מבחינת ההורים וואטסאפ היא אפליקציה שמאפשרת לשלוח מסרונים בחינם ולשגר אותם לקבוצה, אבל בשביל התלמידים זו כבר מזמן רשת חברתית, שהפכה את פייסבוק ללא רלוונטי.  תמונות, סרטונים, הודעות וכל מה שהיינו רגילים לראות ברשת החברתית עבר אל האפליקציה. כשההורים לא מודעים לתופעה - הזירה הופכת להרבה יותר אלימה. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ג', שתמונת עירום מזויפת שלה הופצה מקבוצה לקבוצה, סיפרה לחדשות 2: "כמו שזה כלי שיש בו הרבה ברכה, אני חושבת היום שיש בו הרבה יותר קללה". אמה של ג' לא יכולה לשמוע יותר על הוואטסאפ, הכלי שהרס לבת שלה את החיים.

הסיוט של ג' ומשפחתה התחיל לפני כשנתיים, כשידיד של הנערה ערך בפוטושופ תמונה שלה בבגד ים ובלי לחשוב יותר מדי שלח את התוצאה בוואטסאפ. "פתאום אני רואה תמונה שלי, עם הפנים שלי, עירומה לגמרי, בתנוחות ודברים שאי אפשר ממש לתאר אותם", סיפרה ג'. 

תמונות העירום המזויפות שלה עברו מקבוצת וואטסאפ אחת לשנייה במהירות מסחררת, מקבוצה כיתתית לשכבתית, ומשם לקבוצות של ילדים אחרים מרחבי העיר ואפילו הארץ. אף אחד לא עצר לחשוב על ההשלכות לפני שהפיץ את התמונות אל מעגל נוסף של חברים.

"כתבו לי: 'לכי תתאבדי, למה את מצטלמת ככה? מה זו ההתנהגות הזו? את חסרת כבוד ובושה'", תיארה ג'. את הנזק החברתי שנגרם לה איש לא צפה, גם לא אותו "ידיד": "הייתה לי תקופה שלא יצאתי מהבית, שנכנסתי ממש לדיכאון, שהתחלתי לחרוט על עצמי. בכל מקום שהלכתי אמרו לי: 'זונה' או: 'תתלבשי'".

בדרך להחליף את פייסבוק (צילום: חדשות 2)
בדרך להחליף את פייסבוק|צילום: חדשות 2

"מקללים, מחרימים, ריבים מטורפים"

אמה של ג' טוענת כי התופעה התפשטה ברחבי הארץ. "זה כמו אש בשדה קוצים", אמרה, "מספיק צעד אחד קטן שמישהו לוחץ על כפתור ושולח, וזה כבר לא משהו שאפשר לעצור. זה שורף וזה כואב מאוד. אני לא בטוחה שעד היום התמונה לא מסתובבת אצל כל מיני אנשים".

ג' מוסיפה ומתארת זירה רווית יצרים: "בקבוצות מעלים תמונות של כוכבות פורנו, מקללים, מדברים לא יפה, ריבים מטורפים בוואטסאפ, פותחים קבוצות שנאה לילדים".

המקרה של ג' אולי קיצוני במידת הנזק שנגרמה בעקבותיו, אבל הוא מייצג את עוצמת הכלי ומהירותו. נערים שראיינו סיפרו לנו אורח החיים שלהם עם האפליקציה שלא מפסיקה. "כל היום הטלפון לידי, גם כשאני ישנה. בכל פעם שיש הודעה אני קופצת וקוראת ומגיבה. אני מקבלת בערך 3,000 הודעות ביום", העידה שקד חן.

בני הנוער נמצאים בוואטסאפ גם כשהם יושבים אחד מול השני. "המשתמשים בפייסבוק ירדו המון, גם אני סגרתי את הפרופיל כי ראיתי שאין לי כל כך מה לעשות שם. הכל עבר לוואטסאפ", סיפר רון.

