עובדים אבודים - הפרק השלישי: בשנים האחרונות מעבירה הממשלה עוד ועוד שירותים שהיו באחריותה לחברות קבלן, ומשלמת להן מיליארדי שקלים בשנה. מתברר שמשרד האוצר, הדוחף העיקרי לכך, לא עצר לבדוק שתי שאלות בסיסיות: האם זה בכלל משתלם כלכלית ומה טיב השירות שמסופק על ידי אותן חברות?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
פעם הכרנו אותן כאחיות בית הספר, אך בשנים האחרונות הפכה האחות הזאת לעובדת קבלן. משרד האוצר החליט להפריט את השירות ולהעביר את האחיות ממשרד הבריאות לידי חברות פרטיות. "מה שמעניין את החברות שקיבלו את השירות זה בעצם הכסף", אומרת אחות המועסקת דרך חברת קבלן. "התלמידים הפכו למספרים והאחיות הפכו למקור התפוקה".
במשרד האוצר מדברים על גמישות תעסוקתית שתביא למקצוענות בשירות הציבורי, אבל במקרה של אחיות בריאות התלמיד - המדינה שילמה פי שניים משהוציאה כשהאחיות היו עובדות ישירות שלה, וקיבלה הרבה פחות: מאחות אחת ל-2,000 תלמידים, לאחות אחת ל-5,000 תלמידים.
משרד האוצר לא בדק את ההעסקה הקבלנית
וזה לא המקרה היחיד. הכירו את הזרוע הביצועית של משרד החינוך: חברת "מרמנת" שזוכה פעם אחר פעם כמעט בכל המכרזים למיקור חוץ. לא רק קייטנות קיץ או בחינות בגרות, "מרמנת" מטפלת גם באופק חדש, מסעות בני הנוער לפולין, מכינות קדם אקדמאיות ועוד אין-ספור פרויקטים.
הטענה לפיה העסקה קבלנית יקרה יותר למדינה מתבססת על מחקרים בעולם. בארץ מתברר שמשרד האוצר, שדוחף כל הזמן להעסקה קבלנית, כלל לא בדק את הנושא. כשהדרישות מעובדי הקבלן הן לחייך או שהמעסיק יחליף אותו בעובד קבלן אחר, אנחנו מקבלים עובד מפוחד, חרד לעתידו, ועל מידת היעילות שלו אפשר להתווכח.
היחס הפטרוני הזה נחסך מהמנקות והמאבטחים במכללת תל חי. בשנתיים האחרונות הפכו כל עובדי הקבלן שם לעובדי המכללה. העסקה ישירה, אומרים בהנהלת המכללה, לא עולה יותר מהעסקה קבלנית, אבל התמורה מהעובדים גבוהה בהרבה.
מחטיבת בריאות התלמיד בנטלי נמסר בתגובה: "החטיבה קיבלה לידיה לפני שלוש שנים וחצי מערך בריאות תלמיד כושל ומרוסק. היא שיקמה ובנתה אותו מחדש במהירות וביעילות והובילה אותו להישגי שיא של העשור האחרון: למעלה מ-95% בכיסוי חיסונים. מודל ההפעלה שנקבע על ידי משרד הבריאות אינו מתגמל על פי מספר הפעולות אלא אומד את איכות השירות לכן, אין כל סיבה שיופעל לחץ או עומס שאינו נדרש. אכן, נדרשת יעילות ומקצועיות ולשמחתנו - האחיות, הרופאים ואנשי המקצוע המועסקים היום בנטלי מבצעים את תפקידם באופן מעורר ההערכה" .
מחברת מרמנת נמסר בתגובה: "השירותים שהחברה מבצעת עבור משרדי ממשלה ורשויות נעשים מתוקף זכייה במכרזים בתחומים שבהם יש לחברה מקצועיות וניסיון רב שנים. למיטב ידיעת מרמנת, היקף פעילותה במשרד החינוך אינו עולה על 4%-5% מסך ההיקף הכספי של המכרזים שמפרסם משרד החינוך. החברה אינה "גוזרת קופון" על השכר המשולם לעובדי מיקור חוץ. שיעור השכר המשולם לעובדים אלה, כמו גם משך העסקתם וזכויותיהם הסוציאליות, נקבעים על ידי המדינה. מרמנת אינה מעורבת ואין לה כל שיקול דעת בהקשר זה. הכספים המועברים לחברה ממשרדי ממשלה עבור שכר, משולמים ישירות לעובדים. הרווח של החברה הינו בשיעור של 5%-7%, שהינו רווח סביר ומידתי".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "מטרתה של המדינה היא לספק לאזרחים שירותים ציבוריים מיטביים. על כן בוחנת המדינה כל מקרה לגופו ובוחרת בהתאם את צורת ההעסקה המתאימה, תוך שמירה על זכויות העובדים, בין אם הם מועסקים בעקיפין או ישירות. נציין כי האחיות המועסקות בחברות אשר זכו במכרז נהנות מתנאי העסקה בכפוף להסכם הקיבוצי שניתן לכלל האחיות בשירות המדינה".
ממשרד החינוך ביקשו שלא להגיב.
עובדים אבודים: