התשובה לוועדת טרכטנברג: ראשי מחאת יוקר המחייה הציגו הבוקר את צוות המומחים שיפעל מטעמם במשא ומתן מול חברי הוועדה שמינה ראש הממשלה. במסיבת עיתונאים שכינסו בבית סוקולוב בתל אביב, הוצג הצוות, המונה 19 אנשי אקדמיה, שייעצו למנהיגי המחאה. את מסיבת העיתונאים העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.
אחד המסרים הבולטים ביותר שיצאו ממסיבת העיתונאים הוא קריאתו של פרופ' אביה ספיבק, לשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל, לפעול לפתיחת התקציב לטובת העלאת מסים, כמו למשל מס חברות. העלאת המסים, לדבריו, נועדה להגדיל את תקציב המדינה כדי לאפשר יותר השקעה ממשלתית בציבור. "עם זאת, על כל העלאה במסים והגדלה בתקציב, יש להשקיע עוד", קרא ספיבק.
"המחאה הזאת מפיחה רוח חדשה במדינת הרווחה"
את מסיבת העיתונאים פתח פרופ' יוסי יונה, מומחה לפילוסופיה של החינוך באוניברסיטת בן גוריון ומייסד הקשת המזרחית. "המחאה הגדולה הפיחה רוח חדשה בערכים של מדינת הרווחה, שנמצאת בגסיסה בשנים האחרונות", פתח יונה את דבריו. "לכן, החלטנו הקים את צוותי המומחים מתוך אמונה שצריך לשנות את השיטה הקיימת", הוסיף.
פרופ' יונה טען בהמשך דבריו כי על הכלכלה לעבוד בשירות החברה ולא להפך. "משהו פה הלך לאיבוד. בהנהגה שכחו מה התפקיד של הכלכלה. ממדינת רווחה הפכנו למדינת כלכלה בע"מ", האשים יונה. "עיקר מטרתה של מדינה הכלכלה הוא שורת הרווח, שמעניקה פירות למאיות ולאלפיון העליון ולא מעבר לזה, בטח שלא למעמד הביניים", טען יונה.
בסוף דבריו, הבטיח יונה כי ועדת המומחים תפעל בשקיפות מלאה, עם כלל הגורמים והצהיר: "אין לנו כוונה לשאת ולתת עם ועדות אד-הוק, אלא להציע פתרון גורף".
"יש לצמצם את הפערים בין יהודים לערבים"
שנייה לדבר הייתה עדינה בר שלום, בתו הבכורה של הרב עובדיה יוסף ומקימת המחלקה החרדית בירושלים. "אם המדינה לא תיתן לאזרחים, יותר ויותר משפחות יחיו מתחת לקו העוני. הזהרנו בעבר שזה מה שיקרה וזה מה שקורה - יותר ויותר משפחות מתחת לקו העוני", אמרה והוסיפה: "אנחנו בסך הכל רוצים לעבוד עם המנהיגים ולא נגדם. רוצים לעבוד ביחד. רוצים שלא יירמס כבוד של אנשים".
ד"ר האלה אספניולי, יו"ר ועדת החינוך בוועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל, דיברה על הפעילויות שיש לנקוט כדי לצמצם את הפער בין יהודים לערבים. "נתניהו מדבר על שוויון בין אזרחים, אבל על איזו מדיניות הוא מדבר?", שאלה בתמיהה. "מדיניות הממשלה פשוט לא נתונות מענה למצוקות של הציבור הערבי ובצוותים נוכל לתת פתרונות אחראיים לדברים האלה כדי לטפל בפערים", הוסיפה.
"אוזלת היד של הממשלה דרדרה את החברה"
פרופ' אביה ספיבק התייחס לאפשרות העבודה להצליח כשאמר: "יש מדינות שבהן החברה שולטת בכלכלה וזה עובד. אין צורך להזכיר דוגמאות. לא מדובר באוטופיה ואנחנו נציע כיצד ניתן להתקדם בכיוון הזה כדי לתת לעם את מה שהוא רוצה". ספיבק פירט את הצוותים השונים שיוקמו במסגרת הוועדה, ביניהם צוותים שיעסקו במנהל ציבורי, תחבורה, חינוך, בריאות, תחבורה, משפטים, ביטחון סוציאלי וצדק חברתי.
"יש ספקות באשר למנדט של ועדת טרכטנברג. מרחב המינוי שלה מאוד מצומצם", אמר ספיבק. "המחאה החברתית רוצה שהממשלה תפשיל שרוולים ותתחיל לפתור את הבעיות של החברה הישראלית. השוק לא יכול להביא לצדק חברתי", הוסיף, "אלא רק הפעולות של הממשלה, שחייבת לשפר את החינוך, הרווחה, הדיור ולהקטין את אי השוויון".
