון מסר שזה לא חייב להיות ככה. לראשי היוזמה יש גם הצעה אופרטיבית. הם דורשים ממשרד החינוך להקמת מאגר של סטודנטים להוראה או גימלאים שימלאו את מקומם של המורים הקבועים.
ולא, לא מדובר בתופעה שולית. מורים מחליפים מוצאים את עצמם שעות מול תלמידים מתמודדים עם כל מה שכרוך בכך- העברת חומר, ייעוץ, התמודדות עם בעיות חברתיות, משמעת ענישה. ואם לא בכך רבים מהם מצליחים להשתלב במערכת ולעבוד בה שנים ארוכות מבלי שלמדו הוראה אפילו יום אחד,
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המוצג בכתבה אינו מעיד לחלוטין על ציבור עובדי ההוראה - העושים עבודתם במסירות אין קץ. בתוך כך, על פי הנהלים אין להעסיק מורים מחליפים, בפועל או במילוי מקום, ללא תעודת הוראה או ללא הסמכה מלאה להוראה. במקרים מיוחדים בלבד, ניתן לקבל אישור חריג למילוי מקום זמני בלבד".