תופעת החרם עברה לוואטסאפ

תופעת החרם הכיתתי עברה גם היא לאפליקציה. לכל קבוצה יש מנהל, והנער או הנערה שפתחו אותה יכולים גם להוציא ממנה חברים ובכך למעשה להחרים אותם. מי שלא בוואטסאפ לא קיים. "אם רוצים לארגן מסיבה בלי שנער מסוים יבוא, מכל מיני סיבות, פשוט פותחים קבוצה בלעדיו, או שמוציאים אותו מקבוצות", סיפר עידו דניאל, בן 11. חברו ניצן ליסטמן הוסיף: "ראיתי איך חברים שלי בכל פעם לוקחים ילד אחר, מוציאים אותו מהקבוצה ויורדים עליו ביחד, כל הכיתה יורדת עליו ביחד - זה היה מאוד מלוכלך".

"ריבים שיש בבית ספר פשוט ממשיכים בקבוצות ואז כולם מעורבים, וכשמנסים להפריד זה לא הולך", הבהירה שקד חן. "99% מהריבים קורים בוואטסאפ והשאר בפייסבוק. בוואטסאפ אומרים לך לפעמים קללות שהם לא סתם, אלא עלבונות אישיים על חסרונות אישיים שלך, אז זה יותר פוגע", חלקה סיוון סבורובסקי את תחושותיה.

וואטסאפ גם בגני הילדים (צילום: חדשות 2)
וואטסאפ גם בגני הילדים|צילום: חדשות 2

"קל לפגוע כשלא רואים את השני"

"זה יותר קל לפגוע כשאתה לא רואה את מי שאתה פוגע בו. זה יהיה קשה לבוא לקלל מישהו בפנים. כשאתה כותב את זה לאוויר, אתה לא רואה פנים או מישהו שנפגע, אתה לא יכול לפתח אמפתיה לרגש של מי שנמצא מולך", הסבירה אנאבלה שקד, מדריכת הורים במכון אדלר, את הקלות הפסיכולוגית בה ניתן לפגוע ברשת.

רק כשהריאיון עם קבוצת הצעירים מטלמון הסתיים, הבנו באמת עד כמה זה אינטנסיבי: הם קיבלו יותר מ-200 הודעות בזמן הריאיון, וגם פתחו קבוצה לנערים שהתראיינו לריאיון.

מסקר מיוחד שערך מכון שילוב Millward Brown עולה כי ככל שיורד הגיל "הטירוף" באמת גדל. 22% מהישראלים בגילאי 18-29 שולחים יותר מ-60 הודעות ביום, לעומת 9% מבני 30-49 ואחוז בודד מהישראלים שחצו את גיל ה-50. עוד עולה כי נשים שולחות יותר הודעות מגברים ושרוב המשתמשים חברים בעד 10 קבוצות - ככל שהגיל יורד, כמות הקבוצות גדולה.

אז איך שולטים על מה שקורה שם? בפייסבוק אפשר להיות חברים של הילדים או להציץ בפרופיל ממחשב אחר, כאן הכל נמצא בטלפון הנייד, ביד של הילד והרבה יותר קשה לחדור פנימה. ענת גולדשטיין מגנזי, אם לארבעה ומדריכת הורים, מצאה את הדרך לדעת ולעקוב: "אם הם לפעמים עוזבים את הטלפון, או שמים אותו בצד, וקופצת לי הודעה אני מסתכלת. לפעמים גם בלי שקופצת הודעה אני נכנסת ומסתכלת".

ענת החלה לדאוג לאחר שנתקלה בקבוצה של השכבה. "היו שם מילים שלא ידעתי על קיומן בכלל", סיפרה. ילדיה לא תמיד אוהבים את העובדה שמאז החליטה לעקוב אחריהם. "לפעמים הם כועסים, אבל אני מסבירה להם: 'אתם עדיין חיים פה אצלי ואני עדיין האמא שלכם ואני צריכה לדאוג".