"לא סתם הידרדרו כל המערכות בישראל. זה קרה בגלל אוזלת היד של הממשלה ודוח המבקר על אסון הכרמל הוא עדות לכך", אמר ספיבק. "הציבור קורא לממשלת ישראל להתחיל לדאוג ולעבוד עבורו, אבל הממשלה אומרת לו דברים שאין בהם אמת. חייבים להגיד את זה, גם אם זה לא נעים", הוסיף.
יש להגדיל את ההכנסות ממסים"
בהמשך פירט ספיבק על טענותיו. "תראו מה קורה בעולם. אומרים לנו שאסור להגדיל את התקציב, אבל זו טעות. הבסיס ליציבות הוא שלא ייווצרו גרעונות ושההוצאה לא תהיה גדולה מההכנסה", אמר והציע: "אם נגדיל את ההכנסות ממסים, אז יהיה יותר כסף להצעות", הוסיף.
כדי להוסיף כסף לתקציב, הציע ספיבק להחזיר מסים שהורדו על ידי נתניהו בעבר, כמו מס החברות ועוד. "הממשלה צריכה לסגת משלושה עקרונות של מדיניות כלכלית שהיו הבסיס לתקציבה - הורדת המסים, הורדת משקל הממשלה במשק והתקציב הדו שנתי", הצהיר ספיבק וקרא לממשלה לפתוח את תקציב 2012, להגדיל מסים, להגדיל את הוצאות הממשלה ולהגדיל את המנדט של טרכטנברג".
"העם דורש צדק חברתי וצריך לתת לו את מה שהוא דורש", אמר ספיבק וזכה למחאות כפיים. "דווקא השוואה עולמית מוכיחה שמדיניות של השוק החופשי היא זו שפחות מצליחה בעולם", הוסיף.
בסיום מסיבת העיתונאים, אמר פרופ' יונה כי מטרת הוועדות היא לפעול בשיתוף פעולה מלא. "לא כל החוכמה אצלנו, גם אם אנחנו מומחים. שיידעו כולם שחשוב לשתף פעולה", אמר.
רשימת חברי הוועדה המלאה
כתבנו אורן אהרוני פרסם אמש לראשונה במהדורה המרכזית את חברי הצוות מטעם המוחים - אישים בעלי מומחיות בתחומים שונים, כגון כלכלה, תקשורת, חינוך, משפטים ועוד.
שמותיהם של אותם פרופסורים ודוקטורים, כפי שנחשפו אמש בחדשות 2, הם:
- פרופ' אביה ספיבק - לשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל.
- פרופ' מרדכי קרמניצר - משפטן ואחד ממחברי חוק העונשין.
- פרופ' יצחק גלנור - נציב שירות המדינה לשעבר.
- עו"ד טליה ששון - מחברת "דוח המאחזים" בתקופת ממשלת שרון.
- פרופ' יוסי יונה - מייסד הקשת הדמוקרטית המזרחית.
- פרופ' דני גוטווין - מומחה להיסטוריה מאוניברסיטת חיפה.
- פרופ' יוסי זעירא - מומחה לכלכלה מהאוניברסיטה העברית בירושלים.
- ד"ר דני פילק - ראש המחלקה לפוליטיקה וממשל באוניברסיטת בן-גוריון.
- ד"ר נדב דווידוביץ' - מהמחלקה לניהול מערכות בריאות באוניברסיטת בן-גוריון.
- ד"ר נעם יורן - מומחה לפילוסופיה מאוניברסיטת תל-אביב.
- ד"ר דניאל דור - חוקר תקשורת ובלשן מאוניברסיטת תל-אביב.
- פרופ' עדי אופיר - מומחה להיסטוריה ופילוסופיה של המדעים והרעיונות באוניברסיטת תל-אביב.
- פרופ' אריאלה אזולאי - מרצה לתרבות חזותית ולפילוסופיה בת זמננו באוניברסיטת בר-אילן.
- ד"ר דותן לשם - חבר החוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת חיפה.
- פרופ' יוסי שוורץ - מרצה בכיר לפילוסופיה של המדעים באוניברסיטת תל-אביב.
- פרופ' ג'וני גל - מבית הספר לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית באוניברסיטה העברית.
- ד"ר אמילי סילברמן - מומחית בתחום הדיור הציבורי בטכניון.
- פרופ' יצחק קשתי - חבר בית הספר לחינוך באוניברסיטת תל-אביב.
- פרופ' לאה אחדות - מרצה בכירה במחלקה לכלכלה וניהול במרכז האקדמי רופין.
- ד"ר האלה אספניולי - יו"ר ועדת החינוך בוועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל.
- עדינה בר שלום - מקימת המכללה החרדית בירושלים.