עשרות אלפי נשים נמצאות בסיכון - יש תכנית לאומית אבל המדינה מתעכבת עם המימון: כ-200 אלף נשים בישראל חיות כיום בצל האלימות, ובשל המחאה המתרחבת, נשים רבות משתפות בכאב את הטראומה שעברו בביתם מצד בני זוגם. "היו מצבים שרעיון ההתאבדות לא עולה כדיכאון - הוא עולה כפתרון", העידה אחת מהמראויינות לכתבה. בינתיים 250 מיליון השקלים המיועדים לתכנית הלאומית לטיפול בבעיה - תקועים בדרך. יו"ר ויצו הצהירה במחאה: "זו סוגיה של נשים וגברים, של כל החברה. האלימות הולכת וגוברת במקום שהיא תפחת".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

מנתונים שהתקבלו ממרכז המחקר והמידע של הכנסת עולות מסקנות מדאיגות: לפי המחקר של ד"ר נורית יכימוביץ כהן ואורלי אלמגור לוטן, כמעט 12 אלף תיקים על אלימות במשפחה נפתחים מדי שנה אבל כ-75% מהם נסגרים, בעיקר מחוסר ראיות. נ', המוכרת כנפגעת אלימות במשפחה, שיחזרה את התחושות הנוראיות שליוו אותה במשך תקופה ארוכה: "אני לא יודעת איך לתאר את הפחד הזה - הוא כמו חיה בפנים, הוא כל הזמן אתך, לאן שלא תלכי - הוא שם", סיפרה. "לישון את לא יכולה, לשבת את לא יכולה, לתפקד את לא יכולה. כל הזמן אתך, חונק אותך".

מירי ארגמן, נפגעת אלימות במשפחה, דיברה בפנים גלויות למצלמה וסיפרה על הפחד מפני בן זוגה: "(הוא) היה בא הביתה והיה מעביר אצבע, 'למה לא נקי פה? מה עשית כל היום בבית?' והייתי לוקחת סמרטוט ומנקה. רק שיהיה שקט, רק שיעזוב אותי בשקט", תיארה ארגמן. "הדחקתי הכול, המשכתי הלאה. אמרתי - למען הילדים, נשמור על המשפחה, אני ארצה אותו, אני אעשה מה שהוא רוצה, ככה לילדים יהיה מקום מוגן".

"הייתי תלויה בו כלכלית לחלוטין - אף פעם לא היה לי כסף משלי"

מהמחקר עלה כי כ-70% מהנשים שיוצאות מקשר אלים - נמצאות בחובות כספיים. המדינה הביעה בעבר נכונות להקל על הבעיה וכבר קיימת הצעת חוק שדורשת להכיר באלימות כלכלית כעבירה - אבל היא תקועה בגלל תקציב.

"הוא היה עצמאי, והוא הכריח אותי לעבוד אתו בעסק ולא אפשר לי ללכת לעבוד באף מקום אחר", סיפרה ארגמן. "הייתי תלויה בו כלכלית לחלוטין. אף פעם לא היה לי כסף משלי. הוא גם כל הזמן נתן לי להבין ופמפם לי בראש: 'את בלעדיי לא תוכלי אף פעם להסתדר לבד עם שני ילדים, את תלויה רק בי'".

אם כן, מסתבר שנשים רבות מסכנות את עצמן כלכלית במידה והן מתלוננות, וככל הנראה זו סיבה מרכזית מדוע הן ממשיכות לחיות עם הגבר שפוגע בהן. "עכשיו יש לך בית - מעבר לכביש אין לך בית", הסבירה נ'. "תנהלי בית משפט - יש לך כסף? לכי תעבדי תרוויחי 4 (אלף שקל), תשלמי על המעון לילדים. מה נשאר? איפה שכירות? אז את נשארת".

תכנית החירום הלאומית לא מיושמת - בגלל תקציב

נ' סיכמה את תחושותיה הקשות בפני המצלמה: "אני מרגישה שאני נמצאת בתוך בור, למטה. ואתם למעלה שם מסתובבים עם החיים שלכם. הם תקינים, נורמליים - הולכים לסופר, יושבים בבית קפה, מדברים 'פקה פקה', פוליטיקה - ואני פה למטה, ואף אחד לא יודע שאני שם".

כ-70% מהנשים שיוצאות מקשר אלים - נמצאות|צילום: חדשות

העיכוב בקידום הצעת החוק שאמורה לשים קץ לבעיה הכלכלית היא רק קצה של סוגיה חמורה יותר - תקציב של 250 מיליון שקלים עבור תכנית חירום למניעת אלימות כלפי נשים עומד תקוע. האלפים שיצאו אתמול להפגנות ברחבי הארץ דרשו לשים לזה סוף ולהעביר את המימון שנדרש להציל את חייהן של מאות נשים החיות תחת פחד מתמיד.

"היו מצבים שרעיון ההתאבדות לא עולה כדיכא|צילום: חדשות



יו"ר ויצו העולמית, פרופ' רבקה לזובסקי, מסרה בתגובה: "אנחנו מוחות היום על אזלת ידה של הממשלה שמפקירה נשים שהולכות ונרצחות. איך יתכן? מדינה מתקדמת, דמוקרטית-ליברלית כמו שלנו - 24 נשים נרצחו השנה", טענה לזובסקי. "אני קוראת לממשלה ללא דיחוי להקצות תקציבים שאושרו כבר לתכנית הלאומית למלחמה באלימות נגד נשים".