גלעד האן, חוקר בתחום הפשיעה לרשת קורא להורים לא לוותר על המעקב. "הורים חייבים לקבל את הסיסמא, ואם אין להם אז יש כלים להשיג ולדעת את הסיסמא", המליץ. "אפשר להיכנס ולראות את הקבוצות. למרות שאפשר למחוק אותן, אפשר גם לשחזר".

מורים משתמשים בוואטסאפ בכיתה

שיגעון הוואטסאפ הגיע גם למערכת החינוך, בבית הספר הרב תחומי של רשת "עמל" ברמלה, לכל מחנך יש קבוצת וואטסאפ משותפת עם התלמידים עם התלמידים, וגם חלק מהמורים המקצועיים פותים קבוצות משלהם. "עדי, תצלמי את הלוח בבקשה ותעלי את התרגול כדי שיהיה לכולם", מבקש ברק פרידמן, מנהל בית הספר ומורה למתימטיקה, מאחת התלמידות.

"כל אחד מכם יכול לשלוח מתי שהוא רוצה שאלות שהוא לא הבין, ואני אשתדל להדריך אתכם", הסביר לתלמידים. אחד מחברי הכיתה הודה: "אני מטמטם אותו בהודעות, אני שולח לו הודעות בחמש, בשש וב-12, ואני יודע שאני אקבל מענה".

יהודית פרידמן היא מורה ומחנכת, וגם מנהלת קבוצת הוואטסאפ "הנסיכים של יהודית". "אני מקבלת לפעמים 200-300 הודעות ביום, אבל הרוב הן 'חחחח', מכירים את זה?'', סיפרה יהודית, שמקפידה מזכירה לתלמידים למשל לעודד את חבריהם לכיתה בחידון התנ"ך.

לא מדובר בשינוי טכני בלבד: הוואטסאפ משנה את מערכת היחסים בין מורים לתלמידים. "את יודעת מתי הם קמים, מתי הם ישנים, איפה הם ממוקמים, הכל פתוח עבורנו", ציינו מורים עימם שוחחנו, "זה מרחב נוסף שקיים, ואם אנחנו לא שם אנחנו לא קיימים".

בקבוצות שהמורים מנהלים, הם דואגים למנוע אלימות מילולית, אבל גם הם יודעים שאין להם באמת שליטה על מה שקורה שם. הם מודים שהתלמידים לפעמים מודיעים שהם עוברים להתכתבות פרטית או לקבוצה אחרת, ולפעמים אפילו מוחקים את המורה מהקבוצה למספר דקות.

"כבר החלפתם לו חיתול?"

בגן של אורן ברישפון יש קבוצת וואטסאפ משותפת להורים ולצוות. פעמיים בשבוע אורן שולח באמצעותם תמונות של כל הילדים. "מבחינתי זה אדיר. את עסוקה במשהו ופתאום באמצע היום את מקבלת תמונה שלו משחק במשהו", חלקה דניאל, אם לילד בגן וחברה פעילה בקבוצה, את חיבתה לפעילות של הגן בוואטסאפ.

הוואטסאפ הוא אכן כלי גאוני להעברת הודעות ותמונות במהירות, אבל כשמדובר בהורים צעירים ולפעמים מודאגים, התכתבות יכולה להתארך יתר על המידה. "אתה שולח תמונה ואז שואלים למה אני לא רואה את הילד שלי, או החלפתם לו חיתול? זה לא היה ככה פעם", סיפר אורן סטליק.

למרות שהקבוצות הללו כבר כאן ובגדול, ומשפיעות על מערכות היחסים של התלמידים ושל המורים, משרד החינוך החליט לא להתערב בנושא הקבוצות בוואטסאפ. מבחינת המשרד כל הורה או גנן יכול לעשות כראות עיניו. השאלה היא אם עדיין יש לנו באמת זכות בחירה, להיות או לא להיות, בזירה הזאת.