בית הספר "בית יעקב" בזיכרון יעקב מוכר על ידי משרד החינוך כמוסד חינוכי אחד - אבל ברחבי העיר זה כבר מזמן סוד גלוי: מדובר בשני בתי ספר שההבדל ביניהם ברור ומקומם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
עד לפני שמונה שנים היה מדובר במוסד חינוכי אחד עד שהוחלט לפצל אותו. לחלק אחד הועברו התלמידות האשכנזיות, עם מכסה מותרת לספרדיות. החלק השני - לספרדיות בלבד. לכל מוסד יש גם מנהלת משלו - אבל כל זה לא שינה את עמדת משרד החינוך שמדובר בבית ספר אחד.
עם השנים הופנו התלמידות ממוצא אשכנזי לאחד מבתי הספר, בעוד הספרדיות נותרו בבית הספר הישן. הרשימות השמיות שהגיעו לידי חדשות 2 מראות שכמעט כל התלמידות בבית הספר הישן הן יוצאות עדות המזרח, פרט למספר תלמידות חוזרות בתשובה מרקע אמריקני או ממשפחות מעורבות.
לפני כחודש העבירה קבוצת אמהות מבית הספר מכתב חריף ואנונימי לשר החינוך שי פירון בו הן מותחות ביקורת על התנהלות המוסד. "במסגרות החינוכיות החרדיות בזיכרון יעקב מונהגת הפרדה גזענית על רקע עדתי", נכתב לשר פירון. "הכאב והפגיעה גדולים שכן מאז פתיחת המוסד לאשכנזיות תויגו הבנות הספרדיות כסוג ב'. בנוסף רמת השירותים שמקבל בית הספר ירדה שכן תקציב לבית ספר אחד מתחלק בין שני מוסדות".
בעקבות פניית ההורים החליטו במשרד החינוך להתערב בנעשה. פנייה נעשתה להורים, אך רבים מהם פחדו לומר את האמת מחשש שייפגעו. "פנייתנו נעשית לאחר לבטים רבים ופחד מהנהוג שנים בקהילה, הוצאת פשקאווילים נגד ההורים המתלוננים, הוצאת ילדיהם מהמסגרות החינוכיות ופסיקת דין מוסר על ההורים", כתבו ההורים המודאגים. "האיומים והשליטה על קבלת הילדים למוסדות החינוך מתבצעת כפי שנהוג במשטרים אפלים".
גם פרשת בית הספר בעמנואל, שהתפוצצה לפני כשש שנים, החלה בעקבות הפרדה עדתית. אז זעקו כולם נגד התופעה, אך בסופו של יום הוחלט להוציא את הבנות האשכנזיות מהמקום למוסד חדש ללא תקצוב המדינה. המקרה של בית הספר בזיכרון יעקב מוכיח פעם נוספת שהתופעה לא חלפה מן העולם החרדי, שממשיך להנהיג הפרדה על רקע עדתי - בחסות המדינה.
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "שר החינוך שי פירון הביע זעזוע נוכח האפרדהייד בבית הספר. עם קבלת המידע, הנחה שר החינוך לאחד באופן מיידי את בית הספר תחת קורת גג אחת, ולוודא באמצעות פיקוח כי הנחייתו מיושמת באופן מלא וללא כל עוררין".