מחיר הגירושין, אילוסטרציה (צילום: חדשות)
מחיר הגירושין (אילוסטרציה)|צילום: חדשות

בשורה לציבור הנשים העגונות בישראל: מליאת הכנסת אישרה היום בקריאה שנייה ושלישית תיקון חדש לחוק יחסי ממון, הקובע כי רכוש בני זוג שנמצאים בהליכי פרידה יחולק בחלוף שנה מיום פתיחת ההליך המשפטי או בחלוף תשעה חודשים מהפרידה. התיקון מאפשר לבוא לקראת הנשים - גם אם הן גרות עדיין באותה הדירה. במקרים של אלימות אף יהיה ניתן לקצר את התקופה.

עו"ד רונן דליהו, מומחה לדיני משפחה המשמש כיו"ר הוועדה לדיני המשפחה של לשכת עורכי הדין מתאר מציאות משפטית לא פשוטה. על פי דליהו, במציאות המשפטית שהייתה עד היום היו שני סוגים של אנשים - שווים ושווים יותר. כל מי שהתחתן לפני שנת 1974 לא חלים עליו יחסי ממון ואז במקרי גירושין, בית המשפט היה מאפשר חלוקת רכוש בפועל גם אם בני הזוג טרם התגרשו לפי ההלכה.

לאחר אותו תאריך, אז נכנס לתוקפו חוק יחסי ממון, יכלו בני הזוג לחלק את הרכוש באחד משני תנאים: במקרה שאחד מבני הזוג נפטר או במקרה של גט על פי ההלכה. המצב יצר מצב אבסורדי שגברים, שלרוב מרבית הרכוש רשום על שמם, מעכבים את הגירושין על מנת לא לחלק את הרכוש בפועל, או שמאיימים על בת הזוג שתוותר על נתח משמעותי ברכוש על מנת לקבל את הגט הנכסף.

החוק במתכונתו הקודמת היווה פתח למניפולציות ולדיונים ממושכים בבתי המשפט. בתי המשפט, לרבות בית המשפט העליון, ניסו לארגן מנגנונים על מנת להתמודד עם המציאות הזאת. התיקון לחוק הממון שעבר היום, עושה כאמור מהפך בשני דברים משמעותיים: ראשית הוא משווה את מעמדם של אלו שנישאו לפני 1974 לאלו שנישאו לאחר מכן. בנוסף מאפשר התיקון מאפשר חלוקה בפועל של כל הנכסים של בני הזוג, גם אם אלה לא התגרשו בפועל, ובלבד שיש ביניהם סכסוך או הליכים בבתי משפט. מדובר במהפך משמעותי, לאחר כל השנים האלו.

עו"ד דליהו מספר כי במהלך עבודתו בנושא נתקל בסיפורה של אישה צעירה שהפרש הגילאים בינה לבין בן זוגה הוא 25 שנה. הוא תעשיין מאד עשיר שניהל מערכת יחסים עם מאהבת מחוץ לנישואין ואף נולדו לו שני ילדים מאותה מאהבת. למרות כל זאת סירב הגבר להתגרש בכל תוקף. זאת על מנת להימנע מחלוקת רכוש שהמשמעות מבחינה זו היא הענקת מניות, 50% מהמפעל בבעלותו, אופציות ונדל"ן. "אם החוק יחול גם על מקרי עבר, אין ספק שהאנומליה הזאת בחוק תימנע ותינתן לאותה אישה ההזדמנות להשתחרר מכבליו של בעלה", אומר עו"ד דליהו.