כל ניצול שואה רביעי בישראל עני - כך עולה מנתוני הקרן לרווחת ניצולי השואה שמתפרסמים על רקע יום השואה הבינלאומי, המצוין היום ברחבי העולם. מפילוח הפניות לשנת 2012 עולה כי 87% מניצולי השואה הפונים לסיוע כלכלי חיים מהכנסה של פחות מ-5,000 שקל בחודש, ואילו 58% מהם חיים מהכנסה של עד 3,000 שקל בחודש.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

70% מניצולי השואה הפונים לקרן לסיוע כלכלי לא יכולים לממן בכוחות עצמם טיפולי שיניים ו-18% מהם נזקקו לסיוע כלכלי במימון משקפי ראייה. על פי נתוני הקרן לרווחה לנפגעי השואה, יש עלייה בבקשות בכלל אפיקי הסיוע שמפעילה הקרן, מה שמעיד על קשיים הולכים וגדלים של אוכלוסיית הניצולים.

הזדקנות הניצולים מביאה להרעה במצבם הבריאותי ומגבירה את הצורך שלהם בסיוע: רק השנה נרשם גידול של 12% באוכלוסיית ניצולי השואה הסיעודיים. בישראל ישנם כ-10,000 ניצולי שואה עריריים, ובשנה שחלפה נפטרו עוד 12,800 ניצולי שואה. שני שליש מהניצולים עברו את גיל 80, 40% מהם מעל גיל 86.

ההייטק למען ניצולי השואה וההנצחה (צילום: רויטרס, חדשות)
"חשים בדידות"|צילום: רויטרס, חדשות

הניצולים מעידים: "אנו חשים בדידות"

על פי הקרן לרווחת ניצולי השואה, בדידות היא אחת הבעיות המרכזיות שמאפיינות את ניצולי השואה בישראל כיום: רבים מהניצולים שאינם עריריים, מעידים שבני משפחתם אינם בקשר איתם מה שמגביר את הצורך שלהם בסיוע. בישראל חיים כ-200,000 ניצולי שואה, 123,000 מתוכם טופלו בעבר או מטופלים כיום בקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל.

מסקר שערכה הקרן בקרב הניצולים המשתתפים בפרויקט ההתנדבות שמפעילה הקרן, 40% מהניצולים העידו כי הם חשים בדידות ושקשר עם מתנדב עוזר להם בכך. 88% מהניצולים אמרו שהם משתתפים בתוכנית ההתנדבות שמפעילה הקרן בשביל הקשר החברתי. כמות הניצולים המשתתפים בפרויקט ההתנדבות הכפילה את עצמה בהשוואה לשנת 2011.

בכנס של החברה לאיתור והשבת נכסים של נספי השואה בכפר המכבייה היום, הוצגו הדרכים השונות בהן מוענק סיוע ניצולים. עו"ד מיכל הראל, מנהלת חטיבת סיוע והנצחה בחברה, אמרה כי הניצולים מקבלים סיוע ישיר של 4,800 שקלים בשנה ומקבלים כרטיסים נטענים לרשתות שיווק המזון. בנוסף, החברה פועלת להשלמת מימון של תרופות בקופות החולים ותומכת כלכלית בפרויקטים שמטרתם הנצחה וזיכרון לשואה.

"שלוש השנים הבאות הן שנים קריטיות המהוות את ההזדמנות האחרונה לאפשר קיום בכבוד לניצולי השואה. הנתונים הללו מעידים על הצרכים ההולכים וגדלים של אוכלוסיית ניצולי השואה המזדקנת", אמר רוני קלינסקי, מנכ"ל הקרן לרווחה לנפגעי השואה. "הגיע הזמן, ש-67 שנים אחרי שנסתיימה המלחמה ו-64 שנים לאחר הקמת המדינה, שנראה כאן יוזמת חקיקה אשר תבטיח תקציבים שיאפשרו לניצולי השואה לחיות ולמות בכבוד".