"חוסכים על הילדים שלנו על חשבון הבריאות שלהם": ההורים לילדים בגילאי 0-3 בגן של רשת "אמונה" בשכונת עמליה שבנתניה נדהמו לגלות בשנה שעברה שילדיהם חוזרים מדי יום עם שלפוחיות על גופם. הם פנו לצוות ההנהלה של הרשת וביקשו מהם לבדוק העניין - והמסקנה שההורים הגיעו אליה הייתה שהחול בחצר המעון מזוהם ומהווה מוקד משיכה לחיות משוטטות שעושות את צרכיהן בחול.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לדברי ההורים, ילדיהם שמשחקים בחול נדבקים כיוון שהם מכניסים תוך כך את הידיים לפה ולעיניים, וכך הגוף שלהם מזדהם. לאחר שהילדים שיחקו בחול, כך לדברי ההורים, הם סבלו מפצעים מוגלתיים ונזקקו לטיפול אנטיביוטי. יש גם ילדים שאף חלו בדיזינטריה.
ההורים המודאגים פנו למנהלים של הרשת, שהעניקו להם בתגובה התחייבות לממן 50% מעלות הסדרת החצר לאלטרנטיבה הקיימת היום - אך בתנאי שההורים ישלימו את יתר העלות מכיסם, וזאת מאחר שתקנות האגף למעונות יום שבמשרד הרווחה אינן מחייבות אותם להחליף.
ההורים לא יכלו לעמוד במחיר הגבוה, שעומד על לפחות כ-100 אלף שקלים, ולכן יישום הפתרון מתעכב. "זה מקומם, חוסכים על הילדים שלנו על חשבון הבריאות", סיפרה עליזה, ועד ההורים של המעון. "כל אחד מעביר אחריות, לא לוקחים אחריות ואני כולי תקווה שמישהו יעשה את זה. לא יכול להיות שבמעון מפוקח זה מה שיקרה. איפה המדינה?".
ההנחיות החדשות שמופיעות בחוזר מנכ"ל של משרד החינוך מחייבות להחליף את החול, אך המעון שנמצא בפיקוח של משרד הרווחה עוד לא מיישם אותן. למרות שבפרואר השנה פנתה יו"ר הוועדה לזכויות הילד ח"כ יפעת שאשא ביטון למפקח על מעונות היום של משרד הרווחה בבקשה שיאמץ לאלתר את ההנחיות החדשות שקובעות כי יש להחליף את החול מדי שנה. במשרדה של חברת הכנסת טוענים כי מאז הבקשה - לא נעשה בנושא דבר.
"לחול יכולה להיות תרומה חשובה בהתפתחות הילד בשנותיו הראשונות, כפי שהוכח במחקר והוצג על ידי אנשי מקצוע, אך כשאין יכולת, מסוגלות או רצון לתחזק אותו כראוי - הוא יכול להזיק לבריאות הילדים וזו איננה הפקר", ציינה חברת הכנסת. "צר לי שבחרו להתעלם מדרישתי מכיוון ששוב אנו עדים למקרים בהם ארגזי החול מהווים מפגע תברואתי חמור".
תגובת רשת מעונות אמונה: "ראשית אנו כואבים את הפגיעות שנכללות במכתב ההורים, פניית ההורים בכתב אל העירייה ואל גורמים שונים - מדברת בעד עצמה. גם הם מודים (תרתי משמע) על ההתחייבות של 'אמונה' לממן 50% מעלות החלפת חצר החול, ומדגישים – הם, ולא 'אמונה' – שהתחייבות זאת הינה לפנים משורת הדין".
"גם הנחיות משרד הבריאות וגם התקינה של אגף מעונות היום במשרד הרווחה, אינן כוללות החלטה, דרישה, תקינה או צורך בהחלפת חצרות החול. הפגיעות שנכללות במכתב ההורים, היו בשלהי שנה"ל הקודמת. מאז ביצעה 'אמונה' שורה של פעולות, וביניהן: זימון גורמי בריאות מוסמכים (שלא מצאו במקום גללים, או ממצאים דומים), ריסוס והדברה בחצרות, וכן תוספת לגדר, כדי שתימנע כניסת חתולים למתחם. גם הובטח כי ייעשה ניסיון לאתר ולגייס תורמים, שישלימו את הסכום (הכבד) הנדרש. כל אלה, כמובן, אינם פוטרים ממאמץ דומה את הרשות המקומית, העיריה, או כל גורם ממסדי אחר".
ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il